Ћирилица Latinica
27.08.2018.
Друштво

Спасили 30 људских живота

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Прича о спасилачком тиму Управе поморске сигурности Црне Горе који је само овог љета на мору спасио преко 30 људи!

Чланство у престижном клубу држава које развијају елитни наутички и крузинг туризам, подразумијевало је да Црна Гора ниво поморске безбједности подигне на највиши ниво по међународним стандардима. На том плану Управа поморске сигурности Црне Горе направила је минулих година корак од седам миља.

Један сектор УПС-а, уз подразумијевајућу опремљености и кадровску обучености захтијевао је, међутим, и квалитет који се не добија са врхунском опремом и стручним усавршавањем. Квалитет који често описујемо синтагмом – велико срце, а подразумијева и храброст и хуманост и спремност на жртвовање.

Ријеч је о Одјељењу трагања и спашавања које, у сложеном систему Управе поморске сигурности, представља последњу али често и кључну карику јер се у функцију ставља када је касно за превенцију…

О подвизима овог тима, само донекле, говори и статистика: Само ове године припадници Одјељења трагања и спашавања УПС-а спасили су преко 40 људи који су се затекли у невољи на мору.

Јединицом већ годинама успјешно руководи начелник за надзор и контролу поморске сигурности Жарко Лукшић.

Припадници Одјељења трагања и сигурности Упаве поморксе сигурности Црне Горе у обавезној су приправности да у случају потребе реагују за највише 15 минута од позива. Реаговање подразумијева да су на позив за интервенцију (спашавање или трагање за људима или имовином на мору), кренули неким од својих пловила у акцију. Ово вријеме представља свјестски стандард реаговања тимова за спашавање и трагање на мору. Ове године просјечно вријеме реаговања нашег тима на позив за спашавање на мору било је 11,8 минута иако је број интервенција био знатно изнад просјека!

“То је вријеме које подразумијева и загријавање мотора пловила након што су сви чланови тима који крећу у акцију спашавања и трагања на њему”, објашњава у разговору за МОНДО Лукшић, који као начелник за надзор и контролу поморског саобраћаја руководи комплексним системом у оквиру којег дјелују и обална радио станица и кординациони центар спашавања и трагања на мору (ове “карике” система поморске сигурности биће тема следеће репортаже, оп.а.).

“Ове године сезона спашавања на мору почела је веома рано, већ у априлу, и била је, а још увијек траје, врло интезивна. Поносни смо што је наш млади тим за трагање и спашавање сјајно изнио један велики терет о којем наша јавности мало зна”, прича Лукшић објашњавајући да иза сваке успјешне акције стоје и оператери координационог центра без којих већина спасилачких акција на мору не би биле ни могуће.

Некада, међутим, резултат спасилачких акција зависи и од инстикта.

“У овом послу важи правило “златног сата”. Уколико у том периоду не успијете да пронађете и спасите људе којима је помоћ на мору потребна, шансе за успјех операције јако опадају. Недвно изненадно невријеме, тзв. “неверин”, довело нас је у ситуацију да спашавамо одједном 13 људи на седам пловила! Наш радни чамац САР 1 је у тренутку када је почео “неверин” био у патроли а ја сам наслутио да би могли да имамо ванредну ситуацију наложио да исплови и наш главни спасилачки брод САР-3. Тако смо док је трајало невријеме које је специфично управо томе што изненада и непредвидиво почиње, могли да интервенишемо на вријеме и на више страна. Епилог акције је био перфектан”, каже Лукшић.

Стални спасилачки тим сектора Управе поморске сигурности Црне Горе чије сједиште је у Бару, чини шест младића: Јасмин Коковић и Стеван Арсовић су монари-мотористи (управљају пловилима службе), Никола Бошковић је ронилац-спасилац, Сеад Беговић и Емир Ћоровић и Екрем Загањор су спасиоци.

Сви су прошли специјалне обуке спасавања на мору, посједују неопходне међународне лиценце за посао којим се баве а ускоро их чекају и додатно усавршавање у иностранству.
Од четири пловила којима располаже Одјељење трагања и спашавања УПС, два су стално стационирана у луци Бар (алуминијски радни чамац САР 1 и катамаран САР 3 који обавља и функцију командног брода службе), вишенамјенски гумени глисер САР 4 је углавном на везу у Сутомору гдје је на дежурству Никола Бошковић, док је САР 2 на везу у Котору.

“Ово је релативно нова служба, нарочито на плану пловила којима располажемо и у акцијама спашавања нам по потреби волонтерски ускачу и наши пријатељи. У Боки то је служба Пилота Луке Котор, затим Нешо Банићевић из марине Зеленика, Александар Дракуловић из Порто Монтенегра и наравно посада Лучке капетаније Котор. У плану је набавка још једног брзог спасилачког пловила који ће знатно ојачати наш потенцијал”, објашњава Лукшић инсистирајући након готово сваке обрађене теме да се у први план ставе чланови његовог тима.

По стажу најстарији члан шесточланог спасилачког тима УПС-а је Јасмин Коковић, који по потреби “кормилари” брзим САР 1 чамцем или командним катамараном САР 3.

“У акцијама спашавања се тачно зна процедура и ко шта ради, а мој посао је да пилотирам овим или чамцем САР 1. Када смо у акцијама спашавања ниједна улога није лака, па ни моја и колеге Арсовића јер у ванредним условима морамо да одржавамо пловила на позицији која омогућава спасиоцима да дејствују. Некада дејствујемо у ситуацијама када је видљивост само пар метара испред брода, таласи и све што иде уз њих су подразумијевајући фактор”, прича увијек насмијани Јасмин који је поморац од пунољетства, и од почетка каријере у улози кормилара.

 Стрес је, попут таласа, подразумијевајући садржај сваке спасилачке акције. Јасмин каже да се на тај елеменат, као и његове колеге, навикао.

“У току акције ради адреналин, сви смо максимално фокусирани и свјесни да се нема право на грешку. Након успјешне акције је другачија атмосфера. Нарочито када на броду возимо и људе које смо спасили из невоље. Тада лакне свима па, ако нема повријеђених и ванредних околности, дође ред и на хумор”, каже Јасмин.

Ове године спасилачки тим УПС-а имао је неуобичајено много акција. Неке су имале и комичан контекст.

Спасилац-ронилац Никола Бошковић је тако извукао из невоље човјека који је пао са стијене у море на мјесту и, иако неповријеђен, није од стреса успијевао да се сам извуче.

“Не знамо како је пао, али је идникативно да је у близини мјеста на ком је “заглавио” неформална нудистичка плажа. Човјек је успио да позове ватрогасце али они на основу његовог описа нису успјели да га нађу ни након четири сата па су у помоћ позвали нас. Онда сам тражио да се ја чујем са њим и када ми описао стијену знао сам на којој је локацији па сам га одмах извукао”, присјетио се необичне епизоде Бошковић.

Неријетко, спасилачком тиму УПС-а стижу и лажне дојаве.

“Недавно смо имали позив да је страни туриста, испоставило се пољски држављанин, скочио у воду и нестао. Тражили смо га дуго, али без успјеха док нас један од купача није упитао за ким трагамо. Кад смо описали несталу особу рекао нам је “а тога тражите, ено га тамо, пије у кафани”. Испоставило се да се човјек посвађао са женом, ускочио у море и изронио тако да га она није видјела гдје је изашао, отишао и наставио да пије”, прича Сеад Беговић.

Некада су акцију спасилачког тима УПС-а, нажалост, унапред осуђене на неуспјех. Тако је било недавно када је стигао позив након судара јахте и једрилице изнад увале Облатно у којој је страдало двоје пољских туриста.

“Били смо на лицу мјеста само 22 минута након позива, а несрећа се десила на отвореном мору, осам наутичких миља југозападно од увале Облатно. Нажалост, несрећа је била такве природе да пољским држављанима није било спаса”, каже Лукшић.
Екипа Одјељења за трагање и спашавање, иначе, у акцију креће на сваки позив, без размишљања о вјеродостојности дојаве.

“Увијек реагујемо, иако се некада чини да за тим нема потребе. Недавно је била дојава да је виђена ајкула и ми смо обавили патролу, извидили терен. Често људи побркају делфина и ајкулу, углавном не знају много о нашој поморској фауни… Сви знамо да у Јадрану има “модруља” и нико не памти за случај напада на човјека. Наше је, међутим, да увијек реагујемо мада у оваквим ситуацијама, од помоћи смо практично само у психолошком смислу”, коментарише Лукшић додајући да лажне дојаве подразумијевају и законске санкције.

 Од прошле године, Одјељење за трагање и спашавање добило је и свој телефонски ургентни број – 129 који је, као и сличне бројеве полиције, хитне помоћ или Службу заштите и спашавања могуће добити бесплатно са сваког апарата.

“Позивом на овај број грађани могу бесплатно пријавити све неправилности на мору.То је уједно и најбржи и најефектнији начин да се ступи у контакт са нама јер нема посредника”, објашњава Лукшић.

Ове године Одјељење траганаја и спашавања УПС имало је до сада 43 спасилачке акције, од чега 27 у зони одговорности и 15 ван зоне одговорности.

“Наша зона одговорности спашавања је 50 наутичких миља, али наравно ако смо у могућности увијек реагујемо и ван ње. Прецизније никога не остављамо у невољи ако нема другог ко му може помоћи а није у нашој зони одговорности. Потрага за несталим у мору траје 48 сати. У случајевима недавних топљења код Аде Бојане, као и неким ранијим ситуацијама, ми смо је настављали знатно дуже, и по седам дана, иако шанси за спас утопљеника више није било. Његовој фамилији, међутим, значи да нађемо тијело и да може да буде сахрањен како доликује”, објашњава Лукшић.
Спасилачки тим УПС-а неријетко реагује и због спашавања имовине на мору.

“И на том плану често смо реаговали и ван наше зоне одговорности. Ту је ситуација специфична јер се на западу подразумијева да се свако спашавање имовине на мору плаћа. Тако смо недавно реаговали на позив два наша суграђанина којима је једрилица имала квар ван наше зоне одговорности. Кад смо стигли до њих, одмах су нам рекли да им тегљење није потребно јер су мислили да ће морати да га плате. Животи им нису били угрожени али струја би их одвукла и наравно да смо их дотеглили до марине”, прича Лукшић уз опаску да је солидарност подразумијевајући дио поморског бонтона.

Младен Стојовић

(Портал Мондо)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar