Ћирилица Latinica
08.01.2018.
Друштво

Баранка прва жена пилот у војсци Црне Горе

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Баранка Кристина Бачић први је женски пилот у историји црногорског ваздухопловства.

Кристина је била одличан ђак барске гимназије, након које је уписала Грађевински факултет. О конкурсу за упис на Ваздухопловну академију у Атини који је расписало Министарство одбране, обавијестио је отац и она је одлучила да проба.

"Више сам испите дала да видим да ли бих ја то могла да прођем, испите који су дјеловали јако тешко поготову физичка спремност заједно са психолошким тестом и знањем енглеског. И када сам почела да идем на предавања добила сам позив из министасртва и рекли су ми да сам прошла, да сам имала најбоље оцјене. Тада сам одлучила да се посветим овом послу и драго ми је да је тако". - истакла је Бачић

Први самостални лет имала је прије четири године. Био је то круг око ваздухопловне базе на 15 километара од Атине. Осјећај када се први пут попела у авионску кабину је превазишао њена очекивања, али када је узлетјела сви страхови су нестали. Испричала нам је шта јој је на почетку било најтеже.

"Почетак, поготово прва и друга година и учење језика је било јако тешко и велики изазов. А након учења језика и давање испита и праћење предавања на грчком језику је био највећи проблем у мом школовању".

Ово јесте неуобичајен позив за жену, али Кристина сматра да не постоји подјела у мушким и женским пословима. Признаје да има и оних којима њена одлука да буде пилот звучи чудно.

"Свакако им је необично да је једна жена изабрала војни позив а самим тим и пилот у авијацији Црне Горе. Сматрам да жена као и мушкарац може да успије у било ком послу и да је као и у свему потребан само рад".

Кристина ће у јулу полагати заклетву након чега ће, како се нада, почети да ради у Ваздухопловству Војске Црне Горе. Ипак ту се њене амбиције не завршавају. Жеља јој је да поред овога, заврши и мастер студије из метеорологије.

Извор: Вијести

Коментари
Dragana
Dragana: Dobra djevojka, svaka cast za izbor profesije
08.01.2018 12:13
Osmo
Osmo: Cura i po. Cestitam
10.01.2018 09:11
Julija
Julija: Vozi Kristina. Mirno nebo! Bog ti pomogao! Hrabar i lijep poziv. Respekt.
10.01.2018 18:18
Stevo
Stevo: Sjajno, ali steta sto je izdajNicka i lopovska vlast i to jada od vojske stavila u funkciju mrznog NATO okupatora. Djevojka nije kriva sto ce biti u vazalnoj vojsci. Bog joj dao da napreduje i ode u Rusiju, majku Crne Gore, jedinu pravu i jednovjernu
10.01.2018 23:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар