Ћирилица Latinica
27.04.2018.
Друштво

Са 340 борова у "Шумицама" завршен ЕКО ДАН Општине Бар

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Пише: Мр Миодраг Бановић, проф.

Програм прославе Дана Општине Бар у 2017.години, у свом садржају мао је и ЕКО ДАН Општине Бар, као сегмент Иницијалног кластер пројекта „Еколошко уређење приобалног појаса Оптине Бар“; аутор мр Миодраг Бановић. Дан је започет 21. новембра 2017, а завршен 26.априла 2018.године.

У том интервалу, багерима компанија: Калампер, Османа Ђокића, Зорана Луковића и Пека Томановића, извршен је ископ основа за ревитализацију страдалих маслина у Авенији „Маслине пријатељства“ као последица људског фактора, дјелимична мелиорација Рекреативног парка „Шумице“ и извршен ископ 240 основа за подмлађивање борове шуме страдале од невремена као последица природног фактора, у Парку борова „Шушањ“ извршен је ископ још 120 основа за подмлађивање борове шуме, ископ основа за нових 15 маслина у Парку „Маслина и рогача“ у централној градској зони Бара, комплекс СРЦ и ископ за Дрворед багрема „Старобарска чаршија“ у Старом Бару.

Еколошки пројекти реализовани од 24.11.2000. године:

1. Рекреативни парк “Шумице”, са трим стазом и опремом за општефизичку припрему спортиста и рекреацију грађана;
2.Авенија “Канарски палми”, 117 садница, СРЦ - Бар ;
3. Дрворед борова – кедрова, 65 садница, СРЦ - Бар;
4. Дрворед “Лепезастих палми”, 48 садница, СРЦ – Бар;
5. Авенија “Маслине пријатељства”, 43 саднице, СРЦ – Бар;
6. Дрворед “Ђачких маслина”, 28 садница, СРЦ – Бар;
7. Парк “Маслина и рогача”, 33 саднице, СРЦ – Бар;
8. Дрворед багрема “Старобарска чаршија”, 33 саднице, Стари Бар;

Обогаћено од ЕКО ДАНА ОПШТИНЕ БАР, од 21.11. 2017:

Ревитализација страдалих маслина - садња 25 нових маслина на мјестима на којима нису измладиле оштећене маслине, обављена је 21. новембра 2017. године, садња у Старом Бару - Дрворед багрема „Старобарска чаршија“, обављена је 25. децембра 2017. године, а садња 340 борова обављена је 21. новембра и 19. децембра 2017.године и 26. априла 2018. године. Наводњавање младих засада маслина, багрема и борова обављано је одмах након садње.

Ручни алат за завршетак садње донирали су Компанија “Церово” и Робна кућа “2.децемнар”. Након завршетка акције садње 26. априла 2017.године, предсједник Фондације “ИНФО спорт ЦГ” – Бар мр Миодраг Бановић, донирани ручни алат уступио је Морнарици Војске Црне Горе, са идејом да се сачува и користи у будућим еколошким акцијама за уређење нашег Бара.

Активности су реализоване акцијама на којима су учесвовали грађани Бара свих социо-узрасних категорија становништва, релаксирани вјерске, националне и политичке припадности, јавна предузећа, образовне институције, извиђачи, спортисти, умјетници, пензионери, а Морнарица Војске Црне Горе, као и увјек, у пуном саставу.

У будућим еколошким акцијама очекујемо веће ангажовање и бољу информисаност грађана Бара путем Радио Бара и портала Бар инфо. Такође, очекујемо организованије и масовније учеће грађана Бара посредством предсједника мјесних заједница Општине Бар и одборника у СО Бар.

Од ЕКО ДАНА Општине Бар, позиве за учешће на еколошким акцијама упућујемо предсједницима мјесних заједница са захтјевом да позову своје комшије, а одборницима у СО Бар да позову своје бираче.

Такви досадашњи позиви су били са недовољним ефектима, на које су се до сада одазивали и учествовали у еколошким акцимама на уређењу свог Бара, једино предсједник МЗ Бар 2 и клуб одборника ДПС и ДПС младих.

Вјерујемо да ће се у будућем периоду и други организованије укључивати у еколошким акцијама и дати конкретан допринос, да наш Бар буде љепши.

Сви заједно доприносимао заштити и унапређењу животне средине, љепшем еко-амбијенту, подижемо рејтинг Бара и Црне Горе као престижне туристичке дестинације и стварамо претпоставке за даљи просперитет и бољу будућност нашој дјеци и генерацијама које долазе.

 (Аутор је предсједник Фондације “ИНФО спорт ЦГ”)

 

 

Коментари
Mikun
Mikun: Đe nađoše da proslavljaju dan opštine u aprilu?..a daa izbori su u maju 🙃
27.04.2018 23:12
BANJO
BANJO : POHVALE ZA SVE, A NAROCITO ZA GOSP.BANOVICA. VRIJEDAN I PUN ENTUZIJAZMA. TAKVE LJUDE TREBA OHRABRITI, POMOCI I NAGRADITI.
30.04.2018 17:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар