Ћирилица Latinica
10.03.2018.
Друштво

Привредна комора : Потенцијал Слободне зоне Луке Бар се не користи

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Потенцијали Слободне зоне Луке Бар нијесу валоризовани на најбољи начин, посебно у дијелу развоја производних дјелатности, на шта су утицала различита ограничења са којима се компаније суочавају, саопштено је из Привредне коморе (ПКЦГ).

“Ријеч је о начину пријављивања робе и вођења евиденције у слободној царинској зони, уносу домаће робе намијењене извозу, њеном царињењу и року задржавања, као и спором и различитом тумачењу прописа”, саопштено је на сједници Одбора удружења шпедитера ПКЦГ.

У циљу потпуне валоризације Слободне зоне, како је оцијењено, потребно је синергијско дјеловање свих предузећа и државних органа који послују у барској луци.

“Осим подстицајних мјера државе, општине и лучких оператера, потребно је унаприједити ефикасност у раду пружалаца услуга, царинског и инспекцијских органа, а све у циљу задржавања постојећих и привлачења нових корисника, посебно у производним дјелатностима”, додаје се у саопштењу.

На сједници је констатовано да лука у Бару, са инсталисаним капацитетима којима располаже, представља један од кључних стубова развоја црногорске економије.

Законом о слободним зонама из 2004. године било је прописано да се за робу унесену у зону не плаћају царинске дажбине и порез на додату вриједност (ПДВ), без обзира на врсту унешене робе и њену намјену у зони, укључујући и робу коју оператор и корисници уносе ради изградње и одржавања објеката, инфраструктуре и опреме у зони и уопште стварања услова за рад и развој зоне и складишта.

“Међутим, усљед усклађивања са прописима Европске уније (ЕУ), измјенама закона у 2016. години, ослобађање од царина и пореза примјењује се само на робу која се у зони или складишту употребљава у циљу прераде, обраде, активног оплемењивања или се подвргава уобичајеним облицима руковања у складу са Царинским законом”, рекли су из ПКЦГ.

Додатно, та роба може у зони или складишту остати неограничено.

На сједници је оцијењено да би слободна зона требало да представља примјер добре праксе и успјешан модел привлачења инвестиција, као и да омогући ефикасно пословање и значајне уштеде обједињавајући све погодности за инвестирање и пословање на једном мјесту.

Током расправе о пословању у Слободној зони Луке Бар, шпедитери су оцијенили да је ријеч о значајној теми за цјелокупну привреду, као и да је привредницима, представницима зоне и Управе царина у интересу да се поправи амбијент за пословање.

“Неопходно је да се утиче на измјену легислативе која ће допринијети отклањању идентификованих бизнис баријера на том подручју. Као једну од главних баријера у пословању привредници препознају цијену корисничког уговора који се склапа са Слободном зоном, а износи десет хиљада еура”, наводи се у саопштењу.

Шпедитери сматрају да је потребно консултовати искуства слободних зона из окружења и наћи модалитет да се та услуга обрачунава кроз проценат вриједности посла обављеног у зони.

“Царински орган и лучки оператери би требало да што хитније унаприједе начин вођења евиденције у Слободној зони, што ће отклонити нејасноће и убрзати проток роба кроз слободну зону”, казали су из ПКЦГ.

Одбор удружења шпедитера ће, како је најављено, затражити од ресорних државних органа тумачење законских рјешења која се односе на уношење робе у зону, као и домаће робе намијењене извозу.

Извор: Мина/Мондо

Коментари
Ja pa Ja
Ja pa Ja: SCZ nece nikad proraditi is 3 razloga: 1. Nema kvalitetnu saobracajnu mrezu sa gravitacuonim podrucjem. 2. Nema dovoljno stanovnistva koja obebjedjuje kvalifikacionu strukturu. 3. Stanovnistvo u Cg I okruzenju nema dovoljan standard da apsorbuje doradjene proizvode. Taki da mozete mlatiti praznu slamu narednih 30 god
10.03.2018 18:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар