Ћирилица Latinica
21.02.2019.
Друштво

Протести у Бару се настављају, биће још масовнији, траже се оставке

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Објава из Владе да се на крају вртић крај Гимназије у Бару ипак неће градити, не значи да ће престати протести који су недјељама трајали због сјече чемпреса и започете градње објекта за најмлађе крај најрепрезентативније овдашње образовне установе. Напротив, организатори из Грађанске иницијативе која их је покренула, најављују још масовнија окупљања, јер се тражи одговорност оних који су нанијели штету парку сјечом готово стољетних стабала.

У недјељу 24. фебруара поред градилишта сигурно ће бити организована велика журка, вјероватно ћемо поћи у нову шетњу до Општине, јер је већ пријављена, а досадашњим захтјевима требало би прикључити још један: да ова улица у којој су грађански Бар и грађанска Црна Гора извојевали велику побједу у протесту који није дијелио, већ спајао људе, и званично добије име које јој припада - Улица чемпреса”, саопштено је из Грађанске иницијативе, преносе "Вијести".


Један од покретача ГИ, Риалда Кургаш, изјавила је да је ово мала, “али јако важна побједа”.

“Један од захтјева ГИ ће бити испуњен, али стрпљиво и одлучно очекујемо сљедеће кораке надлежних - одабир нове локације за вртић, његову градњу на новој локацији и преуређење парка. Што се тиче премијерове оцјене да је иницијатива политичка, сагласни смо - уређење нашег града и добробит наших грађана су најбитнија политика, коју су у овом случају изнијели грађани. Као што смо и до сада наглашавали, ово је производ мукотрпне борбе слободних грађана, ма којој групацији они лично или професионално припадали”, казала је  Кургаш.

И Николета Павићевић из ГИ сагласна је да је ово “тек добијена битка”.

“Један од наша три захтјева је био изградња на другој локацији, тако да је власт испунила засада само један наш захтјев, а то је заустављање радова. Предстоји нам дуг пут на којем ћемо наставити борбу све до изградње вртића на другој локацији и преуређења парка. Ми нисмо никада били политичка група и ружно је то што константно покушавају да угасе грађански бунт на начин што лијепе овакве и сличне етикете. Протест је свакако заказан за недјељу, на протесте су позвани сви као грађани, стално смо наводили да политичка и друга обиљежја оставе код куће. И премијер је позван да нам се придружи”, навела је Павићевићева.

Тамара Чуровић из ГИ је оцијенила да је ово веома лијепа вијест за све грађане, и изразила наду да ће убудуће Општина Бар показати своју стручност и срчаност и борити се да се што прије нађе нова локација за вртић, “као што смо се ми борили да сачувамо двориште Гимназије”, пише портал "Вијести".

“Не треба заборавити да ово није био ничији хир, већ протест за спасавање града. Изнијели смо много аргумената због чега је грађење било каквог објекта, па и вртића, у дворишту постојеће школске установе незаконита и неразумна одлука, и све смо аргументима поткријепили. Људи из струке који су подржали борбу, израчунали су да се за 120 дана може обавити сва процедура потребна за налажење нове локације, што је један од захтјева потписника грађанске иницијативе. Једно знам сигурно: Барани неће прихватити ништа мање, вртић нам треба и борићемо се за њега једнако као и за двориште и парк”, нагласила је  Чуровић.

Коментари
Do pobjede
Do pobjede: Ostavke Spicanivica u Buskovica pod hitno!
21.02.2019 13:26
Odmah
Odmah: Ostavke Spicanovica,Buskovica i Raicevica !
21.02.2019 16:14
Aco M
Aco M : Traži se drva, za ove irvase i klosarke narkomanske
21.02.2019 18:22
STOJAN
STOJAN: Pod hitno da DUSANKA RAICEVIC podnese ostavku jer se ne pita nista to joj je stavio do znanja DULE MARKOVIC . Da je pametna od bruke da ne izlazi iz kuce .
21.02.2019 20:41
Za Aca M. AGARCA
Za Aca M. AGARCA: Opet ti protuvo imas obraza da se javis I balezgas. Trazi se domaca zivotinja kao donator organa za ovu spodobu koja igrom slucaja nema taj organ. A ako te nadju ovi kako ih ti nazivas irvasi bice ti usko na teritoriji Bara. Zato Punoglavcu Mars u rupu i ne P.... Vise veliki se smrad siri.
22.02.2019 10:18
Za aca jadova
Za aca jadova: Aco dukljanine ajde mrs, i ne brini vrlo brzo cemo se pogledati ljapo prodata
22.02.2019 12:15
Aco M
Aco M : Mrs irvasi pod borove u planine....dje vam je i mjesto ,stoko...
22.02.2019 15:45
Za ACA magarca
Za ACA magarca: Moze li biti za Dps A da bude covjek tesko e tako i ti BIJEDNICE LJIGAVI
22.02.2019 18:38
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar