Ћирилица Latinica
14.06.2022.
Друштво

Преминуо знаменити Баранин Петар - Пеко Шоћ

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Извор, фото: Баринфо

Аутор: Миленко Ратковић

У својој породичној кући у Поповићима на Тројчиндан, у 95. години преминуо је професор Петар Пеко Шоћ.

Рођен је 1928. године у Улцињу. Када је имао само мјесец дана, породица се преселила у Стари Бар, гдје је одрастао. Основну школу и нижу гимназију завршио је у Бару, а даље школовање пресјекао је рат.

Отац, брат и сестра су му били интернирани у логоре, а он је остао са болесном мајком без икаквих средстава за живот. Чувао је туђу стоку и радио за надницу.

У јесен 1944. године одлази у Народноослободилачку војску Југославије. Имао је 16 година када је постао ратни војни инвалид.

Послије демобилизације завршио је Учитељску школу у Херцег Новом и Курс за наставнике музичког васпитања на Цетињу.

Планском расподјелом кадрова упућен је за учитеља Основне школе Тобут, на Мајевици. Неко вријеме био је васпитач у Дјечијем дому на Палама код Сарајева, потом директор Основне школе у Сребрници, просвјетни инспектор среза сребрничког и начелник одјељења за просвјету и културу у Зворнику.

Од 1957. године био је директор Прве осмогодишње школе “Југославија” у Бару. Као директор Радничког универзитета у Бару организовао је Средњу управну школу, Средњу туристичку школу, Школу за основно образовање и Школу страних језика.

У Барској гимназији радио је као професор филозофије. Са положаја директора Основне школе “Југославија” 1984. године отишао је у пензију.

Објавио је романе: “Огњишта под спилама” и “Старобарском калдрмом”, збирку пјесама “Пој дивљега нара” и књиге за дјецу “Зов дјетињства”, “Пчелињак у стијени” и “Пјесмице из корпице”, као и монографију “Манастир Рибњак”.

Коментари
CAZO.Z
CAZO.Z: Pokoj imao dobri Peko .Porodici saucesce .Bio je veliki prijatelj Starobarana a bogami i Mikulica.
15.06.2022 19:07
Olga Savovic Ratknic
Olga Savovic Ratknic: Moj DragI Striko neka tije laka crna zemlja da te Andjeo Cuvar pazi i prati ti si nam bio drugi otac Kad god sam dolazila u svoje rodno mjesto radovala sam se da ti dodjem jer sam znala da da imam rodjenih pazi mi n'a Vanju i tatu umrli ne umiru dok ima zivih da. se sjecaju moj DragI Striko
24.06.2022 10:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar