Ћирилица Latinica
20.09.2018.
Друштво

Разврат у уџбенику за девети разред

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

Заступници савремене неолобиреалне идеологије, у промовисању својих “догми“ не бирају средства и начине. Најстрашнији подухват у ширењу неолибералних накарадних “вриједности“ јесте атак на оно што је најчистије и најврједније – на дјечију душу.

Многи здравомислећи људи су одавно уочили њихове циљеве и о томе се и говорило и писало. Повод за овај текст је сазнање да се недавно у основним школама у Црној Гори, у склопу изборног предмета у 9. разреду, ученицима нуди, тј. намеће уџбеник “Здрави стилови живота“, чији садржај у великој мјери ужасно противрјечи свом називу.

Непримјерено би било износити детаљно шта се кроз тај уџбеник дјеци саопштава али суштина је у томе да им се предочава разврат као здрав стил живота, а све је то праћено упутствима како да се теорија “што боље“ спроведе у пракси. Слични покушаји – да се у оквиру здравственог васпитања дјеце понуди уџбеник таквог типа виђени су и у Србији и у другим земљама у окружењу.

Заправо, то је дио агенде која се спроводи у свијету још од средине прошлог вијека.

Наиме, 40-их година, Алфред Кинси је установио своју теорију, тј. скалу (Кинсијева скала) сексуалности човјека, која је избрисала границе нормалног и патолошког у сексуалном понашању.

Најужасније у свему томе је то што је Кинси своје закључке изводио на основу дневника девет педофила који су злостављали неколико стотина дјеце. Да ствар буде још гора, Кинсијев рад и промовисање његове теорије финансирали су и здушно подржавали чланови Рокфелер фондације, што је омогућило експанзију ове болести.

Тако да наметање сексуалног образовања под плаштом здравственог васпитања дјеце није ништа друго до најперфиднији покушај сексуалне индоктринације дјеце, у основи чега лежи философија поменутог Кинсија. Тај пројекат постоји у земљама широм свијета, а сад су изгледа дошла на ред и наша дјеца.

Сада је мање важно тражити “кривца“ зашто је тај уџбеник дошао до дјеце. Оно што плаши је присутност девијантности у педагошким установама и према томе, жеља и труд сваког родитеља треба да је усмјерена ка томе да се спријечи да “зараза“ дође до дјетета.

Свакако је сигурно да пред овим не треба ћутати. Не постоји ниједан једини ваљани разлог да се против овога не дигне глас.

Данашње вријеме се одликује и релативизовањем свих вриједности и критеријума, тако да је подражавање здравих норми и основа живота често на мети подсмијеха “напредних“ људи. Али, повлачење из страха од подсмјеха би био израз крајњег лицемјерја.

Такође је парадокс да хиљаде истомишљеника понавља фразу: “Шта могу ја сам ту да промијеним.“ Ништа мање дефетистичка је и она флоскула о томе да је потребно васпитати своју породицу, а за друге нисмо одговорни. Зар нисмо сви дио једне велике породице, и није ли нам заповијеђено да и душу своју полажемо за ближње своје (Јн. 15,13)?

Пошаст о којој се говори, која улази у школе, која напада на невина дјечија бића је присутна од раније. Она ће временом да се шири и можемо само да замислимо у каквој ситуацији ћемо бити за пет или десет година.

Како се поставити према томе? Узмимо за примјер Апостола Павла и његову проповијед Коринћанима. Коринт је у то доба био један од најразвијенијих грчких градова и главни град провинције Ахаје.

Будући да је био приморски град, чувен је био и због свог луксуза а и због неморалног живота неких његових становника. Неморал, разврат и блуд захватио је био коринтске грађане и у таквом стању га је затекао апостол Павле када је на свом другом мисионарском путовању дошао у њега из Атине.

Годину и шест мјесеци Павле проповиједа у Коринту, а потом одлази у Ефес, ширећи ријеч Божију. За вријеме боравка у Ефесу, на трећем мисионарском путовању, Апостол је чуо да су коринтски хришћани поново почели да живе старим, распусним и развратним животом, међу њима је нестало оне праве хришћанске љубави према ближњем, развио се нечувен блуд па тако се ни брак није цијенио довољно, као ни дјевичанство.

Павле пише посланицу Коринћанима и најављује свој скори долазак њима. Он, као истински пастир, брине се за њих, за сваку душу. Он је можда усамљен у тој бризи али не одустаје.

Али он и није сам, иза њега стоји Христос Бог Који му даје снагу (Фил. 4,13). Уколико би ствар посматрали и из перспективе која није строго хришћанска, дошли бисмо до истих закључака. Јер је свакој традиционалној религији иманентна одређена врста етике која је, кад је у питању ова тема, блиска или подударна хришћанској.

Дакле, немамо право на дефетизам. Недавно сам, у тексту једног савременог теолога прочитао мисао која је сасвим примјењива у нашем контексту: “Ћутање је злато само ако живимо оно што је изнад ријечи. Ћутање из принуде – тужна је и страхом испуњена тишина.“

Тешко оном преко кога долазе саблазни. Али неће бити лако ни ономе који се није борио против саблазни. Тако да, не дигнемо ли глас против саблазни данас, сутра ће нас потомци – не дај Боже – оптужити да смо је својим ћутањем одобрили.

 

јереј Слободан Лукић

www.mitropolija.com

Коментари
Професор
Професор: Жива истина. Содомора и гомора. Анђа Бацковић из личних искустава.... Жена биједна од биједног бившег министра који је нама у просвјети увео лажни језик. Језик блуда и неморала, који служи за спрдњу и којим нико не говори. Таква нам је "држава"
20.09.2018 10:40
Arci
Arci: Mi jesmo banana drzava ali kad pocnu hodze i popovi da nam kroje drzavu e onda smo dotakli dno.E da se TITU probuditi da dovrsi ono sto je bio zapoceo mnogo su se osilili i jedni i drugi .
20.09.2018 13:34
Andrija
Andrija: Sramno, sta sve uce nasa djeca!!! Trebalo je ranije da ovo dospije u medije!!! Na takav predmet koji nije nauka treba ozbiljno obratiti paznju!! Pritom su dvije autorke knjige Slavica Vujovic i Tatijana Vujovic dvije pedagogice iz Bara!!!
20.09.2018 19:34
majka_učenika
majka_učenika: Ljudska plitkost se ogleda u tome što povjeruju u sve što se objavi na internetu i u novinama, a da pri tom uz tu vijest neka nikakvih dokaza. Da je informacija tačna slike pomenutog teksta iz udžbenika preplavile bi internet. Postavlja se pitanje zašto autor ovog sramnog teksta, koji se pri tom predstavlja kao Božiji čovjek izmišlja da se u "Zdravim stilovima života" pominje nekakava Kinsijeva skala seksualnosti čovjeka koja se bazira na osnovu dnevnika 9 pedofila koji su zlostavljali nekoliko stotina djece. Iz ovoga svega mogu samo da vam poručim: Lažni crkveni ljudi prekinite više da nam skrnavite vjeru svojim izopačenim mislima i opsjednošću pedofilijom!
21.09.2018 11:28
ogorčena
ogorčena: Znači po vama je mnogo bolje da se djeca informišu preko raznih portala, rijalitija i interneta, a crkva da se ponaša kao da živimo u srednjem vijeku?
21.09.2018 12:58
AndjelaBar
AndjelaBar: Jedino sto je sramno je to sto crkva ignorise pedofile u sopstvenim redovima, a postavlja nacela laznog morala gradjanima. U udzbeniku se djeca ne navode na razvrat vec im se predstavljaju osnovni pojmovi koje je neophodno znati da bi bili zrele i odgovorne odrasle osobe. Imala sam taj predmet u devetom razredu i evo sam ziva i zdrava. Osim toga, predmet je izborni pa ako se nekome ne svidja, ne mora ga uzimati. Ovaj clanak nema veze sa novinarstvom, stvarno sam sokirana...
21.09.2018 13:04
Baranin
Baranin: Molim Vas, kakve su ovo gluposti? Dje je tekst da vidimo o kakvom razvratu pricate? Imamo mi precih stvari u ovoj drzavi zbog kojih se treba buniti, nego uvijek neko nadje neku glupost da skrene temu sa glavne stvari.
21.09.2018 13:22
Vidoje
Vidoje: Gadost od udzbenika. Dno dna. Tek je nemoral braniti to. Bludnici izopaceni. Andjela tesko si ti sa 50 godina isla u deveti razred.
21.09.2018 13:28
AndjelaBar
AndjelaBar: Cika Vidoje, ja sam studentkinja trece godine FPNa. Trudim se da uvijek budem informisana, te i Vama preporucujem isto. Srdacan pozdrav.
21.09.2018 13:52
Rajo NK
Rajo NK: Moje dijete neće učiti iz ovog udžbenika to budite sigurni,a vi što mislite drugačije slobodno im ovo čitajte prije spavanja ako mislite da im je to za napredak i obrazovanje. Naravno da neće na naslovnoj stranici staviti neke sporne slike, stavljen sport kao zdrav stil života, ali to je samo oblanda.
21.09.2018 14:57
zeljko62
zeljko62: Papa Franjo: "Sex je veliki dar od Boga, a ne tabu!" Da je srece pa da skola mnogo vise obrazuje mlade na ovu temu, a ne da uce o primarnim stvarima preko raznih klipova, blogova i clanaka.
21.09.2018 15:56
Backovic barski (Drenoštica je zavicaj moj)
Backovic barski (Drenoštica je zavicaj moj): Mi iz Drenoštice nikad nijesmo priznali Andju za snahu, ona je zastidje. Meni dodje strina, a odricem se i nje i nesrecnog joj muza,strika Sloba, koji je uveo slo "šklj" u taj pederski "jezik". Oni su demoni i strašila, ne smiju se u Drenošticu pomolit. I dje je naučila te vještine strina Andja o seksu!? Striko Slobo, s tobom !? :) :) :)
21.09.2018 16:38
ГАро
ГАро: Немој тако за стрину соколе. Учи ли се из тих уџбеника Анђиних да нијех гријех радити са стрином неке работе ?
21.09.2018 17:04
HAHAHA
HAHAHA: leglo bluda i nemorala pedofilije itd se krije kroz razne crkvene katakombe i dok papa priznaje i osudjuje tu pojavu na drugu stranu imamo kacavendu i ostalu bratiju kojima nije nista sveto i udarili su na najranjiviju populaciju djecu i bludnice sa njima i umjesto da budu strogo kaznjeni to se zataskava ba paradoks da je prije neki dan u banjaluci litiju predvodio upravo kacavenda a za njim isao dodik i i citav drzavni vrh pa ovi neki kojima se nesvidja ovo ucenje mogu djecu poslati kod razno raznih kacavenda jer dao je bog ima ih ko troskota i tesko ih je istrijebiti
21.09.2018 20:28
Vlatko
Vlatko: U Vatikanu su pederluk i pedofilija legalizovani, i to je dobro. Tamo svi skacu na sve. Lijepo je sto i djecu tako uce sad u skole.
22.09.2018 09:44
Za Vlatka
Za Vlatka: Pozdravio te kacavenda on neskace na zene nego na omladince i djecicu po neki put je bolje nista ne napisati nego pisati gluposti tako da pederluka ima na obadvije strane stim sto jedni priznaju a drugi kriju ko zmija noge
22.09.2018 13:54
Vuk
Vuk: Za sramne komentare i blaćenje ljudi poput A. Backović trebalo bi krivično da odgovara urednik portala.
22.09.2018 22:17
Vlatko
Vlatko: Sto redakcija ne pusti moje komentare za autore ovog udzbenika iz Bara. Nego ste objavili tekst popa, a iz nekih licnih razloga neke autore stitite, a tu blesu od Andje cerecite. Molim da mi pustite komentare za autorke iz Bara, nisu izopaceni, samo sam realan. Ocekujem da me ne diskriminisete. Ako smatrate da je nesto mnogu vulgarno korigujte, imate blagoslov. A ovaj sto mi odgovara bio je izgleda kod onog papice, a i kod Kacavende, izrod i bogohulnik nemaju vjer i naciju.
22.09.2018 22:58
Бацковић барски (Дреноштица)
Бацковић барски (Дреноштица): ево уредниче прозваше те да одговараш због моје несретне стрине. Умјесто она и остали коаутори да одговорају због промовисања блуда и разврата. Још једна њихова морбидна идеја. Кад лопов виче "држите лопова", тако ови фанови моје стринице Анђе. Е вива стрика Слобо,а ?
23.09.2018 07:37
Andro
Andro: Ljudi, po zakonu , roditelji i crkva jedini mogu da uticu na moralno vaspitanje djece i mladih, a ne da djeca uce te stvari iz udzbenika koje su napisale osobe koje nemaju steceno obrazovanje u ovoj oblasti. I da imaju zabranjeno je! I nije u redu da se napada samo jedna autorka vec sve!
23.09.2018 10:23
Za andra
Za andra : Ti rece neke gluposti i ostade ziv neznam koji zakon i iz koje godine tumacis koja crkva ima ih vise dje su dzamije sinagoge ili samo ova crkva koju zastupa Kacavenda i ostala bratija pa jadan nebio vidis li sta rade ti popovi od djecaka masa njih su pedofili i ti hoces da ti oni djecu vaspitavaju nemoj se prevariti ako imas muske djece da ih posaljes kod njih bolje u neki rijaliti program tamo ima svega ali nema pedofila zato Andro ta tvoja prica ne pije vodu pozdrav i cuvaj djecu od poroka koji vrebaju na sve strane jer djeca su bogastvo svijeta.
23.09.2018 12:02
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar