Ћирилица Latinica
08.08.2021.
Друштво

Растодер: Нико није одговарао за уништену барску привреду и нестанак 10.000 радних мјеста!

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Некада реномиране фирме из Бара са великим бројем радника данас су напуштене и обрасле високом травом

************************

Циљ приватизације барске привреде, али и укупно цијеле црногорске привреде био је, бар по творцима овог процеса, да се друштвена имовина приватизује и добије познатог власника, који ће омогућити раст продуктивност, те самим тим и раст запослености.

Према ријечима Сенке Растодер из Стручне службе Синдиката, умјесто свега наведеног резултат овог процеса пар деценија касније је уништена привреда и нестанак највећих привредних гиганата које је овај град имао.

"Као по већ изведеној шеми, свака од ових фирми је брзо након проналаска познатог власника послата у стечај или ликвидацију. Прекоокеанска пловидба, Приморка, Избор, ЗИБ, Румијатранс, Бар Биље, погони Кошуте у Бару и Остросу, Центрокоп, Јадран, Траншпед, Центројадран, Инекс Златна обала – туристички комплекс, једноставно су нестали. Да су ту некада постојале реномиране фирме са великим бројем радника подсјећају углавном развалине обрасле високом травом" – каже она.

На овај начин радници су се нашли на улици без могућности да нађу нови посао, са државном социјалном помоћи преко Бироа рада од 70-ак евра, а они који су остварили право на пензију добили су углавном мале износе који нијесу могли да покрију ни елементарне потребе.

"Занимљиво је истаћи да се процесом приватизације бавио Савјет за приватизацију, а устаљена шема коју је прошла свака од ових несталих фирми је процес стечаја и ликвидације. Такође је занимљиво да нико није одговарао за нестанак огромног друштвеног богатства, губитак који је приближно преко десет хиљада радних мјеста, урушавање социјалног статуса радника и нестанак са друштвене сцене радничке класе. У државама гдје нема индустрије нема ни радничке класе. Чак је и Лука Бар подијељена на четири фирме"– додаје она.

Углавном су и нестале фирме прошле овај процес "уситњавања" и стварања нових фирмица из једне матичне, а које такође нијесу опстале.

"Са Приморком је нестао и цијели репро ланац, који је укључивао и организовани откуп маслина, воћа, нара, мандарина и поморанџи. Такође, нестанком Бар биља нема ни организованог откупа пелина. Нестанком Румијетранс нестао је и цијели возни парк. И тако би се у недоглед могло набрајати шта је изгубљено, а тешко да би се могли набројати добици од приватизације ових фирми. Осим за појединце који су углавном претварали земљиште у стамбене комплексе за продају. Лично богаћење је печат процеса приватизације у Бару, а и шире. На жалост, можемо рећи да је приватизација била системски уређено уништавање друштвеног богатства које су стварале генерације заједничке државе" – истиче Растодер.

Црна Гора стално близу банкрота

"Ковид криза је показала да привреда која почива само на услугама лако и брзо страда. Нека научна истраживања показују да велике фирме у свијету нијесу ни у овој кризи страдале, страдали су само мали приватни бизниси. Није необично када се сви ови подаци узму у обзир зашто је Црна Гора стално близу банкрота. Осим уништене привреде и завршене расподјеле државног и друштвеног богатства, десио се и процес социјалног раслојавања у коме се изгубила средња класа. Цијело друштво се може подијелити на богате и већину становништва који чине сиромашни народ – истиче Сенка Растодер.

Она каже да угоститељство, туризам и трговина чине окосницу привреде Бара, као услужне дјелатности, а праве индустрије више нема.

"Нови производ се више не ствара, а посебно не за извоз. И Лука Бар, испарчана на више фирми, припада услугама. Политика је уништила привреду у правом смислу те ријечи, али за овај катастрофалан резултат никад нико није одговарао" – истиче Растодер.

(ДАН)

Коментари
Mevludin
Mevludin: Senka,napiši ko je opljačkao recimo Primorku.Taj nije daleko čini mi se u Sutomoru i njegov potrćko je rodom iz Tombe,a živi na Topolicu.To bar nije problem utvrditi kome je ovaj potrčko sve prodavao vlasništvo Primorke,a mi radnici ostali bez iđe ičega.
09.08.2021 15:39
Pravednik
Pravednik: Za Primorku se zna da je Veljo Vlahovic namjerno unistio da bi je sebi namjestio za sitne pare, ali su ga njegovi pajtosi zeznuli i namjestili drugome. Sram da ga bude da unisti takvu firmu gdje su mnogi cijeli zivotni vjek u nju ugradili. .............................
09.08.2021 20:27
Sanja
Sanja: Ovo je tema svih tema dok vi sitni kokosari komentarisete ideoloske gluposti ko je za koju stranku i ideologiju sustina svih problema u Baru i CG je ova tema. Senka, nemas za koga, ovaj bijedan narod je zasluzio jos i gore ako gore moze
09.08.2021 20:29
Mico
Mico: Lopovi su opljackali barske firme I privredu.To su uradili uz pomoc DPS.Radio Sam u Primorku. Dirktor Veljo Vlahovic je rasprodso sve pogone za proizvodnju.Linija za proizvodnju biljnog ulja.Moderna meljava maslina prodata u privatnu meljavu.Pogon koka kole prodat. .Moderna kotlarnica razmontirana I prodata.Zalosno pogledati prema bivsoj fabrici.
25.08.2021 20:11
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar