Ћирилица Latinica
08.08.2019.
Друштво

Свечано обиљежена храмовна слава цркве Свете Петке у Сутомору

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Света Петка Трнова, храмовна слава цркве у Спичанском пољу код Сутомора, свечано је данас овдје обиљежена црквено-народним сабором. Света Петка је уједно слава Сутомора.

Свету Литургију служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслужење свештеника из више парохија СПЦ.

Митрополит је након Свете Литургије казао да примјер жртве Свете Петке Трнове(Римљанке) представља путоказ и примјер жртвовања за правду Божју.

"Сви европски народи су призвани да се уједине у један - Божји народ, који се клања Христу Богу. Призвани смо да својом жртвом, и жртвујући себе за друге, а не друге за себе, придружимо се том Божјем народу, као што се Света Петка жртвовала за правду Божју, за Христа и за Христа сурово пострадала" - казао је митрополит Амфилохије.

Он је казао и да је недопустиво што се 20. вијек претворио "у најзлочиначкији вијек у историји свијета". Како је нагласио, злочин који спроводе многи хришћански, европски народи настављен је и у овом, 21.вијеку.

"То се најбоље види на безумном бомбардовању наше земље, на окупацији и отимању Косова и Метохије од зликоваца, коју брукају онај поштени шиптарски народ" - истако је митрополит.

Светој Литургији и заједничарењу које је потом уприличено, присуствовао је и дон Дејан Турза, жупник сутоморски.

 

Крштење

У цркви Свете Петке данас су крштени Милорад Чубрило и Радмила Ивковић. У вјеру су их увели митрополит Амфилохије и свештеници Митрополије црногорско- приморске. Кумовала је Сава Гаћаша.

 

 

Коментари
Вања
Вања: Благо нама за нашег митрополита, свуда стигне. Срећна слава Спичани и гости Сутомора.
08.08.2019 15:12
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar