Ћирилица Latinica
15.12.2019.
Друштво

Проглас Црмничана: Одазваћемо се позиву за одбрану наше Цркве, сви идемо за Никшић!

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Ми, Црмничани, насљедници и сљедбеници тринаестојулског пламена, одани традицији коју данас најбоље персонификује наш митрополит Амфилохије, спремни смо да станемо у одбрану Часног крста и златне слободе

У  Вирпазару је одржана сједница Управног одбора Удружења Црмничана „13. јул“. На сједници је усвојен проглас поводом великог Црвнео-народног сабора у Никшићу 21. децембра. Преносимо садржај прогласа...

****

Браћо и сестре, суочени са пријетећом чињеницом да актуелни црногорски режим, који већ годинама сатире све оно честито у црногорском народу, преварама, подвалама, па и бруталном силом претварајући Црну Гору у Монтенегро, предвођен Демократском партијом социјалиста чији чланови слијепо слиједе свог партијског вођу у његовој обијести, најављује настрај на нашу најсветију Српску православну цркву, саопштавамо сљедеће:

Ми, Црмничани,


Сабрани на вриједностима наше свете православне, прађедовске вјере, исказујемо најоштрије неслагање са срамним предлогом Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је топовска цијев уперена у Српску православну цркву у Црној Гори и цјелокупан црногорски православни народ.

Овај закон у предлогу по својој суштини је оружје режима којим он хоће да се, у неравноправној борби, обрачуна са нама, православним народом у Црној Гори. Он је пијук који, као и онај који је порушио цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену, удара у темеље цивилизације на којој је настала, узрасла и до ових злих дана опстала Црна Гора.

Стога, обавјештавамо јавност да се одазивамо позиву наших апостола: Митрополита црногорско-приморског и чувара светог трона пећког Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, да се саберемо у Никшићу 21. децембра на велики Црквено-народни сабор.

Позивамо однарођену браћу да се врате духу наших заједничких предака, да се окану душегубне превјере која рађа братомжњу, у коју их је повео садашњи црногорски режим. Наши преци су сачували своју Православну цркву пред Турцима, Аустроугарима, Њемцима, Италијанима…, и оставили су нам у аманет да је и ми чувамо, па и од овдашњих домаћих издајника.

Ми, Црмничани, насљедници и сљедбеници тринаестојулског пламена, одани традицији коју данас најбоље персонификује наш митрополит Амфилохије, спремни смо да станемо у одбрану Часног крста и златне слободе.

Коментари
Ostoja
Ostoja: Tako je braćo moja Crmnička. Hulja i ološ iz vatikanske vlade Montenegra je krenula na ćivot Svetog Vasilija. Moramo sačuvati to najvrjednije što imamo. Pokažimo da smo bar oko Crkve jedinstveni, jer mi nemamo drugu crkvu do onu koju predstavlja naš mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije. Sotoni treba zadati smrtonosni udarac, a sluge Sotonine iz režima naučiti pameti i vratiti vjeri svoji đedova.
15.12.2019 23:37
RONKULA
RONKULA: Pa zar vam nisu vece svetinje bile po Kosovo polju i ostaviste ih arbanasima na milost i nemilost i sad probate u zadnjih 10- 15 godina na svaki nacin da izazovete haos u CG predvodjeni sotonom a ne popom jer pravi pop je bio patrijah Pavle koji nikad nijednu ruznu rijec nije uputio crnogorcima niti je gasio pozar benzinom kao sto radi risto sa bratijom. Mnogo ste se zaigrali da vam se ne obije o glavu. Tom vasom vec vidjenom ratno huckackom politikom ste o jadu zabavili bivsu Jugoslaviju i Evropu sa razno raznim sao mao krainama a svuda ste izvukli deblji kraj. Sad necete na mir da ostavite ni civot svetog VASILIJA OSTROSKOG slava mu i milost dotakli ste dno dna. Ajmo svi svi ali svi traktoristi pravac Karpati.
16.12.2019 00:11
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Ronkula, ti pripadaš pokatoličenoj manjini, vrati se u kućicu, i podsjeti me da ti stavim brnjušku kad se vratimo iz Nikšića.
16.12.2019 00:14
Traktorista
Traktorista: Ronkula smrade!
16.12.2019 01:00
Nepotkupljiv
Nepotkupljiv: Ronkula ne mlati
16.12.2019 09:47
Milos
Milos: Idemo svi za niksic...
16.12.2019 09:48
MUGI
MUGI: Sta je vojvode i serdari boli vas istina pa kevcete sve sto je napisao ovaj ili ova Ronkula je ziva istina daj demantujte nesto od toga. No prding junaci na baterije.
16.12.2019 11:30
Za mugija turea
Za mugija turea: Porurice tisinaaaaa!
16.12.2019 16:24
Драган
Драган: Зајеби пактове, дајте оружје!
18.12.2019 23:44
Zdrale
Zdrale: Kao sto ste se sabirali povodom priznanja tzv kosova, referendums o nezavisnosti Crne Gore, ne prdite
19.12.2019 15:01
Komita
Komita: Manite se prica u crmicu su crnogorci ane srbijancici
21.12.2019 08:50
Katunska nahija
Katunska nahija: Mi smo.svoju drzavnost stekli na.sablji.protiv turaka.u slavu Hrista a ne na.sir i prsutu...tako da milogorci i ostala bratija....ajte polako.put doma...
24.12.2019 20:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar