Ћирилица Latinica
12.02.2019.
Друштво

Случај "Чемпреси" стигао до Брисела

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Представнице барске Грађанске иницијативе (ГИ) Бранка Ћаласан, Николета Павићевић и Риалда Кургаш састале су се данас у Подгорици са представницима делегације Европске уније у Црној Гори.

На овом састанку, представнице ГИ која се залаже за проналажење друге локације за изградњу вртића планираног у дворишту три постојеће школе, те реконструкцију уништеног школског дворишта, предочиле су Делегацији ЕУ проблеме са којима се грађани Бара боре већ четири мјесеца, “а у вези са којима локална управа и надлежна министарства одбијају да реагују на адекватан начин”.

У заједничком саопштењу након састанка, које смо добили. наводи се да се ови проблеми у првом реду односе на: области владавине права, заштите животне средине, реформе локалне самоуправе, угрожавања личне безбједности организатора, ограничавања слободе окупљања, као и на некомпетентно, неетичко и селективно извјештавање јавног сервиса.

"Увидом у фотографије и многобројну документацију, представници Делегације ЕУ имали су прилику да се непосредно упознају са проблемом Барана. Да подсјетимо, од 15. октобра 2018. године Барани на различите начине протестују поводом нетранспарентне, незаконите и неадекватне изградње зграде новог државног вртића, на парцели која је деценијама уназад вршила функцију школског дворишта за двије средње и једну музичку школу, а налази се поред зграде основне школе. Грађани истичу да желе вртић који ће бити безбједан за њихову дјецу, и у којем ће дјеци бити омогућен адекватан раст и развој, што је у овом пројекту спорно. Такође, залажу се за очување пријеко потребног школског дворишта за дјецу старијег узраста, којима је одузет спољашњи школски простор неопходан за социјализацију, учење и адекватан психофизички развој. Протестују и због сјече 94 здравих стабала медитеранског чемпреса, која је извршена на перфидан начин, без елабората о заштити животне средине, а за која у општинским документима тврде да заправо никад нису ни постојала", пише у заједничком саопштењу.

Према истим наводима, представници Делегације ЕУ упознати су и са пријетњама упућеним организаторима протеста, којима се покушава извршити притисак. Активисткињи Павићевић пријетње су упућене путем социјалне мреже Фејсбук, са лажног профила, а она је случај пријавила надлежним службама безбједности, па остаје да се види да ли ће исте реаговати на одговарајући начин.

"Представници грађана су навели да не могу надомјестити пропусте у надлежностима институција, али ће Брисел бити обавијештен о овом питању. Потврдили су да прате развој дешавања у Бару, а своје оцјене о Црној Гори ЕУ ће дати у склопу годишњег извјештаја који се очекује на прољеће", закључује се у саопштењу.

Коментари
David
David: Naravno da cekaju ocjenu EU jer im je cilk da CG ne bude clanica EU. Jos jesan dokaz da njih zabolje uvo za cemprese i za lokaciju vrtica, njihov cilj je da CG ne budr clanica EU. Cvrsto stojim iza svog misljenja i ako nisam glasac nijedne partije i nikada nisam izlazio na izbore. Podrska realizaciji projekta iz Australije
15.02.2019 12:31
List Crne Gore
List Crne Gore: Alooo, o kojoj i kakvoj EU i mne ti govoris? A i one bas su nasle kome ce se zaliti. Davide, borba protiv Golijata, privodi se kraju. Metastaze na sve strane. Samo da ova zemlja i neduzan narod ostanu kako Bog zapovijeda, a "ovima" ....
15.02.2019 23:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar