Ћирилица Latinica
11.11.2020.
Друштво

Раичевић: Политичарима је било мјесто у Влади, експертима у структурама власти

Аутор: Редакција 25 Оставите коментар

Главни уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, који је и предсједник Скупштине Удружења Црмничана "13 јул", казао је да је било  очекивано да политичари испоље резерву према концепту експертске Владе, који је предложио мандатар, проф. др Здравко Кривокапић. Како је истакао, био би сигурнији у владу иза које у потпуности и без задршке стоје политички субјекти који су извојевали побједу. Експертима би, каже, било довољно простора у владиним структурама. 

У наставку преносимо интегрално интервју Гојка Раичевића који је дао за сајт "СРПСКА ИСТОРИЈА"...

***

Ви сте главни уредник портала ИН4С, портал који је доста допринео у свргавању политике Мила Ђукановића, нисте одустајали.

Раичевић: Чињеница је да је ИН4С одиграо огромну улогу у свргавању режима. Део представника нове власти је, чак и током славља након величанствене победе на минулим изборима, одао признање нашем медију. За нас су посебно важна признања која смо добили од грађана Црне Горе, њихове топле речи захвалности су равне највреднијим одликовањима. На себи својствен начин, „одликовао“ нас је и поражени режим – хапшењима, пребијањем, бројним опструкцијама и покушајима да, преко услужних сервиса, смањи наш домет.

Нисмо одустали, нити смо на то имали права. Снагу су нам давали и наши читаоци, чији се број рапидно увећавао током минулих година.

Како видите медијску слику у Црној Гори?

Раичевић: Медијска слика и Црној Гори је, још увек, скоро па непромењена. Медији блиски одлазећем режиму настављају да сеју србофобију, не либећи се да најгнуснијим увредама „заспу“ чак и блаженопочившег митрополита Амфилохија. Отворена мржња према српском народу, Србији, Русији, тобожњи „страх“ од „Српског света“, те континуирани покушаји да дискредитују нову Владу – принципи су на којима почива рад тзв. АНБ-медија, који обилато користе овај постизборни вакуум да додатно „огаде“ медијски простор и, по могућности, продубе поделе и отворе бројне ране које су увелико зацељене литијама и победом над тродеценијским режимом.

Покренули сте и интернет телевизију Национална ТВ са седиштем у Београду, како је све кренуло и који су даљи кораци?

Раичевић: На Видовдан смо почели са телевизијом која, за сада функционише као веб тв. У данима пред нама одлучићемо да ли ћемо улазити у процедуру за добијање лиценце за кабловску телевизију или да тражимо фреквенцију за терестријалну телевизију у некој од српских земаља. Како било покренули смо свакодневно програм који се зове Српски св(иј)ет и информативни програм 1244, довољно да се наслути уређивачка политика телевизије. Циљ нам је да Српство и Србију представљамо у најлепшем светлу.

Хапшени сте, због чега? Али, и даље не презате, настављате борбу и поред застрашивања и претњи. Одакле енергија и снага?

Раичевић: Хапшен, привођен, лажно оптуживан, али на крају се испоставило да су сви напори режима били узалудни, а да су муке кроз које смо прошли колеге из редакције и ја биле вредне и плодотворне. Макар се надам да је тако.

Огроман је губитак митрополита Амфилохија Радовића за СПЦ у Црној Гори, кога прижељкујете као наследника трона, да тај исти пут настави?

Раичевић: Нажалост, нисам могао да присуствујем сахрани блаженопочившег митрополита Амфилохија, који уистину јесте био онај камен, на којем се након деценија владавине комуниста и њихове идеолошке „деце“, изградила православна Црна Гора. Обновљено је монаштво, цркве и манастири, васкрсли су вера, љубав и солидарност. А, све „на крилима“ прегалаштва нашег Ђеда, који је знао и да прекори и да похвали, да опомене и да помилује, увек волећи ближњег свог и верујући да се сваки грешник може вратити на пут добра. Његовом наследнику неће бити лако, а коначну реч о томе ко ће наследити митрополита Амфилохија даће свети Сабор Српске православне цркве. Чврсто верујем да ће, уз помоћ Бога, одабрати најбољег. Кога год да одаберу, на нама је да кажемо – Аксиос!

Како видите тренутну политичку ситуацију у Црној Гори?

Раичевић: Колико сам срећан изборним резултатом дубоко сам несрећан због свакодневних свађа унутар српског корпуса. Свакако нисам очекивао да одмах након смене ДПС-а и „сателита“ Црном Гором потеку „мед и млеко“. Не чуде ни „надметања“ представника победничких коалиција, која су истина утихнула током предизборне кампање. Уосталом, реч је о истински разнородним коалицијама, и илузорно је било очекивати да неће бити одређених неслагања. Такође, било је очекивано и да политичари испоље резерву према концепту експертске Владе, који је предложио мандатар, проф. др Здравко Кривокапић.

Ипак, једно је јасно – сви релевантни политички чиниоци обећали су подршку првој Влади у модерној историји Црне Горе, у којој неће учествовати ДПС. И, то је најважније. Истина, био бих сигурнију у владу иза које у потпуности и без задршке стоје политички субјекти који су извојевали победу. Експертима би било довољно простора у владиним структурама. Овако се прибојавам сталног трвења између нове владе и нове скупштинске већине.

Изјавили сте да би желели да Србија и Црна Гора буду једна држава, да ли мислите да је то могуће?

Раичевић: Вековни сан генерација и генерација српског народа био је ослобођење и уједињење. Дуго смо чекали да добијемо прилику, а онда је нисмо ваљано искористили. Ми немамо право да вековни сан не преносимо на генерације након нас и да се надамо да ће доћи бољи и способнији који ће сан претворити у јаву.

Како би по вама требала да изгледа влада Црне Горе, и која питања би прво требала да буду покренута?

Раичевић: По мени, нова Влада мора да представља дисконтинуитет у односу на све оно што је ДПС до сада нудио грађанима Црне Горе.

У том контексту, предлог мандатара Кривокапића сматрам задовољавајућим и добрим првим кораком ка демократизацији нашег друштва. Евидентно је да се у Влади неће наћи ниједан србофоб, богоборац нити незналица, који су доминантно чинили претходне Владе. Чак напротив.

Прво што би требало решити је статус СПЦ, односно коначно разрешење проблема званог „Закон о слободи вероисповести“, што ће се и догодити у најскоријој будућности. Закон о пореклу имовине је неопходан, а колико чујем – и припремљен, а ваља припремити терен и за доношење Закона о лустрацији као и Закон о двојном држављанству. Осим свега овога, нова власт се мора суочити са „експлозијом“ короне, али и празном државном касом, дуговима, приспевајућим ратама за кредите, уништеним туризмом, армијом режимских „ухљеба“ у јавној управи спремних да, у мери могућег, отежају посао новој Влади…

Чекају их велики изазови. На нама је да им пружимо сву неопходну подршку, и пожелимо срећу. Требаће им.

Врло битан моменат је и попис становништва у Црној Гори који ће се одржати следеће године, да ли се ради на томе?

Раичевић: Ми смо се бројним текстовима, а онда и отварањем посебне рубрике – ИДЕНТИТЕТ, свим силама трудили да се одупремо покушајима дукљанизације Црне Горе. То је била и једна од примарних мисија нашег медија.

ИН4С се снажно супротставио бесрамним покушајима одлазећег режима да створи неку „нову Црну Гору“ и неке „нове Црногорце“, који не само да се одричу српскога корена, СПЦ, Петровића, Косова… већ Србе доживљавају као непријатеље а СПЦ као окупаторску. Наравно, наставићемо у истом стилу.

Веома сам релаксиран по питању пописа. У регуларним условима, без уцена, притисака и страха – као основног оружја Ђукановића и његових сарадника, грађани Црне Горе ће послушати своју савест, глас Петровића, Јанка Вукотића, наших светих владика и свих оних који су прославили Црну Гору.

Дакле, резултати пописа, сасвим извесно, неће ићи на руку онима који су покушали да, из темеља, промене биће Црне Горе, нудећи гладном и уцењеном народу „пун фрижидер“ као врхунски идеал и замену за све на чему један народ и држава морају да почивају.

Да ли би по вама требао да буде бољи однос српских политичара у Црној Гори са политичким структурама у Србији?

Раичевић: Мислим да је однос српских политичара у Црној Гори са политички структурама у Србији изванредан, и само је такво стање ствари прихватљиво. Такође, сматрам природним да се српски лидери окупљају, консултују и заједнички долазе до најбољих решења за српски народ, у земљи и региону. Заштита права Срба, нашег културног насљеђа и писма – морају бити важним делом политика свих структура.

Желим да истакнем и да држава Србија снажно подржава српска друштва и српске иницијативе у Црној Гори, што се и та како осећа и у квалитету рада истих, и утицају које остварују.

По вама, питање Космета да ли може да се реши и како?

Раичевић: Одговор на то питање се налази у Резолуцији 1244 Уједињених нација. Док се не деси да наш вековни сан постане јава и српске земље се ослободе и уједине – нека нас Господ подари са стрпљењем.

Да ли ће митрополитова жеља бити испуњена, да се врати стари изглед Његошеве капеле на Ловћену?

Раичевић: Митрополитова жеља постала је завет сваког православног верника у Црној Гори, али и шире. И како је речено у једном тексту, недавно објављеном на ИН4С капела ће се обновити пре или касније. А онда – не сме бити дилеме ко је подигао.

Без обзира ко положио тај први камен-темељац за њену обнову – капелу је подигао наш вољени Ђедо, блаженопочивши митрополит Амфилохије.

Шта су значиле за вас литије које су биле покренуте масовно по читавој Црној Гори?

Раичевић: Литије су „васкрсле“ православну Црну Гору, учиниле нас бољим, солидарнијим, храбријим, довољно снажним и сложним да збацимо окове ДПС-тираније и одбранимо ћивоте наших светаца и храмове. И наша иноверна браћа, која нису били део „сателита“ владајуће партије и „буџетски корисници“ – осетили су све ово и придружили су нам се.

А, сада смо довољно јаки да одбранимо и наше реке, планине – све, на што се пружа „шапа“ незасите, бивше власти.

Литије су највећи јавни час демократије икад одржан. Литије су омогућиле да после деценија стида да кажемо одакле смо то напокон, са благим поносом можемо истаћи.

Да ли сте ви Србин или Црногорац?

Раичевић: Ја сам Србин.

За крај, како заштитити српске интересе у Црној Гори?

Раичевић: Културом, науком, спортом, економским напретком, на све могуће начине.

 

Разговарао: Ђорђе Бојанић

( www.srpskaistorija.com)

 

Коментари
Шајо
Шајо: Из главе цијела народа. Браво Гојко, соколе. Да ће више формирати ту владу па да обнављамо Душаново царство, уз благослов Свевишњег! Амин!
11.11.2020 23:40
Bane
Bane: Časno i do kraja istinito. Nego, Gojko, sad ćeš se zamjerit "patriJotama" sa fejzbuka što ni dana nisu proveli pod šatore i koji su do juče zborili ne mogu ja protiv DPS-a radi brata od tetke te je čuvar u Luku Bar, daće mu otkaz, inače sam ja u duši Srbin, a sad arlauču po fejsbuku pljujući na DF za koji su navodno glasali. Za takve mogu samo da kažem da mi je bliže da vjerujem da su glasali Dritana i drušge šiptarske ili bošnjačke liste.
11.11.2020 23:58
Adel
Adel: A kako ne, docekacete srbi na sveti nikad da opet na silu ugurate nasu Crnu Goru u sastav Srbije. Crna Gora to dozvolit nece a sad pokazujete pravo lice sto ste rekli prije izbora da nece da se ponisti nezavisnot Crne Gore. Slikajte se za to. E viva MONTENEGRO
12.11.2020 00:08
Gluhi do, Crmnica
Gluhi do, Crmnica: ponosan sam sto si moj Crmnicanin. Razvaljuj brave kako i dolikuje srpskom vitezu
12.11.2020 00:49
Simo
Simo: Jos se ponosite sto ste lagali, izmisljali, pljuvali po svemu sto je Crnogorsko. Sram vas bilo. Ovako rade ljudi koji se nemaju casti ni obraza. Sve ce doci na naplatu. Nemoze se sijat mrznje I zlo radit a nadat se I docekati dobro.
12.11.2020 07:43
Milutin drugi
Milutin drugi: Goša dobri, ne misliš valjda da je zadatak tvoga portala da samo dijeli narod, kao što je to činio jedan što minu prije desetak dana? Reci nam javno zašto to činiš, zašto stalno potencirate SrBstvo i ostale kučine.Pa vi živite u ovoj zemlji i treba da je nekako gradite.Zar ti nije dovoljno ovo ponašanje Mandića i Kneževića, kao i nenormalnog Meda, da jednom shvatiš da ti ljudi gledaju samo sebe.Uostalom veoma lijepo su živjeli u zagrljaju DrPSa. Zašto Gojko, ajde jednom objasni napaćenom narodu.Ne dijeli ih i ovako su totalno izgubljeni u svemiru.
12.11.2020 09:24
vasilije
vasilije: puno pohvala
12.11.2020 12:07
13.07.1941
13.07.1941: Ko nezna ko je Gojko i odakle je bi pomislio da je iz Surdulice ili Babusnice pa ovako konstantno pljuje po Crnoj gori i Crnogorcima koji je razlog za to to samo on zna jer tolko mrznje je neshvatlivo za jednog toboze normalnog covjeka. I jos se sprda pa je uzeo 13 jul za naziv nekakvog drustva njemu slicnih pa 13 su pravi rodoljubi patriote partizani podigli ustanak protiv fasizma i domacih izdajnika zato Gojko ili mijenjaj naziv ili probaj da promijenis sebe i svoj stav o CG i crnogorcima jes da te Vucko izgleda dobro placa ali nije sve u novcu misli malo o obrazu.
12.11.2020 12:13
Бодин Србски
Бодин Србски: Једно велико БРАВО за правог српског витеза и борца за своје и наше српство!!!
12.11.2020 12:15
Nina
Nina: Bože dragi kakav smo mi narod?!Nista nam ne valja i nikad da se opametimo!Umesto da budemo jedinstveni,slozni...sve bi lakse i bolje bilo.
12.11.2020 12:34
Јоца
Јоца: Гојко би требао да буде министар правде 😊
12.11.2020 12:36
Za Bodina Kotorsku Dobrotu
Za Bodina Kotorsku Dobrotu: Бодине Доброта те чека... кошуљу су ти сашили по мјери... Крени Бодине...
12.11.2020 12:43
Prc mne
Prc mne: Tisina prodate poturice i podukljice!
12.11.2020 12:51
Бодин Србски
Бодин Србски: Мир расрбице, мир када кажем!!!!!!!! Спавали сте дугим мртвијем сном издрогираних наркомана који су се се готово предозирали па онда пали у кому у којој су вам се нон стоп превртале халуциногене слике о некаквом црном монтенегру и негро гори!!!! Сада сте се пробудили и закључили да живите не само у обичној српској земљи, него у правој Србији, приморско-загорској Србији од које српскија Србија нигдје не постоји!!!!!!!!!! Мир расрбице, мир, да не би васпитне мјере за наркоманске луђаке почеле да се примењују!!!!!!!!!!!!
12.11.2020 13:11
BANJO
BANJO: GOJKO, MILO MI JE ŠTO NE ODLUTA, ZA ZDRAVKOM.DIZAO SI GA U VISINE, SAD ZDRAVIJE RAZMIŠLJAŠ. UVIDIO SI DA OVO EXPERTI, NEMAJU SNAGE, PA SU SAD POLITIČARI TI, KOJI TREBA DA NOSE PROMJENE. NIJE DOBRO DA ODVAJAŠ DF,A UZDIŽEŠ ZDRAVKOVIĆA. ZNAŠ TI DOBRO KO JE KRVARIO UZ TEBE, SVIH OVIH GODINA. DF, DRUGI SU BILI, SAMO NA PAPIRU. OVAJ ZDRAVKO, OSUDI I PRIJE KRIVICE, OCA JOVANA, DA BI POSLIJE SAMO PAR SATI, PODRŽAO ISTOG. KO GOD ZNA OCA JOVANA, ZNA DA TAJ RADI PRAVE STVARI, NA DOBROBIT, NJEGOŠEVSKE CG. GLEDAM OD MOMENTA, BAJDENOVE "POBJEDE", DUKLJANI I KOMITE DIGOŠE "USTANAK". 30 NJIH UKUPNO, OĆE DA NAS NA TJERAJU, DA SLUŠAMO TOMPSONA I SLAVIMO, KRSTA ZRNOVA(KOLABORANT FAŠISTA), KOGA UBI PARTIZAN, RAKO MUGOŠA!? BUDI PAMETAN, PA ZNAJ KOGA, DA SLAVIŠ. GOJKO, IMAO SAM PRILIKE DA TE UPOZNAM. ZNAM DA SI ČASTAN I HRABAR. NE PODLIJEŽI UTICAJU NOVOPEČENIH JUNAKA, NO SE DRŽI UZ BRAĆU, ANDRIJU I MILANA. VJERUJ NEĆEŠ POGRIJEŠITI. ZNAM DA TI NIJESI MILAČIĆ, KOJI SE PRIJE 5 GOD., BUNIO ŠTO NAŠ MILI ĐEDO GOVORAŠE, NA SKUPU DF, PRED SKUPŠTINOM, A SAD OŽALOŠĆEN BIJAŠE, PRED HRAMOM, NA OPROŠTAJU OD NAŠEG VLADIKE. MARKO, KOJI UĐE U PARLAMENT, ZAHVALJUJUĆI DF, KOJEMU SE BRZO ZAHVALIO, POSTAJUĆI "NEZAVISTAN". O TEMPORA O MORES. GOJKO JUNAČE, BUDI UZ PROVJERENU BRAĆU, A SA NOVIMA, NA PROVJERU. PUNO USPJEHA U RADU, SA ŽELJOM, DA NIKADA NE BUDEŠ, BLIZU VIJESTI I DANA. IPAK SI TI INSTITUCIJA.
12.11.2020 17:37
Acko
Acko: E što čini Gnojko pobjegulja i posrbica.....uiiiiip
12.11.2020 18:00
Acko
Acko: E ludji od ovoga Gnojka je jedino ovaj "Bodin Srbski " ,kakva kamikaza....okle je ovaj utekao,andjeli sa njim
12.11.2020 18:04
Miloš
Miloš: MIR TI U TU AVETNU GLAVU “Bodine primorsko-zagorski” samo Bože sačuvaj pamet od ovih budala...
12.11.2020 21:30
SOJIC BELA LADJAJ
SOJIC BELA LADJAJ: Blago Banju evo se pojavio jedan debil necesovi bodin ili bolje reci bidon ako nije pobjego iz Dobrote njih dvojica pa Vojvoda od kolenica pipun Gnojko pop zvani indijana dzons taman dovoljno da osnuju vladu zvanu ravnogorski pokret za spas srpstva i srpski svet. Ajde sa srecom ministarstva podijelite po sopstvenom nahodjenju nemoj te se svadjat oko podjele resora. Zivjela ravnogorska vlada iz sjenke.
13.11.2020 01:46
Бодин Србски
Бодин Србски: Штета што овакви олигофрени(Милош и ШОЈИЋ БЕЛА ЛАДЈА) које "краси" посебан облик менталне ретардираности уопште и постоје!!!!! За вас су пужеви, глисте и гмизавци облици егзистенције са изразито развијеном самосвешћу!!!!Обични људи се питаju зашто је то тако?! Два су фактора пресудно утицала на то!!! Прво, поуздано је установљено да су вам бакутанере са обе породичне стране бацали у водораву пијани Млечани оболели од сифилиса и читаве лепезе најразличитијих менталних болести!!!!! Друго, ништа вас у животу није интересовало друго осим да сисате и љуштите дрогу, због чега сада у лобањама имате типично скврчене сунћерасте уместо сиве масе!!!! Као изразито ниским облицима егзистенције, који нису у стању да промисле ниједан феномен како треба и који не знају ни у којој држави живе и којој нацији припадају, представници ове али нарочито будуће власти наше приморско-загорске Србије ће вам ускратити право да се о тако озбиљним стварима слободно изјасните!!!!! Наша права Србија ће из чистог хришћанског милосрђа и самилости преузети стратељство над вама и хумано одлучити о вашој даљој судбини !!!!!!
13.11.2020 10:57
Бодин Србски
Бодин Србски : Сачувај нас драги Боже ових олигофрена и ретардирано-закржљалих наркомана као што су Милош и Шојић Бела Ладја, у односу на које се пужеви, глисте и гмизавци изразито развијени и самосвесни облици егзистенције !!!!!!!!!!
13.11.2020 12:20
Бодин Србски
Бодин Србски: Сачувај нас Боже драги од оваквих олигофрена и ретардирано-закржљалих наркомана (Милош и Шојић Бела Ладја) у односу на које су пужеви, глисте и гмизавци изразито развијени и самосвесни облици егзистенције !!!!!!!!!!
13.11.2020 12:44
Бодин Србски
Бодин Србски : Да је вјечна славна приморска као и сва приморско-загорска Србија !!!!!!!!!!!
13.11.2020 14:14
Vasilije
Vasilije: Sramota Crne Gore su posteni cetnici,golootocani,danas po Crnoj Gori slavljeni balisti i handzaristi......A treba prvo natjerati Bajdena da najveceg junaka antifasizma (po De Golu,Cherciilu i drugima postavi u centru buduce dvojne ili zajednicke srpske drzave!!!
13.11.2020 19:52
Dzoni
Dzoni: KORONA NE POSTOJI NE DAJTE DJAVOLU DA VAS PREVARI ODUPRIMO SE ODREKNIMO SE SOTONE SVI PROTIV DJAVOLA SVI SVI SVI SVI
13.11.2020 21:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar