Ћирилица Latinica
22.08.2018.
Друштво

Спријечити још једну еколошку катастрофу у Бару

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Пише: Мр Миодраг Бановић, проф.


Иницијални пројекат „Еколошко уређење приобалног појаса Општне Бар“ урадио је мр Миодраг Бановић (аутор овог осврта, прим.ред) 24. новембра 2000. године, са јасном визијом: да се уреди приобални појас општине Бар, створи љепши еко-амбијент Бара, подигне ниво квалитета живоне средине и створе претпоставке за бољу будућност нашој дјеци и гнерацијама које долазе.

Приоритет су грађани Бара и Црне Горе, али такође и подизање рејтинга Бара као престижне туристичке дестинације Црне Горе и даљи развој туризма, као доминантне привредне гране Црне Горе. 

Пројекат има префикс „иницијални“, зато што ни послије 18 година СО Бар нема слуха за пројекте који третирају унапређење животне средине, да тај пројекат озваничи у Програм уређења Општине Бар, евентуално га допуни и коригује, а затим и да одреди намјенска буџетска средства.

Мотиви за израду овог пројекта су еколошке катастрофе на подручју Опоштине Бар и /не/одговорност одговорних према животној средини која доводи у питање опстанак еколошке државе Црне Горе:

 1. Шумски пожари чије ватрене стихије гутају шумско богатство Црне Горе – да се подмлади уништено;

 2. Стање комплекса Спортско-рекративни центар Бар 2000. године и шеталишта поред мора од Хотела „Тополица“ до ријеке „Жељезнице“ - да се расчисте сметлишта и оплемени простор зимзеленим високостаблашицама медитеранског типа;

3. Стање локалитета будућег Рекреативног парка „Шумице“ - да се подмлади уништена шума и ураде садржаји за општефизичку припрему спортиста, рекреацију грађана и школу у природи;

4. Борова шума поред плаже „Шушањ“ која убрзано нестаје – да се подмлади новим засадима и да се ураде заштитни зидови за борове на плажи и подводни зидови који би „умиривали“ велике таласе и зауставили одношење борова и плажног материјала. Ако нестане и овај остатак борове шуме поред плае „Шушањ“ нестаће  туризам у овом дијелу Бара;

5. У ноћи 16. и 24. новембра 2016. године, поломљено је свих 43 садница малсина у Авенији „Маслине пријатељства“, 5 маслина у Дрвореду „Ђачких маслина“ и 5 маслина у Парку „Маслина и рогача“ – комплетирали смо их 21. новембра 2017.године;

6. Крупна камена гранулација на плажи „Шушањ“ – да се уради преструктурирање у пјешчану плажу;

7. Некадашњи аутокамп „Агава“ – Шушањ, змијарник и највећи извор заразе на јужном јадрану – да се и естетско и суштинско катастрофално стање замијене  отвореним и затвореним олимпијским базеном са скакаоницом, озелене простори, ураде паркинзи и да се да сјај овом простору на улазу у центар Бара;

8. Да се израде пјешачко – бициклистичке стазе и заутави девастација приобалног појаса – да се отворе прилази цијелом приобалном појасу Општине Бар:

а. Источни крак: Тополица – Биговица – Валики пијесак – Круче;

б. Западни крак: Тополица – Шушањ – Сутоморе – Чањ - Краљичина плажа;ц. Језерски крак: Вирпазар – Мурићи – Скадар;

9.Последња еклошка катастрофа која се десила није смјела да се деси, а десила се због (не)одговорности одговорних.

Расушено је 340 десетогодишњих садница борова засађених у РП „Шумице“ 21.новембра и 19.децембра 2017. године и 26. априла 2018. године.

Договорили смо да Д.о.о. „Водовод и канализација“, на чему се захваљујемо, доведе воду у РП „Шумице“ са сатусом градске чесме, као елементарну хуману потребу грађана Бара и свих других корисника овог простора.

Требало је надлежни у Општини Бар да напишу само једну реченицу, да су сагласни да се уради јавна чесма у РП „Шумице“ са хидрантом за наводњавање младих засада борова, али нису.

Тражили смо да „Градско зеленило“ ангажује једног радника за наводњавање, али руководилац тог сектора то није прихватила, уз образложење да то није њихова обавеза;

10. Поред тога, крајем јуна 2018. године пао је бор поред плаже и повриједио двоје дјеце – купача – туристу.

Да ли ће тај несрећни случај коначно покренути /не/одговорне да се коначно уради заштитни зид поред плаже “Шушањ” или ће се десити још већа трагедије, па тек онда ???


У име преко 5.500 наших суграђана свих социо-узрасних категорија становништва: дјеце предшколског узраста, ученика основних и средњих школа, студената, спортиста, умјетника, министарстава, Владе Црне Горе, Морнарице Војске Црне Горе, вјерских поглавара, инстутуција и појединаца који су учествовали у акцијама уређења овог простора и претходног предсједника Црне Горе господина Филипа Вујановића, 

НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ДЕСИ ЈОШ ЈЕДНА ЕКОЛОШКА КАТАСРОФА, ДА СЕ УНИШТЕ МЛАДИ ЗАСАДИ МАСЛИНА И ПАЛМИ НА КОМПЛЕКСУ СПОРТСКИ ЦЕНТАР БАР. 

Тражили смо да Општина Бар и ТО Бар издвоје износ од 500 € којим би се финансирао сезонски радник за наводњавање маслина и палми у сушном периоду. Од ТО Бар добили смо одговор да немају средства у буџету за ту намјену, а од Општине Бар нисмо добили чак ни повратну информацију.

Тражили смо и од „Градског зеленила“ да ангажују радника за наводњавање младих засада маслина и палми уз напомену: „не треба да наводњава мој џардин и моју њиву него зеленило на јавним граским површинама“, али  руководилац тог сектора није хтјела да ангажује радника за ту активност, опет уз образложење да то није њихова обавеза.

Да би се сачувале маслине и палме од расушивања, аутор пројекта мр Миодраг Бановић, за сада, финансира сезонског радника средствима из личне пензије, али ако и даље не буде одговора од надлежних реаговаће пријатељи са којима смо комплетирали 667 садница:

1. Авенија „Канарских палми“, 117 садница,

2. Авенија „Масллине пријатељства“, 43 садница,

3. Дрворед Ђачких маслина, 28 садница,

4. Парк маслина и рогача, 33 саднице,

5. Дрворед „Лепезастих палми“, 48 садница,

6. Борови у Рекреативном парку „Шумице“, 220 садница,

7. Парк борова „Шушањ“ поред шеталишта, 120 садница,

8. Ревитализоване уништене маслине 25 садница,

9. Дрворед багрема „Старобарска чаршија“, 33 саднице.


Грађанима Бара и донаторима, основни мотив за учешће  у акцијама је заштита и унапређење животне средине  и еколошке државе Црне Горе, што није случај и са (не)одговорним појединцима у надлежним институцијама.

Вјерујемо да ћемо у будућем периоду пробудити еколошку свијест и пробудити успавану енергију и код оних који се тешко “буде” за друштвено одговорне активности ! ? ! ? !

 

(Аутор је предсједник Фондације "Инфо спорт ЦГ" Бар)

Коментари
Dado
Dado: Od Bara prave najruzniji grad na Mediteranu, sve u beton pretvaraju, zelenilo se planski unistava. Da bi se ugradjivala gradjevinska mafija koja vlada gradom uz narko dilere
22.08.2018 15:51
jel ima ovdje neko normalan?
jel ima ovdje neko normalan?: Dado, drogiras li se ti malo a?
22.08.2018 21:05
Ulc
Ulc: Uređenje prostora pored plaže u Šušnju - borova šuma (zona morskog dobra) je svojevremeno ugovorena (prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji) - sa predviđenim zidanjem zida prema plaži (zid od kamena) i odgovarajućim sportskim terenima (mini basket, mini golf, stoni tenis i sl...) sa predviđenom potrebnom rasvjetom za korišćenje sportskih terena i u toku noći (dobra zamisao za aktiviranjem sportskih igrališta, naročito ljeti)- započeti radovi nisu nastavljeni (dijelom su izvedeni - mokri čvorovi) i sve je stalo - vjerovatno zbog nekog "višeg" interesa ...
22.08.2018 21:30
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar