Ћирилица Latinica
02.08.2020.
Друштво

Раичевић: Ђукановић је прошлост, на лидерима опозиције историјска одговорност

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Уколико се опозиција у Црној Гори уједини и "укрупни", партија Мила Ђукановића постаће прошлост на парламентарним изборима заказаним за крај августа.

Чак и саму вест из Подгорице, да је дошло до договора међу лидерима опозиције, многи би са "оне стране" доживели као крај режима ДПС. Уколико се то уједињење не деси, бојим се да народ у Црној Гори опозиционим лидерима никад не би опростио, већ би свој гнев усмерио против њих.

Овако, у интервјуу за "Новости", укратко оцењује ситуацију у Црној Гори Гојко Раичевић, уредник српског портала из Црне Горе ИН4С, тренутно у избеглиштву у Србији.

Раичевић, који је и први човек Удружења Црмничана "13 јул", Подгорицу је напустио у јануару ове године, након последњег у низу хапшења од стране режима Мила Ђукановића, којем се "замерао" пуних 12 година промовишући на свом порталу, како каже, интегрално српство.

 Како оцењујете политичке прилике у Црној Гори?


- Доношењем дискриминаторског Закона о верским заједницама 27. децембра прошле године, власт је први пут од покраденог референдума из 2006. истерана на ледину, пред народ. Црногорски режим схватио је да је угрожен, нарочито после литија за очување светиња на којима се окупљало и до 200.000 људи. Тада се чинило да ће опозиција такву ситуацију успети да материјализује на изборима. Међутим, појава короне је утицала да се протести зауставе. Ђукановићев национални тим за одговор на вирус преузео је од државе овлашћења да забрани свако народно организовање и саборовање (због његовог добра), тако да је ситуација у Црној Гори данас шизофрена.

Велику улогу у организовању народног отпора имала је СПЦ?


- Наша црква је успела да обједини цео српски корпус у отпору ненародном режиму који намерава да јој отме храмове. Улог у будућим догађањима око избора је огроман, не само за политички обесправљени српски народ и његове политичке лидере, него и за цркву. Уколико се деси да на изборима Милов режим опет прогласи победу, и Српској православној цркви се црно пише. Зато она мора да буде ангажована у наредном периоду, да настави борбу против дискриминаторског закона, у оквирима оног што прописују Устав и закони. Тачно је да су црква и држава одвојене, али улог је велик, а Милова држава се уплела у црквену јурисдикцију покушавајући да јој отме имовину. Његош је певао: Злочин чинити од зла се бранити ту злочинства нема никаквога.

ПУЦЊЕВИ У "КРАУН ПЛАЗИ"


У ХОТЕЛУ у коме живите пуцано је на два угледна Србина из Црне Горе који су ваши пријатељи.

- У хотелу сам гост Миодрага Давидовића Даке, српског добротвора и црквеног ктитора. Нисам тада био присутан, али како сам чуо од њега и људи из хотела, у децембру прошле године атентатор га је гађао у тренутку када је објашњавајући нешто владици Јоаникију подигао руку у висину груди. Метак који је циљао срце завршио је у руци. Владика каже да је Бог спасао Давидовића.

Који је ваш политички став о вашој Црној Гори?


- Црна Гора има своје историјско трајања и оно се завршава доласком (или недуго потом) Мила Ђукановића на власт. Право име данашње Црне Горе је Монтенегро, јер потпуно је несхватљиво да у Црној Гори српски језик није државни, да званична Подгорица прогања Србе и СПЦ, а да признаје лажну државу Косово. Поред тога, чињеница да је Црна Гора данас антируска и антисрпска говори да се не ради о аутентичној црногорској држави, него о провизоријуму.

Колико су предстојећи избори пресудни за српски народ?


- Ови избори су много важни, али је попис становништва, који ће се одржати 2021. у ствари пресудан. Ко добије изборе, имаће могућност и да кроји резултате предстојећег пописа становништва, а режим у Подгорици не крије да му је циљ да број Срба смањи са садашњих 28, на испод 20 одсто и да државотворни народ прогласи мањином. У државним телима то је већ учињено. Према истраживањима саме подгоричке Владе, Срба је у државним органима око седам процената, док их у поједним министарствима уопште и нема. За наш народ је најгоре то што су судови "очишћени" од Срба, а то је место где се припадницима нашег народа групно и појединачно "измишљају судски процеси" и суђења. Од пет виших судова у Црној Гори, само у Уставном суду имамо судију који се изјашњава као Србин.

 Мислите да се компромисом између власти и опозиције ствари по српски народ не могу поправити?


- Што се грбаво роди, време не исправи. Већ неко време у Црној Гори имамо феномен да и они који су 2006. референдумску крађу славили као победу воље народа, излазе из ДПС потпуно уверени да је Црна Гора приватни посед Ђукановића и његове најуже породице. Што нису узурпирали Ђукановићеви најближи, брат и сестра, син или сестрић, запало је његовим кумовима. Ова криминална група зато је посебно опасна уочи избора и пописа, јер је свесна да ће променама које морају да уследе и њихово богатство бити доведено под лупу јавности.

ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ ПРАВА ЧЕТНИКА И ПАРТИЗАНА ОДЛИЧНА СТВАР

Раичевић сматра да је Србија донела одличан закон о изједначавању права учесника два антифашистичка покрета и радује се, вели,  чињеници да се четници и партизани полако мире.

Криминал у Црној Гори је честа тема у свакој расправи о вашој држави?

 

- Све могуће аномалије су лако уочљиве у судско-извршној власти. Црна Гора је фрагментирана по свим шавовима, од сукоба по националној основи између Срба и националних Црногораца, до криминалних кланова. У извршној власти имамо сукоб мојковачког клана премијера Марковића и "миловаца" који имају свој гранд клан, гдје се острашћено туку једни против других за сваку државну привилегију.

Бесомучно се припадници ова два клана бију и око производње и шверца цигарета. Нарко-дилери, "шкаљарци" и "кавчани", убијају се на свим меридијанима око дроге, а за њих многи са правом примећују да су, у ствари, део "дубоке државе" Црне Горе. Имамо и лажну православну цркву. Једино чега је више од два су универзитети. Има их за сваког.

Може ли тај црногорски дуалитет ико да помири?


- Само Српска православна црква. Највеће поверење народ има у митрополита Амфилохија и владику Јоаникија и сматра да би они пастирским радом, када у августу победимо на изобрима, могли да савладају и то зло.

У Србији правите телевизију која ће се обраћати Црној Гори.


- Београд је препознао нашу добру намеру, а упознат је и са радом и улогом ИН4С у минулих 12 година у Црној Гори, будући да смо до растурања редакције од стране Милове полиције у јануару, имали просторије у Српској кући у Подгорици. Поднели смо папире РЕМ за дозволу за емитовање на каблу, а дотле телевизија иде на интернету.

("Новости")

Коментари
Čika Rade
Čika Rade: Da je bilo pameti ovaj čovjek je trebao da predvodi listu cijele opozicije. Ima najveći ugled, neukaljan, borac kakvog nismo imali u novije vrijeme.. Ali sjutra ce se praviti Vlada, pa ce predsjednicki izbori. Za premijera ili predsjednika Gojka ako mislimo dobro Crnoj Gori. Ako prihvati, a treba ga ljudski ubijediti.
02.08.2020 23:26
Drndoje
Drndoje: Pravo zboris Čiko Rade. Biće to tako na jesen, nemoj da sumnjaš. A sad svi za veliku listu, DF-SNP- Narodni pokret, itd...
02.08.2020 23:41
Fikus
Fikus: Ene naseg "Drndoja" 😊😍
02.08.2020 23:48
Српско Крњице - ЦРМНИЦА - ЈОЛИЧИЋ И ПЕКИЋ
Српско Крњице - ЦРМНИЦА - ЈОЛИЧИЋ И ПЕКИЋ: Гојко је оличење части, морала и свега племенитог. Свака ријеч му је златна, а његов допринос борби за ослобођење Црне Горе од окупатора је највећи. Поздрав од братсвеника из Крњица -- Јоличића и Пекића.
02.08.2020 23:49
Ilhan
Ilhan: Respekt za Gojka, iako se ideoloski nikadnecu sloziti sa njim. Naklon do zemlje za njegovu misiju.
02.08.2020 23:51
Za. Gojka 🇷🇸🇷🇸
Za. Gojka 🇷🇸🇷🇸: Bravo ti ga Gojko tako fino zboris milina je slusati ove tvoje nebuloze MILU i DPSu njima uopste ne trebaju nikakve predizborne aktivnosti dovoljno je da gradjani slusaju tebe i ove popove i ovu gubitnicku opoziciju i opet ce MILAS ovako s vama lagano jos 30 godina u stvari dok mu ne dosadi ali stasava podmladak i nista se ne mijenja 🇲🇪🇲🇪 70 : 🇷🇸🇷🇸 30.pa vi Gosa nastavite da avetate i da mirite cetnike i partizane i da zivite od mitova i legendi. Nikad vise 1918 upamtite to jednom za vazda da ne bude coteka mnogo ste se uzpandrcali.
03.08.2020 00:39
Gaxon
Gaxon: Gojka za presjednika, samo napred i pošteno kao i uvijek.
03.08.2020 08:18
Za gojka
Za gojka: E ti si nasa, buducnost"🙄🙄🙄🤫🤫🤫
03.08.2020 09:37
rolls royce
rolls royce: Za Gojka: Nećeš daleko ni ti ni opozicija koja četnike izjednačuje sa partizanima.
03.08.2020 12:24
Kaco
Kaco: Dvije pete ispod brade nalazi se čika Rade
03.08.2020 15:14
Dzoni
Dzoni: DEMOKRATSKI FRONT DO POBJEDE
03.08.2020 15:41
XYZ
XYZ: AKO DF PREDVODI OPOZICIJU ONDA "BLAGO" CRNOJ GORI. NEĆE VIŠE BITI ŠOVINIZMA, NEĆE SE VIŠE RASPIRIVATI MRŽNJA MEDJU LJUDIMA, NEĆE SE VELICATI RATNI ZLOČINCI...
03.08.2020 20:55
KRSTO
KRSTO: Jao Gosa sto nesto duva ko da se sprema neka oluja. Pazi se Gosa da te ne oduva.
04.08.2020 00:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
14.10.2020.
8
Владика
01.10.2020.
10
Капела
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar