Ћирилица Latinica
08.10.2020.
Друштво

Срби изопштени из државних институција иако су створили Црну Гору

Аутор: Редакција 19 Оставите коментар

На попису у Књажевини Црној Гори 1909. године, 94,38 одсто становнишва изјаснило се као Срби, да би насиљем комунистичких власти тај број на попису 1948. био смањен на свега 1,78 одсто. Већ на попису 2003. број Срба је био 32 одсто што је био повод да се укључи аларм код оних који по сваку цијену не желе да Црна Гора буде оно што јесте – дио српског територијалног, националног и духовног свијета, казао је уредник портала ИН4С и први човјек Удружења Црмничана "13. Јул" Гојко Раичевић на конференцији „Положај Срба у Црној Гори након пада режима Мила Ђукановића“ у организацији Института за политичко умрежавање.
 
Према његовим ријечима, одмах су активирани сви механизми дискриминације српског народа у Црној Гори, али то није дало ефекта, јер се, ипак, респектабилних 28,73 одсто, и то на покраденом попису 2011. године, изјаснило као Срби.

„Нема сумње да је и поменута цифра „превише“ за представнике одлазеће црногорске власти. Годинама уназад црногорска власт гуши слободе и права својих грађана, а нарочито грађана православне вјероисповјести, посебно грађана српске националности. Сваки облик отпора био је суочен са најбруталнијим облицима одмазде: губитком радног мјеста, психо-физичким шиканирањем, угрожавањем породице, полицијским, параполицијским (мафијашким), те судско-полицијским прогоном. Да ништа није препуштено слободном новинарском тумачењу, ја ћу користи званичне податке одлазеће црногорске владе, прецизније ресорног Министарства за људска и мањинска права. Дакле ради се о „Информацији о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у државним органима, органима државне управе, органима локалних управа, судовима и Државном тужилаштву“, наводи Раичевић.

У наставку излагања, Раичевић је предочио поражавајуће податке о малом броју Срба у државним органима Црне Горе:


Од 27 анкетираних у Апелационом суду нема ниједаног Србина у:
– Управни суд 21/0
– Врховни суд 46/0
– Уставни суд ЦГ 32/1
Укупно од 126 судија и запослених у ова четири суда, један је Србин и то судија Милан Гогић.
– Вијеће за прекршаје 22 /22 0
– Врховно државно тужилаштво Црне Горе 34/2
 
Иста ситуација је, каже Раичевић и у Основним тужилаштвима.

„Подручни орган за прекршаје Цетиње, Даниловград, Херцег Нови, Колашин, Котор, Мојковац, Пљевља, Рожаје, Улцињ…, редом сваки, појединачно су ослобођени од присуства Срба„, наводи Раичевић.

Када су у питању Дирекције, ни ту није ништа боље стање, тврди Раичевић.

„Дирекција јавних радова 21/0;  Дирекција за развој малих и средњих предузећа 4 (сви су Црногорци); Дирекција за заштиту тајних података 8/0; Државна комисија за контролу поступка јавних набавки 9/0“, рекао је Раичевић.

Без Срба су, наводи Раичевић и Фонд рада, Фонд за обештећење, Фонд за заштиту и остварење мањинских права,  Комисија за спречавање сукоба интереса, Управа за антикорупцијску иницијативу, Управа за игре на срећу, Управа за кадрове, Управа за заштиту културних добара, Управа за збрињавање избјеглица, Секретаријат за развојне пројекте.

Министарства
* Генерални секретаријат Владе Црне Горе 106/0
* Министарство науке 19/0
* Министарство рада и социјалног старања 76/0
* Министарство правде 19 од чега 18 Црногораца  и 1 Бошњак

По једног Србина имамо у: 

* Министарство вањских послова и европских интеграција 63/1
* Министарство културе 34/1
* Министарство здравља 42/1

Такође, Заштитник људских права и слобода од 18 анкетираних нема ниједног српске националности.

„Попис становништва у Црној Гори је један од приоритетних задатака српске политичке, културне, научне и медијске заједнице. Дакле свих нас. Копију пописног листића коју грађанин добија након обављеног пописа треба да сачува и да му служи као доказ приликом остваривања корпуса права које држава Србија даје Србима из региона“, закључује Раичевић.

Коментари
Paladin
Paladin: Ovo je istina da smo svi bili Srbi bez obzira na vjeru al sad je doslo neko bolesno vrijeme. Jedino su danasnji Albanci i tada bili posebni tj Arbanasi ili Arnauti, svejedno
09.10.2020 10:11
Šestan
Šestan: Opet kuknjava i plakanje “Mi smo ugroženi” ;)
09.10.2020 12:04
ZaPALADINA
ZaPALADINA: PALADINE cestitam ti na tvojoj izjavi i rekao si zivu istinu ali nazalost mnogi to isto znaju kao ja i ti ali nemaju hrabrosti da to izjave i da se pišu kao i preci im dali iz straha ili materijalne koristi jer i milo djukanovic (namjerno malim slovima) se on od SRBINA pretvorio u ništa zbog lopovluka i šverca. Zato na novom popisu treba da se svako piše onako kako su mu se i preci pisali do 1945 gd. jer poslije rata DZILAS je pravio od nas novu naciju po nalogu partije a kad je kasnije uvidio da je napravio grešku prema svom narodu i poceo da pravda da je to radio po zadatku KPJ onda ga je tito strpa u zatvor tako da se kasnije ponovo izjašnjavao kao SRBIN i i umro je kao SRBIN i na samrti je trazio da ga sa POPOVIMA sahrane i zelja mu je ispunjena. Nadamoo se da ce Djukaj to traziti ali mu se nece zelja iispuniti jer se premnogo ogriješio o svoj SRPSKI narod a njegov sin Blazo ima šansu da se vrati SRPSTVU jer ga je fukara od oc na to navraticerala ka maloljetnika a takodje i MAMA mu LIDIJA neka se vrati korijenima.
09.10.2020 13:12
Vjera
Vjera: Ima Srba u svim institucija a, samo nijesu htjeli da se tako javno izjašnjavaju. Ali, od sad hoće. I, što ne navedete koliko je procenat Srba u barskog gimnaziji? Tamo ih je 90% uključujući i direktoricu i pomoćnicu i sekretara. Svoji na svome. Slave uz četničke pjesme i ne ustaju na himnu
09.10.2020 15:06
Šestan
Šestan : U originalu popis u Crnoj Gori 1909 bio je vjerskog karaktera a ne nacionalnog i glasi ovako: PRAVOVERNI: 85,38% Muhamedanci: 12,55% Latini : 2,07%
09.10.2020 15:08
Njegoseva CG
Njegoseva CG: Prolazi vrijeme falsifikatorske,primitivne dukljanstine i Crna Gora se Bogu hvala vraca sebi!
09.10.2020 16:20
za ŠESTANA
za ŠESTANA: Jeste moj ŠESTANU procenti su ti priblizno tacni a ne navodiš pravo istorisko pisanje iz te godine gdje lijepo stoji da u CRNOJ GORI zive mahom SRBI i navodi teprocente vjerskog opredjeljenja SRBA a to što je neko prije toga prelazio u vjeru okupatorsku za veceru to je njihov problem a tog problema danas nebismo imali da je KRALJ NIKOLA postupio kao bugari i grci koji su sve koji se nijesu htjeli vratiti u PRAVOSLAVLJE ane kako ti kazeš (pravovjerne) POSLALI U TURSKU I AUSTRIJU tako da bi ti ŠESTANU danas zivio u austriju ili italiju po BGARSKO-GRCKOM ZAKONU ali se KRALJ NIKOLA smilovao na svoje SRBE koji nijesu pravoslavci i nadao se da ce se sami vratiti u svoju PRAVOSLAVNU vjeru a ne da ponovim (pravovjernu) kako ti zeliš nametnuti HRVATSKI naziv jer kod tebe i takvih još vladaju geni FRANJAA JOSIFA.
09.10.2020 16:44
za Sestana
za Sestana: Popis 1909 kaze 94,38 Srbi ostalo Albanci a Zemljopis stampan na Cetinju 1905 po odobrenju Ministrstva Prosvete kaze da u CG zive Srbi vecinski Pravoslavni a ima ih i Katolika i Muhamedamaca i govore srpskim jezikom. Drzavna zastva trobojka ,Himna "Onamo Namo" sluzbeni jezik srpski ,pismo Cirilica.
09.10.2020 17:13
balsa
balsa: Mi Srbi u Crnoj Gori imamo svoju maticnu Drzavu a to je Crna Gora, zato sto je svaki Crnogorac Srbin a svaki Srbin nije Crnogorac, zato oprezno sa tim,,Maticna,, drzava, ,,Presjednik svih Srba,, i tome slico, da se Srpstvo ne pretvori u Srbijanstvo.
09.10.2020 17:31
Šestan
Šestan: Nije lijepo nazivati bilo koju drugu vjeru Okupatorskom to govori dosta o tebi, a najviše da si turbo vjernik od 90-te pa na ovamo kojih je nazalost same Crne Gore previše. Vezano za pravo istorijsko pisanje- literatura koju ja ponekad procitam ti ces za nju rec da je to cista laž, nista manje cu i ja reci za literaturu koju ti citas, i to će tako ostati. Vjera za večeru - josip franjo , ta ti tvrdnja ne stoji moje intencije nisu takve bile a tebe vidim boli dosta, popij čaj od lipe da se smiriš. ;) O vašem snu da ste vi ili kako volite da kazete svi mi Srbi, citiraću ti Poznatog Srpskog geografa i Svjetski priznatog Etnologa Jovana Cvijića koji kaze prije tačno 100 godina sledeće: “ “ ...Srbija mora zbog svoje ekonomske samostalnosti dobiti pristup na Jadransko more i jedan deo arbanaske obale: bilo zauzimanjem teritorija bilo dobijanjem ekonomskih i komunikacionih prava na tu oblast. To znaĉi, dakle, zauzimanje istina jedne etnografski strane oblasti, ali takve koja se mora zauzeti zbog osobito važnih privrednih interesa, upravo zbog životne potrebe.” Nećeš ovo pronaći u tvoje knjige izbrisali su to komšije kao i dosta toga. Kralj Nikola je bio savremen političar za doba i okruženje u kojem je vladao.
09.10.2020 19:03
Šestan
Šestan: Evo link: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:POPIS_CRNA_GORA_1909_GODINE.jpg Pa se sam uvjeri što piše sa sve ekavicom ;)
09.10.2020 19:09
Za 🇷🇸
Za 🇷🇸: Budite vi 🇷🇸niko vama ne brani, ja sam i biti cu MONTENEGRINO&CRNOGORAC 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪ZAUVJEK 🙏🙏🙏💓💓💓👌👌👌
09.10.2020 19:28
Za šestana
Za šestana: E ŠESTANU ja u klin ti u plocu slaba ti je ta tvoja prica, nego ti meni reci koliko vas je poginulo za oslobodjenje SRPSKOG SKADRA u crnogorskoj vojsci, ja tvrdim niko jer jer ste imali na ruke po 6 prsta pa umjesto da branite C.GORU vi ste krali po crmici i zeti pa vas je KRALJ prozvao Š E S T A N I.
09.10.2020 21:39
Dzoni
Dzoni: E kilogorci dosta je bilo vase tiranije i diktature
10.10.2020 01:06
Šestan
Šestan: Šestani se prvi put pominju u kotorskom arhivu 1114 godine. Nika Lukolić barjaktar na Taraboš. Sad polako uzmi opet Marvelov roman - Načertanije pa ga stavi pod jastuk i sanjaj da ti bolje udje u glavu i da ti bude jasnije kako si postao ono sto vjeruješ da jesi. “Mi smo ugroženi” 😭😭😭
10.10.2020 07:26
XYZ
XYZ: ETO NEMA VIŠE MILOVE VLASTI...OPET SRBI "UGROZENI"!!! ŠTA SADA TREBA RADITI???
10.10.2020 12:20
Za xyz
Za xyz: Da se svi pretvorimo u 🇷🇸, opet bi nekoga "okrivili" 😂😂😂😂
10.10.2020 16:06
rolls royce
rolls royce: za za Šestana, a po kome su oni u Hrvatskoj prozvani Šestani?Jesu li i oni krali po Crmici i Zeti?To vrijedi i za Paladinu katoličke vjere, srpske svijesti i talijanskih korijena.Kako to da su Paladine u Hrvatskoj nacionalno Hrvati, dok su u Crnoj Gori čardak ni na nebu ni na zemlji?
11.10.2020 13:39
Šapina
Šapina: Srbi nisu stvorili CG, jedino su radili i pokušavaju da remete prosperitet CG, unazadit i ojadit kako bi njome vladali. Srbi kao i ostali neprijatelji će zube polomiti zajedno s ratnim huškačem AMFILOHIJEM "tvrd je orah voćka čudnovata ne slomi ga Al zube polomi"
13.10.2020 07:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar