Ћирилица Latinica
26.06.2018.
Друштво

Пробијен нови тунел на путу Бар - Бољаре

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Компанија Бемакс данас је пробила десну цијев тунела Вежешник, саопштено је ЦдМ-у из ове компаније. То је тунел број два на приоритетној дионици аутопута Бар-Бољаре.

Грађевинска дозвола за овај тунел је издата 13. априла 2017. године када су почели и припремни радови на тунелу.

Дужина тунела Вежешник по цијеви износи 2,5 километра.

“Имајући у виду дужину тунела и рок изградње овај тунел је паралелно пробијан са јужне и са сјеверне стране и на тај начин смо омогућили да се тунел пробије прије планираног рока”, истичу у компанији Бемаx.
Тунел Вежешник је један од четири тунела које компанија Бемаx ради као подизвођач ЦРБЦ-у на овој дионици аутопута.

“Осим овог тунела Бемакс изводи радове на тунелима Сука (пробој завршен 14. маја ове године), Мрке (пробој извршен 15. децембра 2017. године), као и на тунелу Вјетерник са сјеверне стране”, подсјећају у компанији.

Дужина тунела Сука је 600 метара (десна цијев) и 700 метара (лијева цијев), тунела Мрке 800 метара по цијеви, а тунела Вјетерник по цијеви 1,5 километара, што значи да Бемаx укупно изводи радове на 11км тунела рачунајући обије цијеви (5,5 километара по цијеви).

“На данашњи дан је пробијено 97 одсто тунела које је Бемаx уговорио”, истичу у компанији.

На тунелу Вежешник је још остало у лијевој цијеви 2 x по 150 метара (јер се пробој ради са југа и са сјевера) док је на тунелу Вјетерник остало у обије цијеви по 35 метара да се пробије.

“Имајући у виду тренутне геолошке услове наша процјена јесте да ћемо за 15 дана извршити пробој тунела Вјетерник а до краја јула завршити све радове на пробоју. На свим поменутим тунелима се паралелно изводе и бетонски и армирано бетонски радови на унутрашњој облози тунела. Бемаx посједује пет одвојених сетова опрема да радове на секундарној облози изводи на свим тунелима у истом тренутку”, казали су ЦдМ-у из компаније.

Градња приоритетне дионице Смоковац Увач Матешево, дугачке 41 километар, почела је 11. маја 2015. године, од када креће рок од четири године за завршетак радова.

На изградњи аутопута ангажовано је више од 3.300 радника.

Извор: ЦДМ

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar