Ћирилица Latinica
07.07.2020.
Друштво

Професорица пети дан штрајкује глађу, премијера и министра просвете то не дотиче

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Професорица филозофије из Бара, Јасминка Милошевић, већ пети дан дан штрајкује глађу.

Она се обратила премијеру Душку Марковићу са апелом да се „напокон разријеше мистерије“ око организације и реализације 26. Међународне филозофске олимпијаде одржане у Бару прије двије године.

Како је рекла, рачун јој је поново блокиран и опет не прима плату.

У јучерашњем обраћању премијеру Марковићу она је навела:

***

„Поштовани господине Марковићу, обраћам Вам се да као први човјек Владе Црне Горе предузмете све потребне кораке да се напокон разријеше мистерије везане око организације и реализације 26. Међународне филозофске олимпијаде одржане у Бару 2018. године.


У обраћању од 2.12. 2019. тражила сам од Вас сљедеће:

1. Да се преиспита расподјела средстава по конкурсу Министарства за спорт и младе за финансирање и суфинансирање програма за младе 2018. године. Зашто су на том конкурсу средства добиле неке организације које се више баве праћењем избора него младима, а наше удружење није? Тада сам Вам у прилогу доставила и веома непристојну преписку са директором Директората за младе. Да ли је он одговарао за све што је те ноћи изрекао (преписка је трајала до иза поноћи)?

 2. Да се преиспита неодговоран однос неких људи из Министарства просвјете према пројекту чији су били генерални покровитељ. Зашто одговорни у Министарству просвјете нису одговорили на наше дописе и молбе? Зашто чак ни вијест о Олимпијади нису објавили на свом сајту, а били су генерални покровитељи? Како је могуће да једно министарство уопште уплати новац на рачун струковног удружења, а да при томе нема одлуке, нема рјешења о додјели средстава? Гдје је то рјешење? Ко су људи у Министарству просвјете и у Влади Црне Горе који су систематски опструирали већ обећана средства за одржавање овог догађаја, не само из буџета, већ и из других извора? Не вјерујем да нису разумјели значај овог догађаја за Црну Гору, у противном – раде на погрешним мјестима. Вријеме да се они идентификују и да сносе посљедице за своје поступке.

3. Зашто Испитни центар и даље нема класификацију такмичења и због чега су ученици који се такмиче из филозофије дискриминисани у односу на друге ученике? Та нико током посљедњих шест година није тако добро представио Црну Гору у свијету као наши ученици и професори и остали чланови Удружења професора филозофије. И то не само путем учешћа на олимпијадама, већ и преко других међународних активности. Стојим иза тога. Гдје год смо били, не само да смо освајали награде, већ смо остављали најбољи утисак. Они нас тамо гледају као представнике Црне Горе, тако преко нас доживљавају и ову земљу. Зато су нас ове године и позвали да помогнемо у организацији XXВИИИ Међународне филозофске олимпијаде – наш допринос није био мали.

Удружење професора филозофије постоји од 2012. године и до сада је реализовало око 30 пројеката. Олимпијада је била једини пројекат гдје смо имали губитке. Радимо волонтерски, са минимумом трошкова, како и треба да буде у цивилном сектору, ако се ради за опште добро.

Људи нас свуда поштују, осим у својој земљи. Зашто је тако?

Докле ће одређене структуре систематски ширити причу да је Олимпијада у Бару била мој приватни, непромишљени, пројекат? У њеној је реализацији директно учествовало 30 људи, индиректно и преко 100, јер смо укључили и локалну заједницу, чиме је то заиста био један прави грађански пројекат. Вријеме је да истина изађе на видјело.

На крају, због чега је мој рачун поново блокиран и зашто ја опет не примам плату? Хотел Принцес и њихови извршитељи блокирали су ми, сасвим незаконито, цијелу плату, за цио износ од 23,463.67 еура, иако су сами отписали 10,000 евра, а Ваша Влада им је уплатила 10,000 евра.

Због свега наведеног ја сам ступила у штрајк глађу који је започет 3.07.2020. године. Једноставно, не видим други начин како бих скренула пажњу на наведене проблеме. Као унука својих предака, сигурно нећу одустати од тога.

***

 

Кургаш: Шеховић на потезу

Да ли ће актуелни министар просвете (Дамир Шеховић, прим.ред), осим по масакру чемпреса, у Бару бити упамћен и у вези случаја проф. Јасминка Милошевић, која већ четврти дан штрајкује глађу...???

Ово се јуче на "зиду" свог Фејсбук профила запитао Мирсад - Мирза Кургаш, мировни активиста и челни човјек НВО "Број 19" из Бара.

Коментари
Za uciteljicu
Za uciteljicu: Ne "filozofiraj" NO pocni da "ruckas" 😉 😉 😉
07.07.2020 10:02
Krk
Krk: Na svoju ruku je uzela kredit!Uplatila je Vlada 10,000e,otpisano vam je 10,000.Sta treba jos, jos nekih 3 i nesto hiljade,da bi se vi konacno bili srecni, zbog greske koju ste sami napravili...Ajde i to da vam srede,pa vidite,pa podignite opet kred,za neku vasu kreativnu ideju!
07.07.2020 10:34
Osteceni
Osteceni: Meni je ova profesorica ostala duzna jednu svoju platu.
07.07.2020 11:28
Za. Profesoricu
Za. Profesoricu: Zasto se gospodjo ne obratite vasem premijeru Amfilohiju nego se obracate na pogresnu adresu.
07.07.2020 13:01
Nema smisla
Nema smisla: Mislim da Vi gospodjo gresite 🤨
07.07.2020 18:13
nikko
nikko: ne filozofiraj
08.07.2020 09:35
Za nikka
Za nikka: Procitaj prvi kommentar 😉😉😉
08.07.2020 10:42
Stole
Stole: To su teški prevaranti . Imaju sina Janka u Briselu . Sve " izbjeglice " su dobro zloupotrijebile Crnu Goru za svoje interese .
11.07.2020 05:28
Mirko
Mirko: Dobro se i Crna Gora okoristila o izbjeglice. Tolika pomoc je stizala iz svijeta, malo je stizalo do izbjeglica. Ali mora se priznati da je sa znatnim brojem izbjeglica stigla i kultura u Crnu Goru. Medjutim, postoje i izuzeci.Ruzno je sto tako pricate o ljudima koji su se vecinom vratili u otadzbinu, pobjegli da spasu zivu glsvu, o kakvoj zloupotrebi govorite, pobogu?
11.07.2020 21:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar