Ћирилица Latinica
01.03.2021.
Друштво

Смјењују се помоћници директора УП, након тога барски "шерифи"

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Предлогом правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Управе полиције која ће бити достављена Влади на разматрање и усвајање, према сазнањима Дневних новина, предвиђено је да умјесто досадашњих осам помоћника директора, буде свега четири.

Новом систематизацијом, која је очигледно састављена много прије доласка Зорана Брђанина на мјесто првог човјека полиције, моћи ће се легално смијенити сви руководиоци који не одговарају новој власти и довести особе које ће бити њима лојалне.

Наиме, систематизацијом су, умјесто досадашњих осам, превиђена четири сектора полиције и то Сектор криминалистичке полиције, у чијем склопу ће бити Одјељење за борбу против организованог криминала и Сектор за спречавање прања новца и финансирања тероризма, затим Сектор опште надлежности у склопу којег ће бити и гранична полиција, као и Сектор за обезбјеђење личности и објеката и Сектор специјалне полиције.

Тиме ће Енис Баковић, Зоран Лазовић, Дејан Ђуровић, Драго Спичановић, Драган Благојевић, Зоран Томчић остати нераспоређени.

Такође, новина у организацији полиције је и та да су планирана четири регионална центра граничне полиције, умјесто досадашња три, тако да ћемо сада поред Регионалног центра граничне полиције “Центар”,”Сјевер” и “Југ” имати и Регионални центар “Запад” који ће обухватати границу према БиХ.

Закон налаже да ужи кабинет Владе расправља и усваја ту систематизацију која се по правилу ради барем пола године, али је ова урађена у рекордном року од свега пет, шест дана. Разлог за журбу је, наравно, смјена свих досадашњих помоћника у Управи полиције, међу којима је највећи пик нове власти на Лазовића и Баковића и то прије избора у Никшићу. Такође, из истог разлога нова влада захтијевала је смјену начелника ЦБ Никшић, што је и урађено експресно прекјуче.

Према сазнањима ДН, Брђанин ће наставити да смјењује начелнике полиције по градовима. Тако да ће након Никшића, на ред доћи наводно Бар, па Херцег Нови.

Подсјећамо да је Брђанин прошле седмице, неколико сати након постављања на чело полиције, понудио помоћницима да сами поднесу оставке, што су они одбили. Одмах након тога из фиоке је извађена већ унапријед припремљена нова системазација у Управи полиције којом је предвиђено спајање већине сектора, чиме би руководиоци тих сектора остали без функције и били нераспоређени.

Прошле седмице Брђанин је званично именован за вршиоца дужности директора Управе полиције и ту функцију ће обављати док скупштински Одбор за безбједност и одбрану не достави мишљење Влади. То мишљење није обавезујуће, али се приликом именовања узима у обзир и мора га бити.

Из ДФ су раније саопштили да неће дати позитивно мишљење, а и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић је најавио да ће његова странка у Скупштини бити уздржана по том питању.

Коментари
Matej Topolički
Matej Topolički: Da se smijene i da im se ispita porijeklo imovine.Pogotovo našem Spičku.Takođe da se ispita šverc cigareta kroz naš mali grad od kojeg neki postaše milioneri.Postoje i zviždači u policiji koji su govorili i govoriće kad se oslobodi pravosude.
01.03.2021 14:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar