Ћирилица Latinica
08.07.2020.
Друштво

Свач: Православцима забрањено да се моле Богу на остацима цркве

Аутор: Редакција 20 Оставите коментар

Ове године на Ивањдан – празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, изостало је традиоционално литургијско сабрање на остацима Храма Светог Јована Крститеља у Свачу код Улциња због, како је саопштио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски, поштовања прописаних здравствених мјера надлежних институција, а имајући у виду новонасталу епидемиолошку ситуацију у земљи.

 “Оно што нас ево већ последње три године боли, а то се понавља, нажалост, и ове године, јесте понашање појединаца из политичких албанских кругова, подржаних од врха, нажалост, богоборног актуелног режима црногорског, и оспоравање нашега права да као хришћани долазимо на те древне светиње, да се тамо Богу помолимо. Бране нам да то учинимо једном у години”, нагласио је отац Слободан.

Подсјетивши на догађања од прије двије године, када су острашћени појединци покушали да спријече долазак Митрополита Амфилохија и богослужење, као и прошлогодишње, када се Божија служба због извођења радова на том локалитету служила на ливади испод Свача, прота Слободан је казао да Црква подржава да се неоткривени олтари Господњи открију и да се, ако Бог да, у своје вријеме и обнове.

“Али видимо да иза тога ипак стоји зла намјера, да се спријечи наш долазак на ту светињу. Прошле године непосредно пред овај празник, тамо су поставили капије, ограде, катанце, да се не може прићи, наводно ограничивши извођење тих радова на пар мјесеци, да би ове године отишли корак даље. Прије десетак дана донијета је нова одлука, политичка и злонамјерна, да се тзв. заштићена зона прошири и у њу је ушао и онај паркинг, игралиште и све до главног пута. Толико је јасно, провидно и очигледно, да је то урађено само са једним циљем – да се нама забрани приступ”, констатовао је свештеник Зековић.

Он је казао да се опет, као и прошле године, “питамо у каквој ми то држави живимо и јесмо ли ми слободни грађани ове земље”.

“Је ли ово наша земља? Зашто се нама, православним хришћанима, ограничава право кретања? Зашто ми не можемо слободно, као и сви други људи, као и наше комшије Албанци, да ходимо сваком стопом наше земље, небитно да ли је то Улцињ, Подгорица, Пљевља, Никшић или било који дио наше отаџбина? Зашто не можемо слободно тамо да идемо? Ми не тражимо ништа за себе више од онога што сви други имају: право на слободу кретања, право на исповједање наше вјере, а то се нама, нажалост, ограничава.”

Говорећи о прогону Цркве од актуелног режима, поред ових забрана служења на Свачу, прота је подсјетио и на недавно рушење конака манастира Светог оца  Василија Острошког Чудотворца на Бриској гори, па на пријетњу отказивања боравка у Црној Гори о. Синиши.

И каква се порука шаље нама, поготово православним хришћанима у Улцињу, који су овдје већ одавно мањина, притјешњени са сваке стране?! Ми се оптужујемо да наводно ширимо некакав национализам, да угрожавамо наше комшије Албанце. Па то је лаж и сви то добро виде и знају”, поручио је он.

Коментари
Klik
Klik: Dobri ste vi momci!
08.07.2020 00:22
Радоњић
Радоњић: Брзо ће од тог вражјег накота да се ослобађа и Свач и Улцињ, а и српски Скадар гдје је и најбоље сачувано сјећање народа, али оног поштеног арбанашког на њихово српско поријекло. Ови албанизовани улцињски Срби су феномени... Они се сјете да су им преци били Срби само кад оду на гробља своја па виде презимена са "ић". Зато их задњих година бришу, па нису Бардићи него Барди, ни Куртовићи него Курти, и тако редом сви. То је земља Немањића, Балшића и Црнојевића бре !!!
08.07.2020 00:32
Banjore III
Banjore III: Cijeli Skadar je ponosan na svoju srpsku prošlost, te ljude ne uporedjujte sa Ulcinjanima, iako su Ulcinjani i ovi iz Ostrosa mnogo kasnije albanizovani nego Skadrani. To jasno determiniše Albanska akademija nauka u svojim zapaženim izdanjima.
08.07.2020 00:35
Rusro
Rusro: Niko vam ne brani da idete u crkvu, Ostvarivanje mračnih ciljeva koje odrađuje te za vaše mentore iz Srbije neće proć dok ima CG i crnogoraca
08.07.2020 04:51
rolls royce
rolls royce: Nemate što da tražite u Svaču.Crkva je izgrađena od Dukljanja prije podjele hriščana.Srušili je Rašani kao i grad Svač.SPC nema što da traži na razvalinama tuđe crkve.Država treba pod hitno da zaštiti ovu crkvu od još jedne otimačine.
08.07.2020 10:54
Kaco
Kaco: Bravo Rusteme i ja se slažem sa tobom.Neka srbi Mole,neka idu i u crkvu i džamiju samo da nas ne diraju i da ne rade gluposti kao do sada jer mi imamo lijeka za sve. Bravo Rusteme
08.07.2020 12:22
BANJO
BANJO: Za rolsa, UVIJEK SE ISMIJEM, KAD ČITAM KOMENTARE OVOG CRVENOG. NEMANJJĆI VLADALI ŠASOM, KOVALI NOVAC.,ZIDALI CRKVE, JEDNA OD NJIH JE I SV. JOVANA KRSTITELJA. ŠAS SU SRUŠILI DO TEMELJA MONGOLI, A NE RAŠANI. VIŠE OD ŠEST VJEKOVA, TAMO SE NE ODVIJA ŽIVOT. DECENIJAMA SE NA TEMELJIMA HRAMA ODRŽAVAHU LITURGIJE, DO POSLEDNJE DVIJE. ZNAMO I ZAŠTO. TI ROLSE ISPADE MONTENEGRIN, IAKO SI CRVENI HRVAT. KAKVE VEZE, OVAJ PROSTOR IMA S TOBOM I TVOJIMA!? ZNA SE KO JE ZIDAO STARI SKADAR I DRŽAO OKOLINU, PA I ŠAS. ZATO, MALO VIŠE ČINJENICA, A MNOGO MANJE MRŽNJE, PREMA SRBIMA, ZARAD ZDRAVLJA.
08.07.2020 18:00
Za. banja
Za. banja: E ve ga ovi banjo odavno ga nije bilo dje si bio mrcio se bas smo se bili zabrinuli za tebe da te nije korona ili kakav kuronja sahvatao ali bogu hvala dobro zi jos ces ti nama drzati casova iz istorije. Reci banjo sto mislis o jos jednom porazu vase srpske ideologije oces li moci da to prezivis a oces naucili ste vi na to u zadnjih 30 godina. Bilo kako bilo pobjednik je Milo. E VIVA, E VIVA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
09.07.2020 12:54
XYZ
XYZ: VALA STE SE POPELI NA GLAVU I BOGU I NARODU SA TOM VAŠOM" UGROZENOSCU". VIJEKOVI PROLAZA, CIVILIZACIJE SE SMJENJUJU...A VI UVIJEK ISTU PRIČU PRIČATE. AKO VAM JE LAKŠE, SVI NARODI I NARODNOSTI, U OKRUŽENJU I ŠIRE, SU POSTALI OD SRBA. VRIJEME JE DA SE PROBUDITE - ŽIVIMO U 21.VIJEKU!
09.07.2020 17:08
BANJO
BANJO: SRBOMRŠČE, UMRI OD MUKE. ŽIV JE BANJO, UMRO NIJE. JOŠ MNOGO ĆU VAS JA NERVIRATI. DO TADA U HLADU, POD SIJENKOM PALMI, LIJEČI SE OD DEPRESIJE. DIŠI DUBOKO, MORE JE TU.
09.07.2020 18:09
rolls royce
rolls royce: za Banja:E moj albanski potomče, pa zar si slijep pri zdravim očima?Radi se o katedrali sv. Ivana, koja je izgrađena u vrijeme Dukljanskih vladara Vojislavljevića, pripadala je Barskoj nadbiskupiji.Razorena je od strane Stefana Nemanje.Nema tu mržnje Banjo, samo upozorenje na protupravno prisvajanje tuđe baštine.Skrad su gradili tvoji sunarodnjaci Albanci a rušili ga Rašani.
09.07.2020 19:08
Za. Banja
Za. Banja: Banjo ja ne mrzim srbe nego volim Crnu goru ali zato nepodnosim vas nakalemljene srbe koji ste odje rodjeni a 50% nikad nije ni bilo u Srbiju a pljujete po Crnoj gori. Zivjela 🇲🇪🇲🇪 i 🇷🇸🇷🇸 a muti vode izdajice i ostala bulumenta poslije jos jednog poraza sta vam preostaje nego na 🚜🚜🚜pa pravac kod Vucka da vam da malo pendreka zato sto ste opet zijanili.
09.07.2020 19:16
BANJO
BANJO: NIĐE NEMA ARHEOLOŠKIH DOKAZA, OSIM PRETPOSTAVKI, DA JE POSTOJALA, NA MJESTU CRKVE SV.JOVANA U ŠASU, NEKA STARIJA CRKVA. NJU JE PODIGLA JELENA ANŽUJSKA NEMANJIĆ. POMAGALA JE U OBNOVI NEKOLIKO KATOLIČKIH HRAMOVA OKO SKADRA. PODIGLA JE I HRAM SV. NIKOLE U SKADRU, ĐE SE I ZAMONAŠILA. DUŽI SU TRAGOVI SRPSKI U TIM KRAJEVIMA, NEGO TURSKI, KOJI DATIRAJU, TEK OD DRUGE POLOVINE XVI VIJEKA. KOJA BARSKA NADBISKUPIJA JE UPRAVLJALA CRKVOM SV. JOVANA? SV. JOVAN VLADIMIR JE UPRAVLJAO IZ ŠASA. BIO JE I NOVAC SA NJEGOVIM LIKOM. NA PLOČI HRAMA SV. JOVANA STOJI UPISANO, XIII VIJEK. DANAS VAM JE PRIPALO DA BRIŠETE SVE ŠTO MIRIŠE NA SRPSKO, NO TO NA DUGE STAZE, NIJE MOGUĆE. ŠTO SE TIČE MOG ALBANSKOG PORIJEKLA, NAJBOLJE DA PITAŠ DRITANA ABAZOVIĆA, KO JE BIO SKENDERBEG, ILI JOŠ PRIJE NAJBOLJEG ALBANSKOG ISTORIČARA,KOJI JE SKORO O TOME GOVORIO. POTOMAK DINASTIJE BRANILOVIĆ, ČIJI OTAC I BRAT, POČIVAJU U SRPSKOM MANASTIRU, NA HILANDARU, NA ATOSU. KAJ NE REĆI ISTINU, CRVENI!!!
10.07.2020 06:23
Dzoni
Dzoni: Siptari pakujte se nemojte sta zaboravit
10.07.2020 13:05
rolls royce
rolls royce: za Banja:Živ je Draža, umro nije!Slušaj Zutog Serhatlica a ne ove što košnice nose na glavi.
10.07.2020 13:37
Za litijase
Za litijase : ⛪⛪⛪Aja Sofia postala"dzamija"😉 😉 😉 ne damo svetinje🤣🤣🤣, e bas ste "avetinje" 😁
10.07.2020 20:45
rolls royce
rolls royce: za Banju:Ma kakv Dritan Abazović, pa taj čovijek nema veze s Albancima iako se deklariše kao Albanac.Skenderbeu Gjergji Kastrioti, rođen u Kruji, središnja Albanija, katolik,borac protiv Osmanlija,Albanac.Priča završena Banjo.
10.07.2020 23:39
XYZ
XYZ: MOŽDA ĆE AMFILOHIJE ORGANIZOVATI LITIJE PO ISTANBULU. NARAVNO, NE PODRŽAVAM OVU ODLUKU TURSKE.
12.07.2020 17:00
Dzoni
Dzoni: Siptari destabilizuju cijeli balkan sa njihovom veljikom aljbanijom treba im izbiti te glupe ideje iz glave
14.07.2020 12:23
Za dzonija
Za dzonija : Kadal dzoni "vaismiler" 😉 😉 😉
15.07.2020 12:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar