Ћирилица Latinica
26.10.2018.
Друштво

Представници три религије сагласни: Уџбеник „Здрави стилови живота“ погубан за дјецу

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Дон Кељменд Спаћи - жупник Надбискупије барске, протојереј ставрофор Слободан Зековић - архијерејски протопрезвитер барски Православне митрополије црногорско-приморске и еф. Мујдин Милаими - главни имам барски, упутили су заједничко саопштење Савјетима родитеља и управама основних школа на територији Општине Бар, у којем се указује на недопустивост садржаја једног од поглавља уџбеника за предмет “Здрави стилови живота”.

Како су навели представници три религије “увођењем оваквих садржаја у основне школе, у најмлађима убија дјечија невиност, осјећање стида и страх Божији”.

По њима, ријеч је о промоцији разврата и најдирентнијем нападу на слободу вјероисповијести, као и на традиционалне вриједности народа Црне Горе.

 

Саопштење преносимо интегрално...

 ****************************************************************

 Као предстојатељи и молитвеници за народ Божији града Бара, вођени бригом и осјећањем одговорности за повјерене нам душе, а у првом реду оне најмлађе, одлучили смо да вам се обратимо и пренесемо своју забинутост и узнемиреност, коју су са нама подијелили многи родитељи дјеце основношколског узраста.

Ради се о предмету „Здрави стилови живота“ за осми или девети разред основне школе (као и за први или други разред средње школе). Поред једног броја корисних тема које уџбеник за овај предмет обухвата, у њему се налази и поглавље „Паметно вољети“, које недвосмислено представља сажето сексуално, тј. полно образовање.

Свјесни смо чињенице да се у наше вријеме и најмлађи неминовно сусрећу са темом полности, међутим, управо зато што су дјеца са свих страна бомбардована промоцијом сексуалности, промискуитета и разврата, зар не би школа, уз породицу, требала да буде она која ће дјецу заштитити од оваквог погубног утицаја?

Чини нам се да се овим уџбеником и предметом, под видом бриге за здравље најмлађих, школство, на један перфидан начин, сврстало уз оне који се труде да дјеци одузму дјетињство, убију стид и у најосјетљивијем узрасту у њихове душе посију сјеме разузданости.

Слажемо се са ауторима уџбеника да је полност важан дио људске личности, додаћемо и то да је она, вјероватно, најделикатнији и најинтимнији аспект живота. Управо стога сматрамо да је, прије свега, недопустиво да се о тој теми дјеца поучавају у школској учионици и да о садржају тог учења одлучује школски систем. О овој теми са дјецом могу, адекватно, разговарати само родитељи, у атмосфери родитељског дома.

Родитељи једини имају пуну одговорност за развој свог дјетета, они најбоље познају његов емотивни и интелектуални ниво зрелости и спремност да усваја овакве информације и они су, свакако, једини који о овој теми са дјететом могу разговарати у складу са вјерским и другим вриједностима које се његују у породици. Замислите како се могу осјећати дјевојчице и дјечаци присиљени да слушају и дискутују грађу и функцију репродуктивних органа свог и супротног пола, као и врло експлицитне описе самог полног чина, у присуству другова, тј. другарица.

Осим што сматрамо да је и само увођење теме полности у школски програм непримјерено, начин на који се она обрађује и контекст у који се ставља је у потпуној супротности са Божијим законом и традиционалним вриједностима нашег народа. Тема полности је сложена и обухвата не само тјелесни, већ и емотивни, морални и духовни аспект личности.

Родитељи који дјецу васпитавају у духовним и моралним вриједностима одређене вјероисповијести не желе да њихову дјецу у школи уче нечему што је у супротности са њима.

Сматрамо да се овим крши основно људско право, право вјероисповијести, јер наметати дјетету вриједносни систем супротстављен вриједностима и етици религије у којој се васпитава, представља атак на његово право да живи у складу са својом вјером, и не разликује се суштински од атака на саме постулате вјере у којој се васпитава.

Прво, упада у очи да се тема тјелесних односа потпуно издваја из контекста брака, породице, брачне љубави и рађања, што се коси са предањским вриједностима и учењем свих традиционалних вјера.

Људска полност је Богом благословена и треба да игра позитивну улогу у животу, али, исто тако, злоупотребом, тј. погрешним кориштењем, као и све људско, може да буде изопачена и претвори се у оруђе гријеха. Према откривењу Божијем, садржаном у учењу традиционалних вјера, полни односи су чисти и благословени само у оквиру брака, заједнице једног човјека и једне жене, који „нису више двоје него једно тијело“ (Мк. 10, 8).

Поред рађања дјеце, полни чин у оваквој заједници, има за циљ узрастање у јединству, вјерности и љубави супружника, чега нема ван брака. Зато, сваки вид ванбрачног или предбрачног практиковања полности, осим уздржања, представља злоупотребу и деградацију Божијег дара, а самим тим и гријех. Бог, устима апостола Павла, поручује: „Бјежите од блуда“ (1Кор. 6, 18).

Нигдје се у овој књизи не помиње да је дјевственост врлина које се не треба стидјети, коју треба његовати и чувати из поштовања према себи и особи са којом ћемо кроз тајну брака ступити у заједницу љубави и одговорности.

Уздржање се, додуше, наводи као облик сексуалног понашања које штити од полно преносивих болести и нежељене трудноће, па се чак и „сексуална активност у раном узрасту“ налази на листи „фактора ризика за полно преносиве болести“, одмах изнад „незаштићених сексуалних односа (особе које не користе кондом...)“, да би, међутим, млади читалац одмах испод нашао детаљно упутство о кориштењу кондома, као и гдје се могу купити „без рецепта“. Говорити дјеци да је добро да се уздржавају, али да, ако ће већ бити сексуално активни, треба да користе заштиту (као и гдје и како се до те заштите може доћи), заправо шаље поруку да се уздржање и не очекује.

Истина, сугерише се да је ступање у сексуалне односе  одговорна одлука коју не треба доносити уколико нисмо спремни, али, опет, зашто један тринаестогодишњак не би помислио да је спреман? Посебно када га цијело ово поглавље охрабрује и упућује на то, а са друге стране не предочава ниједан конкретан разлог за супротну одлуку, осим нежељене трудноће и болести, које је, као што се јасно наводи, могуће и заобићи.

Треба напоменути да се у приручнику за наставнике овог предмета за основну школу, поред кондома, ради избјегавања трудноће препоручују сви остали видови контрацепције - механички: женски кондом – фемидом, дијафрагма, спермицидна пјена, затим хемијска средства: пилуле, пилуле за хитну контрацепцију, интраутерини уложак, као и метод календара, који се заснива „на одређивању интервала плодних дана и суздржавању од сексуалних односа у тим данима“.

Понављамо, ради се о приручнику за извођење наставе у основним школама!

Поред уздржања, тј. апстиненције, други начин избјегавања полно преносивих болести и нежељене трудноће који се овдје много одлучније препоручије је мастурбација. Она се, практично, рекламира као нешто што „може помоћи да упознамо своју сексуалност и тијело, да откријемо како се осјећамо и што нам причињава сексуално задовољство“.

Мастурбација, међутим, према учењу традиционалних вјера, такође, представља изопачење Божијег дара полности. Као и свака друга страст и зависност, она раслабљује вољу и развраћа мисли и осјећања. Као и сваки гријех, одваја од Бога. Зато Свето Писмо упозорава да, уз блуднике и мужеложнике, ни рукоблудници „неће наслиједити Царство Божије“ (1Кор. 6, 10).

Мужеложници који се овдје помињу су они који практикују истополне, тј. хомосексуалне односе. У уџбенику се ови односи, међутим, изједначавају са природним, тј. хетеросексуалним односима: „Сексуални идентитет манифестује се тако да неки људи воле особе супротног пола (хетеросексуални су), неки то осјећају према особама истог пола (хомосексуални су), а неки људи осјећају да их привлаче и један и други пол (бисексуални су)“, а у горе поменутом приручнику за наставнике се додатно каже: „Уколико млади људи у почетку свог сексуалног живота имају односе с особом истог пола, то не треба безусловно схватити као хомосексуалност, већ прије свега као фазу испробавања, вјежбања и припрему за будући хетеросексуални однос“.

Нашој дјеци, дакле, не само што се намеће став да је хомосексуални однос природан, већ се, практично, охрабрују да експериментишу. Ово се, као што рекосмо, наставницима налаже да предају дјеци у узрасту од тринаест и четрнаест година.

Упркос данас увелико прихваћеном ставу, који се агресивно намеће и поприма својства идеологије, ово је за припаднике традиционалних религија неприхватљиво.

Држећи се вјековног предања и искуства Авраамовских религија, хомосексуалност сматрамо још једним изопачењем и деградацијом Божијег дара и људске природе.

Свето Писмо, како Старог тако и Новог завјета, је недвосмислено у оцјени ове склоности као гријеха: „Ko би мушкарца облежао као жену, учинише гадну ствар обојица” (Лев. 20, 13), каже се у старозавјетним списима, а новозавјетно учење о онима који практикују истополне односе каже следеће: „Жене њихове претворише природно употребљавање у противприродно, а исто тако и мушкарци оставивши природно употребљавање жена, распалише се жељом својом један на другога, мушкарци са мушкарцима чинећи срам, примајући на себе одговарајућу плату за своју заблуду” (Рим. 1, 26-27).

Куран, такође, преноси старозавјетну причу о Содому и Гомору и Божију осуду овог гријеха.

Држећи се начела да волимо човјека а гријех осуђујемо, трудимо се да избјегнемо двије крајности: неолиберализма који, из тобожње љубави према човјечанству и права на слободу, одобрава сваки избор човјека макар он по њега био и погубан, и друге крајности екстремизма и фанатизма, који заједно са гријехом осуђује и одбацује самог човјека. Управо, баш из љубави према човјеку не можемо одобравати и охрабривати било које искривљење и изопачење људске природе. А самим тим, и изнад свега, не можемо допустити да се дјеци у овом осјетљивом узрасту намеће овакав став.

Као што смо горе поменули, поред полно преносивих болести, једина спорна последица сексуалне активности у раном узрасту која се у уџбенику наводи је нежељена трудноћа, која често завршава абортусом.

Абортус се у уџбенику карактерише као намјерни прекид трудноће „који је ризичан по здравље дјевојке“, а у упутству за наставнике се додаје да „абортус може да остави велике психолошке посљедице“.

Међутим, поред тога што у њему препознају опасност по физичко, психичко и духовно здравље жене, Црква и друге традиционалне вјере намјерни прекид трудноће изједначавају са убиством, будући да настајање новог живота и људске личности почиње од тренутка зачећа. Ово је, штавише, најсуровије и најчудовишније убиство у којем је жртва нерођено, незаштићено дијете, а починиоци његови родитељи.

Папа Франциско је недавно упоредио абортус са нарученим убиством, наводећи да је то исто као да се унајми убица да „одузме људски живот да се ријеши проблем“.

Ова изјава је у сагласности са учењем светих Отаца, који су оне који врше абортус називали „горим од убица“, а канони древне Цркве су, без обзира на то који мјесец трудноће је у питању, одредили да „жена која намјерно убије плод у својој утроби подлеже казни за убиство“.

С овим у вези треба додати и то да нека контрацептивна средстава фактички имају абортивно дејство, које вјештачки прекида живот ембриона, и следствено томе за њихову примјену важе ставови који се односе на абортус.

На крају, закључујемо да увођење овог предмета (који је за сада изборни, али се планира да се уведе као обавезан) у школски програм, представља директан напад на слободу вјероисповијести, као и на традиционалне вриједности народа Црне Горе.

Слобода вјероисповијести не подразумијева само учење и догмате одређене вјере, већ и живљење по њиховим моралним вриједностима и право да у њима васпитавамо своју дјецу.

Предавањем ових непримјерених и скандалозних садржаја најмлађима, у њима се убија дјечија невиност, осјећање стида и страх Божији, а знамо да је наш народ, у својој мудрости и једноставности, човјека најнижих моралних вриједности описао као онога ко се „Бога не боји, а људи не стиди“.

Умјесто моралних принципа, као темеља личног, породичног и друштвеног живота, овим предметом се намећу разузданост и неморал.

Шта је циљ увођења сексуалног васпитања и ко иза тога стоји? Министарство просвјете је расписало јавни конкурс у којем је позвало НВО да својим предлозима пројеката учествују у изради плана и програма за овај предмет, и за исте издвојило 151 000 € из буџета, као накнаду за спровођење пројеката који уђу у ужи избор. Не можемо дозволити да се било ко игра и експериментише са нашом дјецом и, сматрајући да је увођење оваквих садржаја недопустиво, захтијевамо да се одмах предузму мјере за њихово изузимање из школског програма.

 

У Бару, 23. октобра 2018. г.

 

За Надбискупију барску Римокатоличке цркве,

дон Кељменд Спаћи

 

За Архијерејски протопрезвитеријат барски

Православне Митрополије црногорско-приморске,

протојереј-ставрофор Слободан Зековић

 

За Исламску заједницу Бар,

главни имам МИЗ – Бар, еф. Мујдин Милаими

 

Коментари
Stojan
Stojan: Sram bilo izdavaca, ministarstvo i autore knjige, Zastidje ste Crne Gore. Uzasnije od ovoga nema kud. Sad ospite paljbu po svestenicima i imamu, jer su stali u odbranu morala.
26.10.2018 13:25
Ацика Бацко
Ацика Бацко: Је ли Анђа бијаше, ова сна' из Дреноштице међу стручњацима за секс ?
26.10.2018 13:26
More
More: Djeci najviše može da šteti neznanje, neobavještenost, prećutkivanje i skrivanje... Crna Gora je sekularna država i ovo nije Srednji vijek.
26.10.2018 14:38
Komsija
Komsija: Nisam citao knjigu, ali po ovome iz teksta, podrska vjerskim poglavarima Bara. Blud nam ne treba dosta ga je u politiku, u Luku, u Opstinu.
26.10.2018 15:30
za komsiju
za komsiju: A oji ste vi tek '' bludnici, vi predstavnici sve tri vjere, koliko samo pedofila u vasim redovima, i ko ste vi da drzite predavanja nekome, drzite se vi vjere ostavite se vi svakodnevnih stvari, ovo je sekularna drzava., a ti komsija nemoj odmah da vjerujes ovim tkz ''' bozjim ''' ljudima, sjeti se Kacavende, Pahomija i ostalih, nece nam popovi i hodze odredjivati sto ce nam djeca uciti u skoli, koliko samo vas nemoralnih i grijesnih ljudi ide u crkve i dzamije , kunu se u postenje, cast, ljubav a potpuno se suprotno ponasaju, zato ostaviote nas vi vaseg morala.
26.10.2018 16:22
za Stojana
za Stojana: Stojane o cemu pricas, njima su usta puna morala, a sami se nemoralno ponasaju, i jedni i drugi i treci, kakve se stvari samo desavaju u tim vjerskim ustanovama, svakodnevno mozemo cuti i vidjeti.
26.10.2018 16:25
Mira
Mira: U skladu sa imenom moj komentar ce se zasnivati na pokusaju da nadjem balans medju "komsijama". Kao neko ko vec 30 godina ulazi u taj najvelicanstveniji hram zvani ucionica sa istim zarom kao prvog dana, sa ljubavlju prema svoj djeci kao prema svojoj, sa zeljama za sve nijh koje su iste kao za moju rodjenu, smatram da imam pravo da iznesem svoje misljenje vezano za datu temu. Lako je kritikovati, a jako tesko svojim primjerom pokazati kako treba. Kao narod kome je urodjena osobina za pravicnost, moramo se u skladu sa tim i ponasati. Teska su vremena, vidimo da nam na sve nacine vrijedjaju inteligenciju, zdrav razum, ali jos uvijek stojimo pravo makar na izgled, jer je u dusi vecine rusevina. Ako su nasu generaciju uspjeli da slome, omalovaze, ucutkaju, ubijede da vise vjerujemo njihovim ocima nego svojim dajte da spasimo sto se spasiti moze. Neko je nekada rekao da jedan narod lakse mozes unistiti pogresnim vaspitanjem nego oruzjem za masovno unistenje. Okrenimo se vaspitanju svoje djece, ne dozvolimo da ih vaspitavaju internet, drustvene mreze, rijaliti programi. Uticite na izbor njihovih idola, svojim primjerom telefon im zamijenite knjigom. Komunicirajte sa svojom djecom, jer najveci uspjeh je kada upoznate svoje dijete. Tada necete poslednji saznati za problem svoga djeteta.
26.10.2018 22:58
33
33: Tako je. Seksualne radnje treba da ostanu ekskluzivno pravo popova i hodza. Oni mogu da saraju sa kim god oce, pa i sa maloljetnjim djecacima i djevojcicama. Bruka sta pricaju nazovi uceni ljudi, protive se da djecu edukujemo da treba koristiti kondome prilikom sekusalnog odnosa. Bruka.
27.10.2018 18:58
List Crne Gore
List Crne Gore: Ovi, nazovi pisci udzbenika ne prlaze ni osnovne psiholoske, a ne pedagoske testove. Svoje perverzne mii, pruzila im se prilika ( be, bilo kakve cenzure) da prenesu kao teksyove od vaznosti, koje ce djecu uvesyi u pravilan seksualni zivot. Boze pomozi, pa u to vrije.e yek stasavaku, a upoznati su sa istim bolje od syarikih, zahvaljujuci razvratnosti i nemoralu raznih televizija. A u Boga, sigurno ne vjeruju!
27.10.2018 22:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar