Ћирилица Latinica
13.08.2019.
Друштво

Све је готово – Сутоморе иде на референдум о враћању статуса општине

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

Дилеме више нема – Сутоморе је добило све потребне сагласности односно мишљења за враћање статуса општине. Одржавање референдума о томе је неминовност и питање тренутка, колико год се противници ове иницијативе трудили да на правно недопустив начин тумаче јединствену оцјену надлежних владиних министарстава и управа да немају никаквих примједби на пету иновирану Студију о друштвено – економској оправданости за територијалном промјеном.

„Барски портал“ ексклузивно објављује документацију којом су, како је саопштено из Савјета за враћање општине Сутоморе, комплетирали неопходне сагласности и мишљења ресорних владиних министарства и управа у вези са њиховом иницијативом да се ова мјесна заједница административно издвоји из Бара и тиме врати некадашњи статус општине.

Објављујемо акта Министарства економије, Министарства финансија, Министарства културе, Министарства просвјете, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства здравља, Министарства рада и социјалног старања, Министарства  за информационо друштво и телекомуникације, Управе за некретнине, Управе за имовину и Завода за статистику.

Сви они, након што им се за мишљење о Студији о друштвено-економској оправданости формирања општине Сутоморе обратило Министарство јавне управе, навели су да немају примједби на пету иновирану Студију коју је поднио Савјет за враћање статуса општине Сутоморе.

Огласио се и предсједник Савјета за враћање статуса општине Сутоморе Ратимир Ратко Вујошевић који је казао да је Министарство финансија недвосмислено у свом ставу о Студији констатовало процедуралну испуњеност услова за територијалну промјену.

Из Савјета су се осврнули и на став из мишљења Министарства финансија у коме се наводи да без обзира на процедуралну испуњеност услова за формирање општине, исто сматра да је нерационално повећавати број општина. Како подвлачи Вујошевић, тај дио мишљења никако не омета наставак процедуре јер, по њему, нема никакво формално-правно дејство.

 „Овдје је јасно да је то више приватно мишљење министра финансија Дарка Радуновића. Суштина је да је и он, једнако као и други министри, у истом акту јасно потврдио да су испуњени услови из одредбе члана 5 Правилника о садржају и методологији израде студије о оправданости територијалне промјене.

Наглашавам, будући да су очигледне тенеденције да се грађани доведу у заблуду, да не постоји никаква препрека за одржавање референдума на коме ће грађани Сутомора донијети свој суд да ли су или нису за враћање статуса општине. Томе треба да претходи изјашњавање  Општине Бар, чији став не може утицати на то да ли ће референдум бити одржан или не, јер Општина Бар има законску обавезу да донесе одлуку о његовом одржавању“– појашњава Вујошевић.

Савјет је, додао је он, у међувремену код Општине Бар покренуо законску процедуру и очекује даље поступке у складу са дефинисаним роковима.

Сутоморе је до 1956.године имало статус општине, када је припојено Бару.

 

Министарка Прибиловић и усмено потврдила да нема сметњи за референдум

Како је Вујошевић казао „Барском порталу“, на састанку код министарке Јавне управе Сузане Прибиловић добио је и њен јасан и непосредан усмени став да су неподијељеним мишљењима министарстава, управа и завода испуњени услови за наставак процедуре која би морала резултирати референдумом.

„Желим да истакнем да сам увјерен да ће министарка на сваком мјесту и у сваком тренутку ово потврдити, колико год је сувишно, с обзиром да документа која достављамо јавности на увид најбоље потврђују шта је истина, и шта је законска обавеза Општине Бар у даљој процедури“ – порука је Вујошевића.

 

 

 

Коментари
Zorz
Zorz: Malo po malo i eto ga. Bozu Jankovicu srdacan pozdrav.
14.08.2019 01:38
Lale
Lale: Srecno Sutomorani, uskoro ce i nas Petrovac. Vi ste nam uzori !!!
14.08.2019 09:09
spicanino
spicanino: Cekam,Referendum nego sto,kad i dje.B-)B-)
14.08.2019 10:09
za lale
za lale: I vi nama po cistoci i ponasanju,(donekle vam je lako jer nemate dva tunela )kroz koje nama svacega dobrog i losega dodje,Hvala na podrsci.Uvjek ste bili mudri,cekate da drugi probiju led ,pa onda bi i vi.Trebat ce vam neki igrac Ratkovog "Calibra"Adio lale.
14.08.2019 10:46
Cakanov drug
Cakanov drug: Spavaš li mirno Orlandiću Mićo ???
14.08.2019 17:24
Kilaca
Kilaca: Crni Dusane ,prvo cempresi sad opstina Sutomore Daj ostavku sam gospodski je to ,nemas se cega bojat! Ne bio u tvoj kozi i ovako nisi voljne medju gradjane a i sam ti toga svijestan ,posle ovoga te more Jadransko ne opra .
15.08.2019 00:36
SDP.
SDP. : Mico spava opusteno Sin direktor aerodruma on presjednik partije, a kao sto je poznato politicari nemaju ni moral ni obraz jebi ga takvo je to zanimanje. A kako ti spava tvoj drug Cakan hvata li ga san.
15.08.2019 09:49
Nego sto
Nego sto: Sinoc odrzana Susanjska noc,moze i ona da dobije opstinu a Peso Glavanovic za presjednika.Bravo kreteni.
15.08.2019 13:11
Aladin
Aladin: Fala bogu ko ce biti prv.presjednik juzne srpske regije spica ili srzentic ili pjevac ivica dacic
15.08.2019 14:27
spicanino
spicanino: Spicanska opstina se protezala od kufina do mosta od zeljeznice"po Austro ugarskom katastru"ali mi spicani smo skromni ,nase je od kufina pa do raca,susanj i ostalo "poklanjamo" komsijskoj i dragoj opstini Bar"Uvijek ste nam dobro dosli.Nije vazno ko ce biti "El presidente" vazno je da radi za dobro Sutomora i svijak Sutomoraca,Andiamo .
15.08.2019 19:17
Za Spicanina
Za Spicanina: Vazno da ste vi stavili pinjatu na oganj a sto je zec u planinu bas vas briga. Polakote da ne pobjegne zec. Jeste li razmislili koga cete za presjednika opstine ako do toga dodje, ko je kandidat.
15.08.2019 20:51
Teo
Teo: Bice Fustic ili mala Pajkovicka, njih bas vole u Sutomore
15.08.2019 21:13
spicanino
spicanino: Da,pinjata je na oganj,zec je u sumi "trenutno je zabranjen lov" imamo ga na nisanu ,nebi nam trebao uteci.Capischi Amico.
15.08.2019 22:52
Barani
Barani : Veliki pozdrav za slatku malu andreju pajkovic nju stavite za presednika ona je pametna i fina djevojka
16.08.2019 02:04
Konicic dragan
Konicic dragan: Trebalo bi prvo da vratite opstinu virpazaru presjednice raicevicu pa da sitomore saceka
18.08.2019 01:44
Fragan kojiciv
Fragan kojiciv: Prvo virpazaru opstinu pa tek sutomoru
18.08.2019 01:46
Paramparcad
Paramparcad: I mi Mrkojevici trazimo opstinu. E lijepo li bijase u TITOVO vrijeme blago nama starijima sto smo bili dio tog vremena, a zalosno za ovu omladinu bez ikakve perspektive koja je osudjena da zbog ovakvih politicara i politike koju zagovaraju da ide trbuhom za kruhom u pecalbu.
18.08.2019 12:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar