Ћирилица Latinica
15.02.2018.
Друштво

Ревитализација Авеније "Маслине пријатељства"

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Пише: мр Миодраг Бановић

 

У акцији садњи маслина у Авенији "Маслине пријатељства" 3.и 23.априла 2016. године засађено је 43 маслине. Биле су бујне и нагло кренуле са растом. Чак је било и оних са плодом, иако су биле младе саднице. Поводом Дана Општине Бар 24. новембра 2016.године, ушли смо у завршницу еколшких акција у еколошкој, јубиларној 2016. години. Заказали смо финалну акцију за 17. новембар 2016. године, на дан када је засиједала СО Бар, са идејом да се сједница прекине, да одборници СО Бар дођу на акцију и да са својим суграђанима засаде маслину посвећену СО Бар.

Тражио сам од предсједника СО Бар господина Радомира Новаковића, да на кратко прекину сједници, да се придруже својим суграђанима, уз гаранцију да ће тим гестом побрати све симпатије грађана Бара. Господи Новаковић је прихватио ту идеју, такође и још неки одборници са којма сам контактирао, али на жалост, није било консенсуса.

Епилог: одборници СО Бар нису се појавили на акцији са својом дјецом и својим суграђанима, а десило се нешто далеко горе од тога. Тог фаталног јутра 17.новембра 2016. године, освануло је пола поломљених - скршених младих садница маслина у Авенији "Маслине пријатељства", засађених у априлу 2016. године.

Ипак, на задовољство свих грађана Бара, тог 17.новембра 2016. године финализовали смо Авенију "Канарских палми" са 117 садница, Дрворед "Ђачких маслина" са 28 садница, Дрворед "Лепезастих палми" са 48 садница, Парк "Маслина и рогача" са 33 саднице и извршили припрему за подмлађивање уништене борове шуме у Рекреатином парку" Шумице" и поред плаже "Шушањ".

На велики жалост, вандалски пир је настављен у касним ноћним сатима на Дан Општине Бар 24. новембра када је несавјесни појединац/ка или уска група појединаца/ки наставио/ла са иживљавањем на младим засадима маслина, када је систематски поломљено - скршено (у висини кокјена) свих 43 маслине.

Нисмо се предали. Наводњавали смо их цијеле 2016. и 2017. године. У фебруару 2017. године орезали смо и воскирали поломљене маслине, које су измладиле у току 2017. године. Оне које нису измладиле, 25 нових садница маслина, засадили смо у акцији 21. новембра 2017.године на Аранђелов дан, у ЕКО Дану Општине БАР, посвећеном Дану Општине Бар.

Следећи велики светац Дан Светога Николе, био је резервисам за подмлађивање борове шуме у Рекреативном парку "Шумице" са 140 садница борова и Парку "Борова" са 120 садница борова. Наредне акције посвећене су Дану Христовог рођење. Настављено је 25 децембра поводом Католичког Божића. Тога дана, у РП "Шумице" извршили смо ископ за садњу још 100 десетогодишњих борова, али садњу нисмо могли завршити јер нам нису помогли да набавимо хумус и природно ђубриво.

Такође тога 25. децембра, кренули смо са озелењавањем кружних токова. Са багером смо чекали стручна лица да дођу до кружних токова да нам покажу тачке гдје да се врши ископ за озелењавање. На жалост нису дошли. Истог 25. децембра 2015. године, наставили смо еколошку акцију у Старом Бару. Багером смо обавили ископ основа и засадили Дрворед багрема "Старобарска чаршија".

Очекивали смо да ћемо добити помоћ за хумус и природно ђубриво до 7.јануара, да на Дан православног Божића 7. јануара 2018.године засадимо 100 борова у ископаним основама. На жалост, ни до тада ни до дан данас, нисмо добили помоћ за завршетак овог пројекта. Остаје нам да сачекамо Бајрам, да и тим поводом засадимо јеш један контингент младих засада борова.

Зашто смо узели дане великих светаца за садњу? Да буде опомена свима онима који су се окомили да уништавају маслине или било коју другу биљку у Бару и еколошкој држави Црној Гори!

Коментари
Komedija
Komedija: Ovaj Banovic je bas dokon covjek!!!
16.02.2018 13:38
Tucepi
Tucepi : Bas dokon i dosadan... Bas, bas
08.09.2018 11:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар