Ћирилица Latinica
29.04.2021.
Друштво

Ректор Божовић поводом 47 година Универзитета ЦГ: Испуњавамо своју мисију!

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Вјерујем да ће Универзитет Црне Горе у наредном периоду бити велико градилиште. Уложићемо озбиљан напор у циљу јачања научне и образовне базе, али и покренути рјешавање крупних инфраструктурних проблема. У том смислу, рачунамо на подршку и помоћ свих, а посебно вас чији успјех данас истичемо“, казао је Божовић

У нешто скромним и пандемији подређеним условима, али не са мањим поносом, у Ректорату Универзитета Црне Горе (УЦГ) обиљежено је 47 година постојања те институције.

Са готово пола вијека постојања, како је на свечаној церемонији поручио вршилац функције ректора Владимир Божовић, УЦГ данас представља водећу научноистраживачку, умјетничку и образовну установу која је образовала генерације давши немјерљив и неизбрисив допринос развоју нашег друштва.

Универзитет ће, нагласио је, ту своју, основну мисију и даље посвећено и пожртвовано испуњавати.

„Наше друштво са правом очекује да Универзитет Црне Горе буде буднији, присутнији, да понуди одговарајућа рјешења како би се изборили са крупним изазовима са којима смо суочени, данас више него икада. Да би мијењали стање око нас, најприје морамо да се суочимо са собом, да исправимо неке грешке, а обновимо оно добро што смо запоставили. Стога, вјерујем да ће Универзитет Црне Горе у наредном периоду бити велико градилиште. Уложићемо озбиљан напор у циљу јачања научне и образовне базе, али и покренути рјешавање крупних инфраструктурних проблема. У том смислу, рачунамо на подршку и помоћ свих, а посебно вас чији успјех данас истичемо“, казао је Божовић.

Универзитет, како је даље навео, посебно истиче и своје заслужне академске раднике, који су свој радни вијек посветили развоју Универзитета Црне Горе.

„Ове године, заслужно признање професор емеритус додјељујемо проф. др Милану Вукчевићу. Титулу професора емеритуса додјељујемо само посебнима, појединцима који су сав свој научни и професионални живот ставили у службу развоја своје матичне јединице и свог Универзитета, који су својим академским радом подизали ниво науке и нашег угледа у земљи и иностранству. Додјелом овог признања желимо и да Вам саопштимо да и за Вас имамо очекивања- да своје богато искуство и даље са нама дијелите, Ваша подршка и Ваши савјети су очекивани и добродошли“, рекао је Божовић.

Управо допринос млађим нараштајима била је и биће водиља у академској и животној филозофији професора Вукчевића.

„Наравно, ова награда ми значи формализацију таквих могућности. Најинтригантнији параметар мог професионалног и личног живота је вријеме. Рекао бих на крају да су, на овој свечаности, главни догађај ови млади и брилијантни људи“, истакао је Вукчевић.

Ректор је том приликом у звање доктора наука промовисао: Николу Башу, Петра Божовића, Милоша Брајовића, Луку Филиповића, Јована Гардашевића, Бесима Халилаја у доктора наука из области друштвених наука, Катарину Мирковић у доктора наука из области техничко-технолошких наука, Бесник Морину, Љиљану Пјеротић, Самија Сермаџаја, Ивана Васиљевића, Арменда Имерија, Жељку Бељкаш, Јелисавету Благојевић, Оливеру Благојевић, Стојана Божовића, Владимира Ђуришића, Ену Грбовић, Наташу Копитовић Вуковић, Биљану Милошевић, Ивана Радевића, Милену Радоњић, Милоша Рајковића, Мају Секуловић, Исидору Станковић, Марину Вукотић, Славицу Томовић, Аладина Црнкића и Милицу Јелић.

Њихов успјех, како је истакао ректор, представља свјетионик за оне који долазе.

„Они ће, уз нашу свесрдну помоћ, упорно и посвећено тражити пут до врхова које сте им освијетлили. Свако од нас у себи носи фундаменталне академске вриједности, наслијеђене и стицане током година образовања и рада, које смо дужни очувати, ојачати и преносити генерацијама које долазе. То је, изнад свега, наш основни задатак“, истакао је ректор.

Данашња додјела дипломе, иако финализација вишегодишњег академског залагања, само је почетак нових академских прегнућа, истакла је докторандкиња из области друштвених наука Ена Грбовић.

„Надам се да ћемо бити подстицајни за све младе људе у Црној Гори, да улажу у себе и своје образовање, јер то је једини капитал који је свима нама потребан“.

На овај дан, Универзитет Црне Горе, традиционално се одаје и признање најбољима. Уручене су плакете за студенте који су основне студије у академској 2020/2021. завршили са најбољим успјехом. Међу њима су: Босиљка Бакочевић, Бобан Бањац, Снежана Кашћелан, Никола Милић и Андријана Паљушевић.

Избором УЦГ-а, додао је он, показали су зрелост, схватају да је у свијету у коме живимо једина прва заштита стварно знање, а никако само папир којим се оно формално потврђује.

„Ви знате да је студирање на овом престижном мјесту изазов. Алумнисте УЦГ ћете препознати на најважнијим државним, пословним, образовним, научним позицијама у земљи, као и у иностранству. Сигурни смо да ћете и ви постати дио ове изузетне заједнице и да ћете бити амбасадори знања и вриједности које сте стекли у овој кући. Од ваше жеље за знањем, радозналости и немирног духа зависи будућност ове, као и земаља из којих долазите. Желим да вам и овим признањем дам подстрек да наставите започето, јер је успјех наших студената мјера успјеха Универзитета у цјелини“, поручио је ректор награђеним студентима.

Награђена Босиљка Бакочевић, на црногорској умјетничкој сцени већ препозната и афирмисана умјетница, своје образовање је стекла на Факултету ликовних умјетности на Цетињу.

„Награда ми много значи јер даје вјетар у леђа, будући да сам на почетку стваралаштва. Ипак, желим да истакнем да награда, сама по себи, није циљ, иако ласка нашем егу кад дође“, поручила је Бакочевић.

(ИН4С)

Коментари
Лале
Лале: Убједљиво најписменији човјек у црногорској историји и убједљиво највећи живи интелектуалац кога имамо. Проф др Владимир Божовић - па девет празних мјеста, па тек неко сљедећи....
29.04.2021 17:13
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar