Ћирилица Latinica
02.02.2019.
Друштво

Раичевић: Градња вртића је развојни пројекат, доста са манипулацијама!

Аутор: Редакција 15 Оставите коментар

Узимајући у обзир чињенице, а ту прије свега мислим на планску документацију, потребе грађана са једне стране и важеће прописе са друге стране, локација за изградњу вртића по другим планским документима или су на територијама које нису комунално опремљене или су на локацијама које су у приватном власништву, саопштио је Душан Раичевић, предсједник Општине Бар.

“Морам да истакнем да је овдје ипак ријеч о једној значајној инвестицији и ми као представници локалне управе се одговорно понашамо и односимо према тој значајној инвестицији коју финансира Влада Црне Горе. Приликом усвајања планског документа 2009. године није било примједби и сугестија чак ни од појединих одборника који се сада противе изградњи вртића”, каже Раичевић.

Додаје да су наведене измјене и допуне планског документа сагласно прописима биле стављене на јавну расправу у трајању од 15 дана, тј.од 10-25. јула 2009. године.

“У трајању јавне расправе није била упућена ниједна примједба, нити сугестија на планско рјешење, на урбанистичкој парцели бр.4 у зони Г на којој је планирана изградња дјечијег вртића. Међу учесницима на тој јавној расправи били су и неки садашњи одборници који се сада и противе овој изградњи, а тада на јавној расправи нису никакву примједбу уложили на предлог измјена и допуна плана.

Тада међу одборницима у скупштини су били и неки професори гимназије, док су међу одборницима опозиције који су тада бранили боје плавог тима, а данас такође одборници опозиције који бране боје црвеног тима, били људи који се данас противе изградњи вртића. Ни једни ни други те године нису узели учешће нити у расправи, нити су у форми примједби или приговора, па чак и сугестија уопште утицали на планирану изградњу вртића по том планском документу”, појашњава Раичевић.

Земљиште на којем се гради вртић је својина државе Црне Горе са правом располагања Владе Црне Горе, тј. Министарства просвјете и корисник тог простора је гимназија Нико Роловић.

“Морам да нагласим чињеницу са којом се такође покушало манипулисати да предметна локација није у власништву општине Бар. Министарство просвјете као инвеститор, градиће овај вртић уз кредитну подршку Банке за развој савјета Европе. Наручилац посла за Министарство просвјете је Управа јавних радова која је у периоду од 2014. – 2017. године у три покушаја јавног позива, тек након трећег успјела да изабере извођача радова који је радове започео прије пар дана”, каже Раичевић.

Оно што је такође важно, како истиче, је да је Министарство одрживог развоја и туризма издало грађевинску дозволу, да је том истом министарству Министарство просвјете поднијело пријаву за градњу 9. октобра 2018. године а да је камен темељац положен 15. октобра 2018. године.

“Након што грађанска иницијатива није добила подршку локалног парламента није више било позива представника Иницијативе за разговор. Након полагања камена темељца и отвореног негодовања дијела грађана Бара поднијета је грађанска иницијатива коју смо прихватили као прву у овом мандату као један својеврстан цивилизацијски и корективни фактор власти”, подсјећа Раичевић.Оно што такође истиче је да су то прихватили као праву барску иницијативу.

“Лично сам разговарао са представницима грађанске иницијативе и у заједничкој комуникацији смо договорили да се о истој расправља на посебној сједници скупштине општине Бар која је одржана 12. и 15. новембра 2018. године. Током сједнице вођена је једна квалитетна расправа и размјена аргумената. Упркос чињеници да поднијета грађанска иницијатива није била у сагласју ни са претходним статутом општине Бар као ни са у међувремену усвојеним новим статутом општине Бар, али смо показали један висок степен демократије и уважавање грађана. Грађанска иницијатива није добила подршку. Након засиједања локалног парламента на којем смо расправљали о грађанској иницијативи, ниједан званичан позив од стране представника грађанске иницијативе није био упућен према мени. Ја и даље остајем отворен, као и до сада, за комуникацију са свим грађанима али никако се не одазивам на позиве на линч којих смо били свједоци претходних дана путем медијских спиновања или већ позива путем друштвених мрежа”, наводи он.

Раичевић каже да опозициони представници причом о чемпресима покушавају манипулисати омладином и исполитизовати насталу ситуацију.“Јасно сам се опредијелио за спровођење Владине политике на локалном нивоу. Грађани су дали подршку тој политици Владе и пружили су подршку и мени. Надам се да сви они примјећују да врло успјешно ових претходних шест мјесеци спроводимо и Владину политику и политику развоја општине Бар. И у претходном периоду смо приликом изградње и других објеката, као што су спортска дворана или православни храм, такође били свједоци уклањања одређеног броја стабала чемпреса и осталог растиња, нажалост, реакција је тада изостала, па сами закључите да ли је овдје заиста брига о чемпресима или је већ нешто друго у питању.

Претходних дана смо били свједоци константних покушаја представника опозиционих партија да кроз манипулисање највреднијим дијелом нашег друштва, нашом омладином, покушају надокнадити мањак подршке грађана на претходним изборима, те да на тај начин покушају и надомјестити и недостатак одборника у локалном парламенту. Ти покушаји су били више него неуспјешни и ја се искрено надам да ће грађани то и препознати”, наводи Раичевић.

Додаје да ће по пројекту пејзажне архитектуре након изградње вртића на предметном локалитету нићи једна нова зелена оаза на којој се планира садња преко 1530 садница, што дрвећа, што ниског и високог растиња и заиста предметни локалитет ће оправдати епитет једне нове зелене оазе у центру града.“Бар је и у претходном периоду и биће и даље препознат као зелена оаза. Чланови мог тима и ја ћемо се и те како залагати да потврдимо тај епитет.

У наредном периоду желимо да ревитализујемо све оне паркове у ужем градском језгру гдје је услед временских непогода смањен број, фонд стабала”, каже он.Не сматра себе одговорним за тренутну ситуацију, поготово због чињенице да су ово одлуке које су донијете прије више од деценију.“Предсједник општине не учествује у гласању на засиједањима локалног парламента иако је било покушаја од стране представника грађанске иницијативе, импутирања чињеница, да ћу ја утицати на свијест одборника и самим тим утицати на њихово одлучивање приликом гласања о поднијетој грађанској иницијативи. То нисам учинио тада, то нећу радити ни убудуће. Остајем отворен за комуникацију са свим грађанима.

Подржавам апсолутно грађанску иницијативу, грађански активизам који би се требао манифестовати кроз активније учешће на јавним расправама које локална управа организује са циљем да кроз здраву комуникацију, конкретне предлоге и сугестије, идемо у правцу доношења квалитетних одлука које ће дефинисати јасну визију развоја нашег града којем смо сви ми у Бару и те како посвећени”, сматра Раичевић.

Додаје да као Баранин и као бивши ђак гимназије, саосећа са свим оним суграђанима који се противе изградњи вртића на предметној локацији, али исто тако као бивши ђак гимназије и као грађанин Бара, већ дужи временски период, није био у прилици да присуствује нити једној промоцији књига, нити концерту, нити изложби слика, на том простору већ, како истиче, сви су у Бару свјесни чињенице да предметна локација ипак није служила сврси дуги низ година, а да су управо за ту чињеницу најодговорнији они који су тај простор користили.

“Свједоци смо да се претходних дана кроз медијско спиновање и манипулацију преко друштвених мрежа те елементирање над чемпресима, пажња јавности покушава удаљити од чињенице да говоримо о развојном пројекту, а вртић у Бару је пар екселанс развојни пројекат.

Прихватајући чињеницу, обавезу и одговорност, да као главни доносилац одлука на позицији предсједника општине, морам још једном да укажем на чињенице и да кажем да су управо те чињенице нешто што сам наслиједио на самом почетку мог мандата који траје непуних шест мјесеци, а управо са тим чињеницама се манипулисало у јавности и још увијек те информације представљају једно погодно тло за разноразне политичке манифетлуке са свих страна”, сматра Раичевић.

Коментари
Danka
Danka: Neka si im ocitao lekciju predsjednice!! Sta zna boranija sto su prave vrijednosti! Misle da ce ih Dusko Knezevic i Demokratski Front cetnika Andrije Mandica spasiti !!!
02.02.2019 16:39
Za Danku
Za Danku: Jesi li ti Danka ili Dusanka cisto da znamo. Sve vam je tacno ko ovo za Kovertu nema vise prodavanja M.... Za bubrege. Kako stojite sa papirnim maramica a velika juzina trebace vam.
02.02.2019 17:05
Barskio Polje
Barskio Polje: Ko si bre ti Danka vragolanka da ovde prosipas pamet i nazivas nekoga boranijom. Vrano jedna cime te Dusanka zaduzila da branis lik i delo doticne osobe. A posto spominjes DF i cetnike a dobro si sa predsjednikom pitaj ga dali je devedeset ih kroz polje isao sajkacom i kokardom mi iz polja znamo nego cisto za tvoju informaciju.Svi ste vi sad partizani po potrebi za nas kazes da smo boranija a vi ste TROSKOT e ako imas sto u glavu vidi sto je bolje pozdravlja te Vrano Barsko polje.
02.02.2019 17:21
STOJAN
STOJAN: Znaci trebalo ti je 15 dana da ti stignu instrukcije iz centrale sto ces da mlatis ko tebe pita ista nesreco koja samo popunja mjesto gradonacelnika . Koliko vidim zavrsices kao ZARKO PAVICEVIC . II on je isto ispunjao zelje GRADJEVINSKOJ MAFIJI i zavrsio okidjenog obraza i normalno u SPUZU koliko vidim i tvoja ce sudbina biti ista.
02.02.2019 17:29
STOJAN
STOJAN : Bitno je Raicevicu da si dao Tajkunima da na mjesto vrtica kod MUPa rade Visespratnicu ZNACI MAFIJA JE JACEA OD DRZAVE kako i nece kad je na celu drzave KRIMINALAC kojega morate da slusate .
02.02.2019 17:34
Nikeza
Nikeza: Bravo Dule. Pokaza si dje im je mjesto. Fukarama. Stid ih bilo. Bi da ruše Bar i Crnu Goru. Jadovi najgori. E viva Montengero. E viva Antivari !!!
02.02.2019 19:18
Андрија
Андрија: Је ли те срамота Душанка да кажеш да су протести политизовани а ниједан одборник се није прикључио њима!?!? СРАМОТА! Душанка и шеховић треба оставку да дају!
03.02.2019 08:39
Baranin
Baranin: Dusane ti SI jedno gospoce,pametan,pristojan I vaspitan momak,ove srbende jer ih je 9o% sto strajkuju oce samo nemire I zlo,sve da I'm pozlatis opet bi nesto nasli,nisu see bunili kad je plan usvojen a sad see bune za cemprese coce ,usadice see Nova drveca ljepsa ,samo naprijed tvoji Barani te podrAvaju
03.02.2019 09:36
STOJAN za nikezu
STOJAN za nikezu: Kako mozes da hvalis jednog PIONA DPSa jednu KISNU GLISTU koja se nista ne pita koja samo radi na Komandu . Sami znate da je dobio ovu funkciju zato da bi mu se Oduzili njegovom ocu posto je isti zaduzio ovu LOPOVSKU PARTIJU .
03.02.2019 11:21
STOJAN
STOJAN : Dusane moras poci do BOZA da ti pojaca dozu nisi dobro ovih dana ili je losa roba pa slabo djeluje na tebe.
03.02.2019 16:42
Ak
Ak: Zelim samo da ohrabrim gradjane koji su nam sa prozora mahali i pruzali podrsku tokom protestne setnje da se spuste menju nas da pokazu da nemaju straha da iskazu stav po ovom nadasve nepolitickom i nenacionalnom pitanju kako ga zele predstaviti vinovnici svega ovoga vec da imaju razuma da su sire svjesti te stoga svako je dobro dosao koje god vjere bio i kako god se ''nacionalno osjecao'',da pokazemo koliko nas stvarno ima! Mozda ima pravopisnih gresaka u napisanom ali eto ohrabrih se da napisem prvi komentar za svojih 35god i bicu srecan ako bar jednoga od vas dovede medju nas,hvala!
03.02.2019 17:27
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Baranina i Dusana M. Raicevica i ostali TROSKOT, kako je neko naveo: to gospoce je bilo gospoce sa kokardom i tada mu je i pristajalo. Kakav si ti Baranin kada u to nisi upucen? Gospostina je sa masovnim ubijanjem cetnika, gospode i visokih intelektualaca, ispisala sramne stranice ubica brace svoje. Sta se sada desava? Lopov do lopova, diler do dilera, predsjednik do predsjednika...mislite li da je narod pez pamcenja i lud. Vrijeme je kada sat otkucava zadnje minute. GLE, VEC NICE ZGRADA NA MJESTU SUP-a i vrtica. DIVNO. Ciji bese ovaj mali Dusan? Skola...!!!
03.02.2019 20:49
Komgrap
Komgrap: Nevjerovatno iritantan čovjek bez imalo empatije prema svojim sugradjanima.Izabran si da branis interese grada a ne Sehovica,SDa i njihovih finansijera čije će firme da grade vrtić.Dokle ce narod biti zadnja rupa na svirali.Malo mi je sav bijes usmjeren na njega a ne smije se zabotaviti ni parazitska partija SD,Šehović i nepatvoreno zlo ovoga grada Mićo Orlandić.BAR PAMTI 17.01.2019.
04.02.2019 00:20
Sale
Sale: Narko partija...mladi DPS narkomani...
04.02.2019 08:37
Mrkotan
Mrkotan: Zna li se ko je Starleti platio boravak po Cikagu i NjujorkuDule nije sigurno on je placao jednoj drugoj Starleti Dubai i ostala egzotična mjesta.
05.02.2019 22:15
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar