Ћирилица Latinica
15.09.2022.
Друштво

"Свијет на длану"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Александар Лекић,
              дипл. економиста

     

 

*******

Јуче сам имао прилику да заједно са својим пријатељима и сарадницима из Бара у пријатној атмосфери у просторијама Омладинског клуба Будва презентујем нову игру са картама Свијет на длану, чији сам аутор.

Ово је наша четврта презентација игре Свијет на длану. Игру смо премијерно презентовали у Херцег Новом у оквиру програма Херцегновског стрип фестивала прошле године, а затим и у Бару и Мојковцу у сарадњи са Омладинским клубовима. Свијет на длану је едукативна, забавна и динамична игра. Она је предвиђена како за старије тако и за млађе узрасте, али је свакако највеће интересовање изазвала код младих који желе више да сазнају о различитим земљама свијета и другим народима и културама.

Игра омогућава играчима да прошире своја знања о земљама свијета, да стекну нове и корисне информације о њиховим географским, друштвеним, економским и другим појединостима, али да притом и уживају у игри и међусобном надметању. Игра, свакако развија и такмичарски дух.
Једноставна је. Чак и они који слабије познају земље свијета, кроз неколико партија ове игре већ могу доста да науче. Игра је предвиђена  за четири играча који могу да бирају да ли да играју свако за себе или у паровима, у смислу један пар против другог, чиме се подстиче и тимски рад.

Игра је заштићена ауторским правима, а састоји се од карата. Постоји један шпил од 160 карата и свака карта представља једну од 160 земаља свијета. Други шпил се састоји од 40 карата које смо назвали ,,Филтери’’, а које се односе на критеријуме на основу којих играчи бирају одговарајућу карту током игре. Основна идеја игре је да се земље свијета које бирају играчи током игре, међусобно упоређују, а побјеђује онај играч који је направио најбоље изборе. Земље могу да се упоређују, нпр. по томе која има већу површину територије, већи број становника или по неким другим географским каракстеристикама као што су дужина морске обале и планински врхови, по томе која је боља по оствареним успјесима у спорту, по друштвеном развоју и квалитету живота, по демографским карактеристикама као што су густина насељености, језик и религија, затим по историјским околностима које се односе на учешће у рату или годину проглашења независности, затим и по економским параметрима развоја као што су бруто домаћи производ, стопа незапосленсоти, развој туризма, пољопривреде, снага националне валуте, просјечна плата у земљи и слично.

Према томе, ова игра прожима више различитих области и то је оно што је чини интересантном и другачијом у односу на остале игре са картама. Свакако да играч који посједује навеће знање о земљама свијета има и значајну предност, али поред тога важну улогу има срећа, као и тактика коју играчи примјењују током игре. Један примјерак игре смо донирали омладинском клубу тако да млади из Будве који посјећују клуб могу да се упознају са њом.

Искористио бих још ову прилику да захвалим Омладинском клубу Будва, г-ђи Катарини Вукадиновић и Александри Маројевић што су нам били домаћини и омогућили да заинтересованима презентујемо игру "Свијет на длану" у Будви и добијемо повратне информације. Игра се свидјела учесницима презентације и добили смо позитивне коментаре.

Циљ нам је да презентације радимо и у другим градовима и упознамо заинтересоване са игром. Игра "Свијет на длану" за сада још увијек није доступна на тржишту, али ће ускоро бити, за почетак у појединим књижарама у Бару, Будви и Подгорици, о чему ће бити обавјештење преко наших страница
на Фејсбуку и Инстаграму.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar