Ћирилица Latinica
09.06.2018.
Друштво

Протести против поскупљења горива

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Ових дана, у више држава региона, углавном путем друштвених мрежа, најављени су протести грађана, незадовољних недавним вишекратним поскупљењима горива. Иако формално-правно одвојене, бивше републике СФРЈ очигледно настављају да дијеле исту, понајмање ружичасту судбину.

Имају и идентичну власт, која је своје грађане довела на доњу границу сиромаштва. Лична примања све мањег броја запослених срећника су светања, а разни намети све већи.Па су тако И цијене горива расле немилице, нарочито током задњих мјесеци.

У знак протеста, незадовољни грађани Србије су позвани да 8-ог овог мјесеца у 17 часова блокирају саобраћајнице у трајању од једног сата.

 Док је овај текст настајао, информације из Србије су говориле да су грађани блокирали саобраћај широм земље  (https://www.blic.rs/vesti/srbija/protesti-sirom-srbije-zbog-goriva-video/2tcek51).  

У истовријеме, само два дана касније, у недјељу, блокаду путева најавили с уграђани Црне Горе И Босне и Херцеговине, док је у Хрватској протест најављенза 15. јуни.

 Коментари на друштвеним мрежама су већином на страни протеста, али је оптимизам да ће исти бити и реализовани у неком значајнијем обиму, минималан. Врло честе су и поруке упозорења лидерима опозиције, да ни случајно не покушавају ове скупове искористити за своју промоцију.

Иако није познато ко стоји иза ових позива за протесте, нијесу изостала ни реаговање државних званичника. Па тако, рецимо, црногорска министарка је хитро, путем медија, упутила свечано обећање да неће бити нових поскупљења...

С друге стране, предсједник РС-а Милорад Додик није користио "штап и шаргарепу",већ је запријетио да неће дозволити протесте због поскупљења горива...

Како год, када су Бар и Барани у питању, уколико им се случајно у недјељу у 17 часова угаси мотор на кружном току код ријеке Жељезнице, знаћемо да је то због тога што већ јако дуго нијесу у могућности да себи приуште пун резервоар горива и углавном возе са упаљеном лампицом јер су "на резерви".

Наравно, прије него извадите канистере, или, чешће, дволитарскуфлашу од "Coca - cole", што нам је постао саставни дио опреме, прво поставите црвени троугао којим ћете упозорити осталеу чеснике у саобраћају, да не помисле, не дајБоже, да протестујете због нечег.

M.K.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар