Ћирилица Latinica
18.06.2018.
Друштво

Раичевић и Лековић на челу Удружења Црмничана

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

У Годињу је прексиноћ  одржана изборна Скупштина Удружења Црмничана „13 јул“, на којој је за новог предсједника Скупштине изабран Гојко Раичевић, директор дневног листа “Слобода” и уредник портала “ИН4С”, док је нови предсједник Управног одбора Зоран Лековић, дугогодишњи друштвено-политички активиста из овог краја. За потпредсједника Скупштине удружења изабран је Рајко Ђуришић.

Избору новог руководства претходило је упознавање скупштинара из црмничких села са извјештајем који је, само дан прије него ће га задесити изненадна смрт, сачинио оснивач, његов највећи добротвор и предсједник Удружења Црмничана „13 јул“, Веселин Лековић. 

 У извјештају се подсјећа да је ова асоцијација Црмничана основана 2000.године, иако је неформално спроводила активности још од почетка деведесетих година прошлог вијека.

"Враћен је поново духовни живот у наш крај. Сачували смо наше цркве и манастире од отпадника који су изопштени из православља. Вратили смо традицију налагања бадњака и освећења васкршњих јаја сада већ устаљеним доласком митрополита црногорско-приморског Амфилохија на Васкрс у Вирпазар.

Сваког Видовдана се у Црмници служи парастос за све наше јунаке и страдални народ од Боја на Косову до данашњих дана“ – наведено је у извјештају који је прочитао новоизабрани предсједник УО Удружења Црмничана Зоран Лековић.

У обраћању након што је изабран, Лековић је рекао да је за Црмничане окупљене у овом удружењу питање цркве ријешено трајно, те да је „осим на очувању вјере и традиције неопходно радити и на економском развоју свих црмничких села“.

Предсједник Скупштине Гојко Раичевић казао је да је допринос покојног Веселина Лековића остварењу циљева удружења немјерљив, те да је он управо показао пут који треба слиједити.

"Једино што чврсто можемо обећати, без имало задршке, јесте да ћемо уз помоћ свештенства Српске православне цркве и њене Митрополије црногорско-приморске, потомству оставити свијест и сјећање ко су и од кога су" – истакао је Раичевић, након што је предсједавање Скупштином удружења Црмничана „13 јул“ преузео од Мартина Драгишића.

Раичевић је потенцирао како је неопходно да удружење направи базу података проблема са којима се сусрећу Црмничани, која би послужила као основа за  нове активности асоцијације.

Скупштину је благословио парох барски Јован Пламенац, који је и сам Црмничанин. Он је одслужио и помен члановима Удружења који су преминули између двије последње скупштине.

Пламенац је такође честитао новоизабраном руководству, наводећи да је Гојко Раичевић „цар јунака новог времена, не само међу Црмничанима, него у цијелој Црној Гори, а Зоран Лековић се доказао бранећи црмничке друмове, цркве и манастире, бранећи част, образ и традицију Црмнице“.

Коментари
Riječka nahija
Riječka nahija: e moji Crmničani, šta dočekaste. Uzeše vam četnici Crmnicu. Izgleda im i basta kad vas nema.
18.06.2018 07:38
Piper
Piper: Casnijih ljudi od Gojka i Zorana iz Crmnice nema. Pripada im da predvode Srpsku perjanicu na putu vracanja srpskim korijenima. Gojko je covjek koga svi vole.
18.06.2018 08:16
Za Riječkog
Za Riječkog: Ne brini ti za nas! Mi se ponosimo našim precima za razliku od vas! Jedan od najvećih četničkih oficira,oficir Kraljeve vojske,jedan od najbližih saradnika Djenerala Draže je Zaharije Ostojić,iz Gluhoga Dola! Rodjeni stric Marka Ostojića kome je i otac bio vidjeniji četnik...profesor Marko se kasnije odrekao obojice zarad šake brašna...
18.06.2018 08:49
Crmnicanin
Crmnicanin: Jovan Plamenac dosao da zaprzi. Hocete cetnici da zavadite Crmnicane, opet biste podjele. Zasto Brano Gvozdenovic opet nije izabran za potpredsjednika tog udruzenja kao prosli put ? Gojko za sebe kaze da je Srbijanac iz Crmnice, otvoreno se sprda sa svima koji se osjecaju Crnogorcima. Greska vam je ovo.
18.06.2018 10:33
Лимљанин
Лимљанин: А кад дође стани па'ни, сви Бокани партизани.
18.06.2018 10:39
Za Limljanina
Za Limljanina: Stara crmnička pošalica...Bokani svi bili u četnike do kraja rata pa kad su vidjeli ko je pobjedio presvukli uniforme i postali partizani! Isto Dragan i danas radi! I ostali...
18.06.2018 13:10
Za rjeckog
Za rjeckog: Alo mirasevac ne kenjaj drz se ti svoga praga i raicevic i leko su jako posteni i dobri ljydi,jedini koji podkuvavaju odje si ti i tvoj mirasevski mozak
18.06.2018 18:19
Mirko
Mirko: E meni kao Crmnicaninu, Raicevic ne moze biti pres'ednik druzenja, jer se on predstavlja kao srbin i mrzi sve Crnogorsko, vecina Crmnicana se osjeca samo kao Crnogorcima sto je zadnji popis i pokazao, Gojko moze biti samo pres'ednik posrbica iz Crmnice.
20.06.2018 09:24
Mirko
Mirko: Nadam se objavi mog komentara
20.06.2018 09:30
za Pipera
za Pipera: Pipere, varas se da Gojka svi vole, vole ga samo ovi koji razmisljaju kao on.
20.06.2018 09:47
List Crne Gofe
List Crne Gofe: Ti iz Rijecke nahije ne brukaj svoje. Cuti. Bolje je. Znas li sta si, mrco, iz Njegisevig krsa?
23.06.2018 16:16
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar