Ћирилица Latinica
17.06.2018.
Друштво

Селена је глава породице

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Моје је да баш у овом тренутку кажем, уђите у дјечје болнице!

Грађани су послали ту поруку кад су помогли Селени.

Пишем увијек и само из емоције и права је игра случаја да су се неки моји текстови читали као политичке анализе, или друштвено корисни есеји. Пишем само из срца и чисте унутрашње потребе да експлодирам, потребе која ме прати од раних дана.

Та експлозија никако да дође у пуној мјери, живот сам усмјерио да опслужује моје писање чијим резултатом никад нисам био задовољан. Тако сам формирао један бесмислени начин размишљања који ме удаљио од многих лијепих рутина и навике да живот гледам са позитивне стране.

Зато је вијест да је моје дијете здраво неухватљива, као што је била вијест да је Селена болесна. Навикао сам да је болесна, као што сам био навикао да је здрава. Сви крупни тектонски покрети које судбина спреми човјеку мислим да мени нису сагледиви. Укипим се као распјевана жаба из цртаног филма и годину и по немам праву мисао. То је зато што пишем из срца, а срцу је превише, и чека га пуно напора да се опорави.

Није ово кукање у невакат, није ово узурпација јавног простора, Селена Мандић постала је друштвени симбол и о њеном случају социолози пишу тезе, вјероватно ће и доктори ускоро, па може ваљда и најпоноснији отац на свијету. Ово је само једно интимно признање, да човјек некад просто не може да схвати шта се дешава.

Је ли ти се икад десило да гледаш како дијете прима ињекцију и неће да заплаче, јер вјерује родитељима да је то добро? Мени је та сцена срушила живот и поново га подигла, ја тек устајем из немоћи и гледам дивне очи моје ћерке.

Селена је чисти живот и она граби напријед, наредних година она ће вући кола баш као до сад. Ово није родитељско претјеривање, ово није празна хвала, нека дјеца су просто таква. Селена је глава породице. Научно се може доказати динамит погледом у очи дјетета обољелог од рака, јер то су животне буктиње које ждеру болест, за разлику од одраслог који се тако често преда прије почетка борбе.

Неколико година неће бити мира, опасност није прошла, девет контрола, девет страшних чекања у болничким ходницима, али ја вјерујем, као што је Ингмар Бергман вјеровао да бога треба доживјети као унутрашње искуство људског рода, не замјерите ми, ја вјерујем у Селену, јер сам јој свједочио, видио сам оно што ви нисте и сигуран сам да је ту сва тајна и истина.

Пишем из срца и зато је ово што пишем истина, неки књижевник ће се подсмијехнути тој народњачкој фрази „пишеш из срца“, али баш ме брига за неког књижевника, све што је написано не припада мом животу док се молим чесми, столу, бајам, само да моје дијете преживи, да сва дјеца са онкологије овог часа оздраве.

Моја породица је добила сву помоћ, и ја данас осјећам радост која прелази океан. Али морам рећи да отпуштам сваку наду да ће ствари кренути на боље у друштву које запоставља дјецу, и њихово добро не постави као системски циљ. Није на добром путу друштво са сиромашним дјечјим болницама и несрећним љекарима без вјере у себе.

Моје је да управо у овом тренутку кажем, уђите у дјечје болнице! Грађани су послали ту поруку кад су помогли Селени. Говорим то док гледам чудесни налаз да је моја ћерка здрава и да ће у септембру кренути у вртић.

Зашто један велики талас доброте попут оног који је помогао Селени, не би био у стању да породи продужено дејство, да излијечи друштво и учини људе коначно достојним велике моћи коју посједују?

Данас имам право да будем оптимиста и позовем родитеље да погледају своју дјецу, и прославе њихово фантастично постојање. Да се суздрже одвратности којима свакодневно загађују властите животе. Узимам за себе то право, и не бојим се. Није ме брига за политику, професију, јер Селена ме гледа док ово пишем. Осјећам захвалност и снагу, знам шта је важно, спреман сам.

Извор: Вијести

Коментари
Љутко
Љутко: Поздрав храброј Селени!!! Поздрав и подршка Вашој Породици!!!
17.06.2018 18:59
List Crne Gore
List Crne Gore: Iskreno, cestito, roditeljski instiktivno. Sve u jednom i samo u dvije rijeci - MOJA SELENA i u jos jednoj - HVALA i najznacajnije dvibe- BUDI COVJEK! Neka Bog da mir i zdravlje u vasoj kuci, neka su svjetlece radoscu oci Selene i svih Selena i Selenova. Boze daj!
23.06.2018 16:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar