Ћирилица Latinica
02.12.2019.
Друштво

Реновира се барска болница, бољи услови за педијатрију

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Грађани и запослени у Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ осјетиће бољитак након завршетка радова на унапређењу енергетске ефикасности тих здравствених објеката, чија је вриједност 1,4 милиона евра.

То су данас саопштили представници Министарства здравља и Министарства економије, који су обишли радове на Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ у склопу Пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори – друга фаза”, преноси ЦдМ.

Државни секретар Министарства здравља Милован Вујовић рекао је да је до сада, кроз пројекат, у здравствене објекте уложено око 8,15 милиона еура и да је енергетски адаптирано 19 здравствених објекта.

„Данас се налазимо у радној посјети барској болници и Дому Здравља Улцињ. Спроводи се топлотна изолација спољашњих зидова, топлотна изолација плус хидроизолација равног крова, замјена врата и прозора, замјена котолова и све оно што што припада енергетској ефикасности“, навео је Вујовић.

Он је рекао да се у склопу пројекта, у барској болници, реконструише и одјељење педијатрије.

Тако да ће то одјељење и са унутрашње стране бити до краја реконструисано и обновљено. Спроводећи ове пројекте, надамо се да ће грађани успјети да осјете бољитак у коришћењу датих објеката и да ће се осјетити и задовољство запослених“, рекао је Вујовић.

Политика Владе је, како је указао, да се настави са реализацијом пројекта и да се створе што бољи услови за даљи рад и коришћење здравствених објеката.

Генерални директор Директората за енергију и енергетску ефикасност Министарства економије Марко Радуловић, казао је да је Министарство економије 2009. почело имплементацију пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори“, који се реализује на основу кредита са Међународном банком за обнову и развој.

У оквиру прве фазе пројекта (МЕЕП1), која се завршила у марту прошле године, како је казао, енергетски је адаптирано 25 јавних објеката.

„Смањена је потрошња енергије у просјеку за 42,5 одсто. Расходи јавне потрошње смањени су око 600 хиљада еура годишње. У првој фази смо инвестирали 9,6 милиона еура за образовне и здравствене објекте“, казао је Радуловић.

Он је рекао да је друга фаза пројекта почела је 1. септембра 2018. и да ће трајати до 31. децембра 2023. године, а планирано је да се инвестира шест милиона еура.

„Предмет МЕЕП2 је побољшање енергетских карактеристика нових 20 здравствених објеката, а радиће се на успостављању Мониторинг система за праћење, који ће на првом мјесту пратити нивое комфора у здравственим објектима и Одрживог система финансирања пројеката енергетске ефикасности у јавном сектору“, појаснио је Радуловић.

Одрживи систем финансирања, како је рекао, омогућиће да се након реализације друге фазе пројекта, радови на примјени мјера енергетске ефикасности у осталим здравственим објектима, финансирају из уштеда које се остварују у адаптираним здравственим објектима.

„До сада смо у оквиру МЕЕП2 завршили радове на унапређењу енергетских карактеристика три дома здравља у Беранама, Плаву и Рожајама, укупне вриједности 650 хиљаде еура“, рекао је Радуловић.

Према његовим ријечима, вриједност уговора за радове на унапређењу енергетске ефикасности на Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ износи 1,4 милиона евра.

„За адаптацију Опште болнице Бар је издвојено 950 хиљада, а за Дом здравља Улцињ око 450 хиљада евра. Уговор се односи на замјену фасадне браварије, постављењу термо изолације на фасади, постављање термоизолације кровних равни, замјена и унапређење система за припрему санитарне топле воде, унапређењу система освјетљења и система за гријање“, навео је Радуловић.

Директор Опште болнице Бар, Драгослав Томановић, рекао је да је планирано да на годишњем нивоу болница уштеди око стотину хиљада еура, а вријеме враћања уложених средстава је седам година.

„Свака уштеда је добродошла и омогућиће нам да уложимо средства у опрему и у нешто што је потребно пацијентима и запосленима“, казао је Томановић.

Директор Дома здравља Улцињ, Павле Марниковић, рекао је да је рок завршетка радова стотину дана, али да је потребно узети у обзир временске услове.

„Велики дан за Дом здравља Улцињ. Радови су почели. Овај велики пројекат ће нама запосленима донијети боље услове за рад, а посебно се радујем због пацијената, јер ће имати пријатнији боравак овдје“, казао је Марниковић.

Извор: ЦдМ

Коментари
Grgur barski
Grgur barski: Vrijeme je bilo, samo da se ne ugrađuje direktor Toman, jer zbore da opasno voli koverte
02.12.2019 15:05
Slaven
Slaven: Grgur polaziš to od sebe?
02.12.2019 15:17
Baranka
Baranka: Super. Samo se mora obratiti pažnja na zapošljene.Skoro sam ležala u bolnicu, katastrofa. Sestre su uglavnom fine samo ispred doktora. Bolesnici pod jakim bolovima cijelu Božiju noć prejauču, zapomažu, zovu. Niko im se ne odaziva. Ujtro dođu e, što je? Ponašanje strašno. Obezbijeđenje na vrata kod prijemnog, starac oko 70 godina, lošeg psihičkog stanja maltretira bolesnike. Vjerovatno je vezom zapošljeni, jer ono da obezbjeđuje bolnicu, nema šanse. Sramota!
02.12.2019 20:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar