Ћирилица Latinica
29.07.2019.
Друштво

Раичевић: Дијаспора да инвестира у Бар и понуди рјешења

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

У сарадњи Управе за дијаспору и Општине Бар, данас је у Дворцу краља Николе, одржан Округли сто на тему „Инвестициони потенцијали и бизнис зоне Црне Горе”, у оквиру манифестације „Дани дијаспоре-исељеника”.

Учесници Округлог стола били су представници Министарства економије, Министарства одрживог развоја и туризма, Инвестиционо развојног фонда, Агенције за промоцију страних инвестиција, Привредне коморе Црне Горе, Националне туристичке организације, Удружења привредника Бара,  Општине Бар, као и неколико истакнутих припадника дијаспоре.

Предсједник Општине Бар, Душан Раичевић, пожелио је успјешан рад данашње панел дискусије на једну важну тему као што је искоришћавање и валоризација потенцијала наше Државе.

"Морамо интензивно радити на стварању повољног пословног амбијента и уклањању бизнис баријера, како би наши исељеници могли свој капитал улагати у матичну државу, и како би је могли, широм свијета промовисати као важну инвестициону дестинацију.

Општина Бар је претходних година уложила значајне напоре да на локалном нивоу унаприједи пословни амбијент, првенствено кроз формирање Секретаријата за развој и Секретаријата за привреду, али и кроз јачање сарадње са Удружењем привредника и са Удружењем исељеника широм свијета, а све у циљу стварања новог производа и отварање нових радних мјеста.

Овакви састанци су прилика да се отвори дијалог у оквиру којег ће бити указано на све потенцијале које Општина Бар посједује, а којих је заиста много.
Бар је лучки град са значајним потенцијалима приморске привреде, али и оним који постоје у оквиру привредне зоне.

Морска и језерска обала, као спецификум Бара, само је једна од могућности које дају шансу развоју туризма кроз изградњу туристичких капацитета високе категорије.

Ту свакако не смијемо заборавити ни могућност улагања у сектор пољопривреде, али и енергетике кроз валоризацију обновљивих извора енергије, о чему свједочи и примјер успјешне инвестиције изградње вјетроелектрана на Можури, вриједности око 100 милиона евра" -истакао је предсједник Општине Бар.

Директор Управе за дијаспору, мр Предраг Митровић, у обраћању присутнима је навео да је инвестирање у матицу највећи ниво патриотизма, али да осим емотивне везаности, свјесни смо да мора постојати интерес за улагање и започињање бизниса, те свакодневно радимо на прилагођавању тржишних услова и креирању повољног амбијента.

Жељка Радак Кукавичић, директорица Националне туристичке организације говорила је на тему Промотивних активности и остварених резултата у сектору туризма. Дамир Давидовић, генерални секретар Министарства одрживог развоја и туризма говорио је на тему стратешких праваца развоја туризма Црне Горе, са акцентом на подстицање и промоцију инвестиција.

Милош Јовановић, директор Агенције за промоцију страних инвестиција, представио је улогу дијаспоре у економском развоју државе.

Радосав Бабић, генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима, је презентовао Програм за унапређење конкурентности привреде у Црној Гори, док је Ђуро Кажић, испред Инвестиционо развојног фонда Црне Горе, представио моделе финансијске подршке.

Представник Удружења Привредника Бара, Раде Вујачић, представио је економске предности и потенцијале Бара и Црне Горе, стављајући фокус на економију као најбољу везу матице и дијаспоре.

Представници Општине Бар, Игор Гојнић, секретар Секретаријата за развој и Марија Маркоч, из Канцеларије за управљање пројектима у оквиру Службе предсједника Општине Бар, представили су инвестиционе потенцијале Општине Бар у области обновљивих извора енергије и пољопривреде.

У оквиру панел дискусије, учешће су узели и представник дијаспоре у САД-у, Рефик Радончић, као и представник дијаспоре у Шведској, Веселин Мијач, који је представио начине креирања повољног амбијента за инвестиције и дао значајне препоруке за инвеститоре. Такође, локалне административне таксе у виду ограничења која негативно утичу на страна улагања приказао је представник дијаспоре у Луксембургу, Един Латић. Истакнути адвокат у Кипру, Владислав Поповић, говорио је о улози и значају дијаспоре у инвестиционим активностима у Црној Гори.

На крају дискусије, предсједник Општине Бар се захвалио присутнима, уз закључак:

"Са овог скупа данас послата је порука да сте Црној Гори потребни не само као инвеститори већ као и неко ко је спреман да понуди одређена рјешења, за све проблеме са којима се сусрећемо у раду локалне управе и привреде, на основу ваших искустава и информација."

Он се захвалио,  на, како је казао, активном учешћу и корисним дискусијама,увјере да ће се интензивна комуникација наставити и даље са циљем побољшања услова живота и стварања јасних претпоставки да се људи из дијапсоре овдје осјећају љепше када одлуче да се врате.

 

Извор: Општина Бар

Коментари
Zoran
Zoran: Heheh, viđi, viđi,prevarant iz Švajcarske Mrdović iza leđa Raičevića, sijede glave. Može li mi ko reći što je uradio za Bar i Crnu Goru, osim što je znao da naplati bolničke krevete veoma smišljeno, koji su kao pokloni došli u Bar i Mojkovac. Stari lukavi konvertit. Lažno se predstavlja kao doktor što je teško krivično djelo.
30.07.2019 07:35
Djuro
Djuro: E moj gradonacelnice, nidje nista ne uradiste, nego sad u roptaju kredita, jos da nam uvalite navodne "investitore" iz dijaspore, hoce reci tajkune i gangstere, gradjevinsku mafiju iz Luksemburga, Detroita, Cikaga,..
30.07.2019 08:51
Božo
Božo: DPS ima viziju.Znamo kako će rodoljubi donijeti pare.
30.07.2019 11:34
Prc mne
Prc mne: Greote od ove dukljanske boranije!
30.07.2019 21:29
Starosjedilac
Starosjedilac: Objavite SVE KOMENTARE. NE MOJTE SELEKCIJU STOJANOVICU.
31.07.2019 08:53
Aco
Aco: Kakve OLUPINE STETOCINE. SAMO DRZAVNE STETOCINE. STO STE DALI OVOJ DRZAVI SAMO JE KORISTITE I SAD BI JOS U NEDOSTATKU INVESTITORA IZ RUSIJI DA KORISTITE DOMACE KOJI ZBOG TAKVIH I OTISLI U INOSTRANSTVO.
31.07.2019 08:58
spicanino
spicanino: Aco grijesis malo,ovi iz dijaspore nijesu otisli juce i zbog ovih sto su sada na vlasti,vec po odavno.Da treba da su oprezni Gdje ulazu i u sto to ti odobravam,jer kad pocnes da ulazes,tek pocinju Problemi.Znaci (oprez i pamet u glavu)
31.07.2019 13:20
Vodovod
Vodovod : Sto god da rekne BOZO uvek ispadne negativac i pruspuga svi na komentare
31.07.2019 14:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar