Ћирилица Latinica
25.11.2019.
Друштво

Свечано обиљежено 75 година од ослобођења Бара од фашиста

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Поводом Дана општине Бар, 24. новембра – 75 година од ослобођења, одржана је Свечана сједница у сали Дома културе којој су присуствовали потпредсједник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић, Министарка јавне управе у Влади Црне Горе, Сузана Прибиловић, остали представници министарстава, државних органа и Привредне коморе, амбасадори, конзули и представници амбасада и конзулата НР Кине, Русије, Турске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Азербејџана, Албаније, градоначелник Подгорице и престонице Цетиње, предсједници бројних црногорских општина и скупштина општина из Црне Горе, командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан фрегате Веско Томановић, генерал Зоран Бошковић из Министарства одбране, предсједник СУБНОР-а Зувдија Хоџић, досадашњи предсједници општине, представници институција и вјерских заједница, делегације пријатељских градова (Нови Пазар, Крагујевац, Пожаревац, Мали Иђош, Бања Лука, Ресен, Живинице, Елбасан, Велика Кладуша, Бор и Кула), чланови Заједнице Црногораца у Албанији и Матице црногорске у Републици Сјеверној Македонији, те привредници државе и града, као и представници медија и јавности.

Телеграме честитке су упутили предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, представници извршне и судске власти, предсједница Врховног суда Црне Горе, Весна Меденица и начелник генералштаба, бригадни генерал Драгутин Дакић.

Свечану сједницу Скупштине општине Бар посвећену Дану Општине и Дану ослобођења Бара отворио је предсједник СО Бар Мићо Орландић.

„Морамо знати да је и данас антифашизам не само цивилизацијско, већ политичко и морално уточиште демократије и слободе, а не обично присјећање на дешавања у току II. Свјетског рата и сјећање на побједу и приложене жртве, јер како рече Умберто Еко  - пацифизам је колаборација са непријатељем. Увјерен сам да ће слободарски Бар увијек бити антифашистички и чувати сјећање на своје погинуле антифашисте, на њихову жртву и допринос слободи, чуваће нашу историју и традицију. Чуваће наше антифашистичко наслеђе и увијек бити окренут будућности, европским вриједностима и убрзаном економском развоју наше општине и Црне Горе“, казао је Орландић.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић честитао је грађанима 24. новембар, Дан ослобођења града и пожелио свима срдачну добродошлицу уз захвалност што данас заједно славимо јубилеј, 75 године од ослобођења Бара.

„Управо се боља будућност огледа у економском развоју, реализацији капиталних пројеката, стварању нових производа који ће Бару дати нову вриједност, какву он и заслужује. Јубилеји се обиљежавају ради постовања прошлости и незаборава. Овај посебни 75, јубилеј нашег града прилика је да се подсјетимо и свих оних достигнућа у периоду између два празника.

Прихватајући чињеницу да ће наша једина легитимација бити изградња инфраструктуре и равномјеран развој свих дјелова наше општине, опредијелили смо се за корачање по добро утабаним стазама и наставили са активностима које за циљ имају ријешавање животних питања наших суграђана. Радови на изградњи резервоара Заљево 1 са прикључком на Регионални водовод и припадајућом мрежом су у завршној етапи а потписан је и уговор за фазу II којом се из средстава капиталног буџета планира изградња мреже до домаћинстава у насељу Свети Иван.

До краја године очекујемо и закључење уговора и почетак радова на првој траси водоводне и канализационе мреже са прикључком на регионални водовод за насеље Велики Пијесак чиме ћемо ријешити вишегодишњу проблематику елитних туристичких објеката Ружа Вјетрова и Калампер. Кроз завршетак започетих радова на изградњи пумпне станице Волујица заокружићемо инвестиционо улагање у износу од преко 3,6 мил еура у нову водоводну и канализациону мрежу и створити претпоставке за нову етапу системског развоја водоводне и канализационе мреже на свим безводним подручјима.

У дијелу уређења јавних површина и унапријеђења путне инфраструктуре до краја године очекујемо реализацију или почетак реализације инвестиција у вриједности од преко 3 мил еура од којих посебно истичем мост на Рени вриједности од 140 000 евра и надвожњак ка Бјелишима процијењене вриједности 1,6 мил еура којима се значајно побољшава саобраћајна повезаност ка урбаном градском језгру. Захваљујући подршци Владе Црне Горе која је прихватила вишегодишњу иницијативу Општине Бар за прекатегоризацију путних праваца од Вирпазара до Бискупаде и од Бискупаде до Каменичког моста отворићемо просторе који су природно богатсво наше Општине, учинити наш Бар дестинацијом још доступнијом за туристичке посјете и понудити нову развојну перспективу крајевима наше општине богатим бројним и вриједним становништвом .

Традиционално гостропримство Бара и Барана ове године је доказано на дјелу, кроз домаћинство Игара малих земаља које су биле својеврсна прилика да у сарадњи са ЦОК-ом и ФСЦГ-ом адаптирамо спортска борилишта на Маџарици и реализујемо највећу инвестицију на овим објектима од оснивања СРЦ прије 33 године у укупном износу близу 530 000 евра.

Захваљујући Влади Црне Горе, односно Министарству пољопривреде, уз подршку Управе јавних радова и Општине, недавно су започети радови на изградњи Куће Маслина у Старом Бару, вриједности близу милион евра, објекта који ће унаприједити услове за рад маслинара, креирати нове производне погоне, бити туристички и едукативни центар.

У сарадњи са Министарством културе, успјешно настављамо да ревитализујемо објекте у Старом граду, симболу наше културе и постојаности, кроз адаптацију Палате 85, у вриједности радова од 257.000 евра, која ће постати Креативни хуб, као и кроз завршетак радова на Архиепископској палати.

У области просторног планирања, након скоро деценију, од доношења одлуке о његовој изради, усвојен је Просторно-урбанистички план Бара, који ће омогућити наставак интензивног укључивања Општине Бар у привредне, саобраћајне и друштвене токове Црне Горе, равномјеран и одржив просторни развој, развој руралних подручја и града, као и очувању и заштити животне средине.

Да идемо у правцу креирања нових радних мјеста на одрживим основама потврда су и опредијељена средства Буџетом Општине Бар, у износу од 100 000 € за равој предузетништва и 35 000 € за развој женског предузетништва.

Уз континуирану подршку нашим пољопривредним производјачима, којима смо у 2018. и у току 2019. године, кроз подстицајне мјере исплатили близу 300 000 €, креирамо нову етапу привредног развоја наше Општине.

Локална управа је учинила значајан искорак по питању унапријеђивања сарадње са цивилним сектором. Након дужег периода, потписани су Уговори са невладиним организацијама којима су одобрена средства за финансирање пројеката и програма, у износу од скоро 70.000,00 €.

Суочени са многим изазовима у претходној години, користим прилику да се захвалим свим сарадницима у локалној управи и општинским предузећима, који су својим радом и залагањем веома посвећено и успјешно одговорили на све задатке који су пред њих стављени, али и одборницима у Скупштини општине Бар, које је, упркос различитим ставовима, повезивала универзална нит да је Бар и његов развој изнад свега“ – поручио је између осталог Раичевић.

У свечаном програму поводом обиљежавања Дана Општине наступио је пијаниста Владимир Домазетовић, вокално-инструментални ансамбл „Професори“ који је извео низ музичких интерпретација, као и Трио Дина Десанчић, све пропраћено филмом приказаним на видео биму који је сублимирао богато историјско, културно и развојно насљеђе Бара уз смјењивање слика из његове богате прошлости.

Извор: Општина Бар

Награде за заслужне Баране

Ове године додијељене су општинске награде „24. новембар“ заслужним грађанима Бара. Жири за додјелу општинске награде у саставу: проф. Радмила Војводић, предсједница, те чланови проф. др Живко Андријашевић, проф. др Стеван Бато Поповић, Мухарем Муратовић, Стефан Шуштер, Љубомир Вукославчевић и др Дејан Ђуровић, на сједници одржаној 14. новембра, донио је Одлуку о овогодишњој додјели. Награда „24. новембар” у 2019. години уручена је НВО „Жене Бара великог срца”, Рајку Јоличићу, Николи Вучевићу, Мајди Мехмедовић, Милану Вујовићу и постхумно Ђоку Лекићу, а образложење о награђенима изнио је проф. др Живко Андријашевић.

Коментари
Luka
Luka: Sve je ovo maska i apsurd. Crna Gora je sa fašistima, odnosno Montenegro. Istima i gorima od onih 1941-1945. NATO je ljudožderska fašistička organizacija koja ubija milione djece i nemoćnoh po svijetu, okupira suverene zemlje i eksploatiše njihova bogatstva. Montenegro je jedna od okupiranih teritorija koja je predata bez otpora tom okupatoru i ušla sa njim u savez suprotno volji 70 % stanovništva. Što slavite nesoji ?
25.11.2019 11:42
Момчило
Момчило: Срећно Николи Вучевићу и Милану Вујовићу !Заслужене награде !
25.11.2019 11:45
Pančo Vilja
Pančo Vilja: Koliko loših ljudi na jednom mjestu.Čast izuzecima.A ručice na srdašcima su mi totalni hit.A ovamo čerupaju li cerupaju.
25.11.2019 11:46
Јаго
Јаго: Не дођоше ни Мило ни Душко. Паметноме доста !
25.11.2019 12:36
X
X: Treba od Vas slavit oslobodjenje ! Niste dostojni da budete tu gdje jeste i slavite oslobodjenje od vama slicnih. Cestitke nagradjenima, to je jedina svijetla tacka ovog dogadjaja.
25.11.2019 14:27
ЈВУО
ЈВУО: Нетачна је чињеница да је Бар ослобођен од фашиста прије 75 године. Наиме, фашисти су били Италијани и фашизам је покрет из Италије , која је капитулирала 1943 у септембру, а Њемачка је баштинила нацизам.Даље Вермахт је напустио Бар дана 24.11.1944 године, сам се повукао, никаквих борби и ослобођења није било, није пукла ни петарда, а посебно не метак, ово знам јер су ми причали живи учесници који памте тај дан. На крају, Бар је под окупацијом , данас много више него за вријеме 1941-1944.
25.11.2019 17:50
Puna sala
Puna sala: Jes vala svi ruku na srce, valjda im je pozlilo. Nekima od godina a ovi sveziji od svega sto na ledjima nose. Slave 75 godina od oslobođenja, a deca u 8 razredu danas ne znaju ni kad je poceo Drugi svetski rat. Ruku na srce za Hitlera jesu culi, ali njihov Hitler je pobegao u Argentinu a ja ucila ubio se. E pa nama i Tito nije bio pravi, ma jok!! Zamenili ga sa nekim spijunom. E sad pitanje, ko su uopste bili fasisti?? Ako je Tito bio laznjak, ako je Hitler lepo poziveo svoju starost ko su onda bili Fasisti? Za koga mi pogibe toliko familije? I zasto su se oni jadni borili? Za ovo!!??? A da su bar znali na sta ce im liciti Crna Gora. Da su znali da ce brkove zameniti depilacija, e ne biste vi danas slavili nista no bi mi danas ziveli u srecnoj zemlji. SMRT FASIZMU A NARODU KONOP OKO VRATA!
25.11.2019 19:41
Šućo
Šućo: Ne dođoše ni Britva ni Dule a đe se Božo sakrio, on puno obećava. Britva iz opravdanih razloga nije došao jer je zauzet prodajom LUKE Bar. Ojadiše našu državu ovi hoštapleri.
25.11.2019 21:36
Xyz
Xyz: Vidji ovu boraniju dukljansku 😂
26.11.2019 09:57
Fuuuj
Fuuuj: Nistavila milogorska
26.11.2019 09:58
Xyz
Xyz: Neyoji dukljanski
26.11.2019 13:29
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar