Ћирилица Latinica
04.03.2021.
Друштво

Случајеви "Коверта" и "Ковачевић" доказ расула правосудно-полицијског система

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Да је правосудно-полицијски систем у Црној Гори у тоталном расулу сагласан је и потпредсједник Владе Дритан Абазовић који је задужен за сектор безбједности у новој извршној власти. Ово нарочито у контексту епилога са случајем "Коверта" гдје је сваке одговорности ослобођен главни актер афере, високи функционер ДПС-а Славољуб Миго Стијеповић, некадашњи градоначелник Подгорице и министар у Влади Црне Горе. Такође, и у контексту случаја "Ковачевић", гдје је више пута хапшени директор Управе за некретнине ЦГ Драган Ковачевић успио да побјегне из државе.

Потпредсједник Владе и координатор служби безбједности Дритан Абазовић казао је да је бјекство директора Управе за некретнине Драгана Ковачевића показало да „изгледа да ми немамо систем државних органа који у потпуности може све активности да спроведе на професионалан начин“.

„Ми не бисмо дошли никада ни у ову ситуацију да одржимо ову прес конференцију да имамо институције које у потпуности професионално обављају своје дужности. Господин Ковачевић је, колико сам схватио, успио да побјегне, већ је у бјекству, расписана је потјерница. Мислим да то довољно говори да ли је невин или није. Ја не знам да невини људи бјеже, али све је могуће. Остаје да се види да ли државни органи могу да га лоцирају и евентуално, ако је у некој земљи системом екстрадиције врате у наш правни систем“, рекао је јуче новинарима  на конференцији за медије.

Коментаришући одлуку Вишег суда да не гоне бившег градоначелника Подгорице Славољуба Мига Стијеповића у случају „Коверта“ рекао је да је то катастрофа.

„То што је урадило вијеће Вишег суда је катастрофа и то је само још један повод више да морамо да уђемо у дубоке реформе, ако будемо жељели да се дистрибуција правде остварује на један квалитетан начин. Колико сам ја упознат, а остаје да се види, они нису ни обавијестили СДТ формално. Друго СДТ ће објавити доказе које су приложили вијећу Вишег суда. Ако вијеће Вишег суда не жели да вреднује доказе, ако не виде овдје проблем у томе какав је новац примио господин Стијеповић, ако они то не виде као носиоци највиших судских функција у држави и самим тим највиших правних функција, онда смо ми заиста у великом проблему“, рекао је он.

Абазовић је истакао да не „адвокатише СДТ-у у конкретном случају“, али да заиста мисли да је одлука Вишег суда непримјерена.

 „Више доказа упућује да су процесне радње, које су се десиле у вијећу Вишег суда за рубрику вјеровали или не. И сада ће неко рећи – ‘ви утичете на судије, хоћете да коментаришете’. Хоћемо, зато што је то јавни интерес. Ако може неко сваки дан да коментарише поступање вицепремијера и других, дозволите као грађанин и као неко ко је потпредсједник Владе, да хоћу да коментаришем. То је случај који је извео десетине хиљада грађана на улицу, који је јако узбуркао јавност, који је значајно утицао на перцепцију корупције Црне Горе у међународним круговима. Тај човјек је и дан данас, колико ми се чини, запосленик предсједника државе. ДПС је већ кажњен за нелегално финанисрање. Цијела Црне Гора је видјела што се дешава. Цијели свијет је видио кога је интересовало, а ако то не може да види вијеће Вишег суда онда је О.К. макар да лоцирамо гдје је кривица“, рекао је он.

Абазовић је додао да многе карике нису баш посвећене спровођењу права. „Мислим да треба предузимати радње у том правцу и степен освајања слободе неће ићи толико брзо, али почело је да се вјерује. Раније није постојала политичка воља да се ради“, казао је он.

Коментари
Crmnički je oro svaki
Crmnički je oro svaki: Đukanović i dalje kontroliše dobar dio policije, ANB-a, čitavo pravosuđe i tužilaštvo. Puno je korumpiranih sudija i tužilaca koje su oni postavili a koji se ne mogu skinuti lako zbog komplikovanih zakonskih procedura i onda love u mutnom, odrzavajuci mafiju u zivotu. Ova vlada radi korektno svoj posao ali su previse mlaki, i cesto neodlucni, doneke nedovoljno hrabri. Uglavnom, podrška. I imajte na umu da je Milo vjerovatno formirao paralelnu, ilegalnu policiju i vojsku, koja ce sa svojim vezama u samoj policiji i vojsci biti ozbiljan problem drzavi. Tu ne smije biti kompromisa. U glavu se zmija gađa.
04.03.2021 08:54
Edo
Edo: Dritane ili DritOne, ne mozes ti o rasulu da pricas kad si ti u tome glavni. Zašto nisi svojim primjerom pokazao nešto, zašto nisi ispričao ko ti je navodno nudio 21 milion evra udjes sa DPS-om u vlast? Kontradiktoran si, samo lijepo pričaš za naivne ali brzo se upleteš u svoje laži kao pile u kučine
04.03.2021 09:12
Захарије
Захарије: Црногорско судство је мафијашка организација. Тужиоци да не причамо. Корупција на највишем нивоу. Па видите ли да је Данило Мићовић био адвокат овоме из катастрта Ковачевићу. Ваљда је јасно како се то завршава кад се има Мићовић за адвоката.
04.03.2021 09:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar