Ћирилица Latinica
17.05.2019.
Друштво

Средњошколци се придружују акцијама чишћења Сутомора

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Руски држављани настањени у Сутомору коју су недавно организовали више акција чишћења овог туристичког мјеста од нагомиланог отпада, ускоро добијају појачање за своје еколошке активности.

Наиме, како "Дан" пише, средњошколци из различитих црногорских градова су три дана вриједно радили на проналажењу рјешења за проблеме које су препознали у својој локалној заједници, на „UPSHIFT” радионици - дванаестој по реду, која је одржана је у хотелу „Парк” у Бијелој, и рјешавање проблема отпада у Сутомору идентификовали као приоритетан.

Рије је о пројекту који се реализује у организацији Лабораторије иновација за младе „Креактиватор”, која представља заједнички пројекат УНИЦЕФ-а, Владе Црне Горе и „Digitalizuj.me”, финансираног од стране „ING” фонда.

Средњошколци из различитих црногорских градова су три дана вриједно радили на проналажењу рјешења за проблеме које су препознали у својој локалној заједници, помоћу разних креативних метода кроз које су их водили њихови ментори.

Екипа коју су чинили извиђачи СИЦГ-а састојала се од пет чланова. Јасмин Шкријељ, Михаило Хајдуковић и Маида Кургаш из Бара (ИО „24. новембар”), Никола Спаић из Никшића, и Балша Божовић из Подгорице, успјела  је да, заједно са још четири екипе, обезбиједи средства у износу од 2.000 евра за реализацију осмишљеног пројекта.

A, њихов пројекат је рјешење нелегалног одлагања отпада у Сутомору под називом „Osvijesti.me”.

Пројекат за првобитни циљ има подизање свијести грађана о штетним утицајима нелегалног одлагања смећа и дивљих депонија, а онда и прелазак на конкретну акцију чишћења, и касније очувања очишћеног. Тренутни циљ је уклањање отпада са локација у Сутомору, а касније је у плану да се овај принцип рада спроводи и у осталим дјеловима општине Бар, као и у читавој Црној Гorи, пише "Дан".

 

Коментари
spicanino
spicanino: Za svaku pohvalu,jos opstina da sredi onu nocnu buku i vasarluk,mogli bi se nadati boljem sjutra.Sutomore uvjek u <3<3<3<3<3<3<3
17.05.2019 13:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar