Ћирилица Latinica
29.04.2019.
Друштво

Прослава Васкрса у Црмници: Литургијским колом против лудила и безбожништва

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Владика Методије је додијелио годишњу захвалницу Удружења Црмничана и Црквене општине црмничке Небојши Бољевићу добротвору

*****************

Митрополит Амфилохије је традиционално сваког Васкрса у Вирпазару, али ове године умјесто њега и по његовом благослову био је владика  Методије, који је по традицији подијелио вјерном народу Црмнице васкршња јаја.

Владика је обраћајући се присутнима пренио најприје поздраве и благослов митрополита Амфилохија, који ове године по први пут није могао да присуствује прослави Васкрса у Црмници.

Он је казао да данас сви треба да се радујемо, "попут дјечице црмничке која су се ухватила у коло, за руке, и праве једно литургијско заједништво, а ово коло, како је казао је икона цркве".

„Само у народима гдје је жива, предањска литургијска заједница, хвата се народ у коло, заједно и игра. У оним крајевима гдје је се изгубило то литургијско заједништво и богослужбено и црквено, они играју сами".

Ово коло које дјеца нама данас показују, истакао је владика Методије, то је само одраз оне истинске и праве, суштинске литургијске заједнице која нам објављује васкрсење Христа које ми данас прослављамо.

 

Раичевић: Окупљени око мајке Цркве

У име Црмничана обратио се Гојко Раичевић, који је том приликом казао да Црмница кроз своју прошлост се дизала и падала, али никад није била изгубљена и остављена. Увијек је,рекао је он, Црмница имала макар 19 -орицу, који су могли смјели и умјели да кажу не лудилу и безбожшништву.

Па и разапети Христос оног црног петка је испред себе имао Мајку Богородицу апостола Јована, Марију Магдалину и неколико жена а његово разапеће се обиљежава и Васкрсење слави, свједоци смо, двије хиљаде година касније, истакао је Раичевић и додао:

Зато ми окупљени овдје потврђујемо да окупљени око мајке наше Цркве, са вјером у Бога настављамо истим путем којим је ишла наша стара прослављена Црмница са свим њеним кћерима и синовима, српским јунацима, војводама, сердарима.

Раичевић је пожелио да на дан Васкрса домове и душе Црмничана населе мир, радост и срећа, једнако као и православне цркве и манастирире,  тако и вашим душама.

"Такође, желим да ваш мир радост и срећу подгријава нада да ће добро васкрснути и разагнати тмушу и безнађе које нас је сколило са свих страна. Нека васкрсли Исус учи и води наш православни народ од Крстионице превлачке преко Владивостока до курилских острва", поручио је Раичевић уз традиционални поздрав - Христос Воскресе!

 

Црмничани захвални Небојши Бољевићу

Владика Методије је додијелио годишњу захвалницу Удружења Црмничана "13 јул" и Црквене општине црмничке Небојши Бољевићу, добротвору.

Бољевић, иако рођен у Подгорици, одрастао је и школовао се у Београду. Сада живи у Лондону, гдје води бизнис преко 30 година, а везао се за Црмницу.

Он је тражећи да купи некретнину на Црногорском приморју, одлучио ипак за Црмницу. Купио је кућу у црмничком село Брчели, а Црмничани су га прихватили као свог најрођенијег.

Важи за скромног човјека, па отуда о својој великодушности не жели да говори. Ипак, она је препозната како у црквеним пројектима тако и у акцијама које спроводи Удружење и локално становништво.

Уручујући му Захвалницу владика Методије је навео да је Бољевић примјер брата у туђини који не само да зажали, већ и помаже, и то несебично.

Прославу најрадоснијег хришћанског празника уз културно умјетнички програм и ове године је на црмничком Виру испратио вјерујући народ Црмнице.

Свечаности је присуствовао и Радомир Цакан Новаковић, потпредсједник општине Бар.

Коментари
😄🇲🇪😄
😄🇲🇪😄: Jeli majka rodila kojeg Crnogorac ili sve samo nakalemleni Velje Srbi. A di ga je BADANJ😄😄.
29.04.2019 09:54
St. Bar
St. Bar: Nekad dok se oralo Volovima I Drvenim ralom bilo je domacina Kojima je islio od ruke da oru I lijevom I desnom rukom I takvi oraci su bili na cijeni. Kako vise nema ni volova ni oraca zamijeni li su ih politicari koji sto bi rekli pokusavaju da oru I lijevom I desnom. Jedan od njih je Debeli brat CAKAN on je malo srbin pa malo Crnogorac vazno je da se ubere po neki poem. Oj Cakane vidju Fino nit si voda not si vino.
29.04.2019 10:08
LSCG
LSCG: Samo vi igrajte Liturgijsko Kolo ali dok u to Kolo ne budu I Crmnicani Crnogorci dzaba vam I Kolo I sve ostalo. U kojem vijeku mislite da se pomirite nerece jedne na celu sa Gojkom I ostalo bratijom. Jeste li vi Sumadinci znate li ko ste I sto ste ja da vam kazem Posrbice ili izdajnici CG. Kome pravo kome milo ali to je tako. EVIVA EVIVA.
30.04.2019 11:34
Dejan
Dejan: To EVIVA kad čujem kao da sam se vratio u 1941 kad je Crna Gora bila okipirana od Italije. I kad to cujem danas u slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori sve mi vise liči na onu iz 1941 kad su nam Italijani udruzeni sa fašistima dali nezavisnost. Sto je tesko reci zivjela Crna Gora a nemojte to e vivaaa.
07.05.2019 19:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar