Ћирилица Latinica
27.12.2018.
Друштво

"СОС за Монтенегро" сврстан у групу балканских хероја за 2018.

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Неформална група грађана “СОС за Монтенегро” је сврстана у групу балканских хероја за 2018. у избору невладине организације БИРН.

Како се наводи, “БИРН препознаје људе који су 2018. године говорили против неправде, против кршења људских права или једноставно стављали јавно добро испред свога, дизали глас за бољу будућност”.

“СОС за Монтенегро” се истакао акцијама против истраживања нафте у Јадрану.

Активисти и активисткиње “СОС за Монтенегро” су у новембру организовали протестни марш од Улциња до Игала, како би скренули пажњу јавности на посљедице истраживања нафте и гаса у улцињском подморју.

У вези са признањем које им је додијељено одлуком БИРН-а, Мирсад Мирза Кургаш, један од координатора Групе "СОС за Монтенегро" казао је за "Барски портал" да је њихова иницијатива  оцијењена као једна од ријетких грађанских, без неке скривене политичке позадине.

"То је, можда, и разлог што смо се нашли међу "балканским херојима" у 2018. години" - казао је Кургаш.


"Док у селима Црне Горе и околине, мјештани устају у заштиту својих ријека и против изградње хидро-електрана, на девастацију нашег подморја се, углавном, ћути. Иако су у пословима око концесија на истраживање нафте и гаса евидентни сви елементи корупције, не оглашава се нико из партија на власти, што је и уобичајено, нити из редова опозиције. Ћуте и бројне невладине организације. Захваљујући једном броју медија, иако слабашан, ипак се чуо глас противника истраживања угљоводоника, који је позивао на спас Јадрана" - напоменуо је Кургаш.

"Настављамо даље и позивамо све да нам се придруже.
Разни народи имају своје море, докажимо да наше море има свој народ" - поручио је овај истакнути активиста цивилног сектора.

Коментари
Dragan Briskovic
Dragan Briskovic: Na zalost,svi koji misle da to more trebaju samo,da iskoriste,zakupci plaza,I da se obogati jedan veliki broj gradjana,koji pripadaju,vlasti pod imenom,,Morsko dobro,, I njihovi pijuni. I Uzi clanovi porodice..necemo ga dati tako lako pa ako zatreba I zivotima cemo ga platiti,zalostno je I sramno sto Niko drugi ,,ne zeli,,da primjeti,aujedno I mnogo ne smiju zbog vlasti jer vole da vladaju,mada postoji on a narodna ,zivot damo a vlast ne damo,...Ali moja poruka je...nicija nije gorjela do more pa ni njima nece
28.12.2018 08:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar