Ћирилица Latinica
19.11.2019.
Друштво

Стабло у Албанији старије од чувене Старе маслине на Мировици?

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

У Берату, у Албанији,  налази се најстарије маслиново дрво на Балкану, које су стручњаци прихватили као такво. О томе извјештава тамошња телевизија, а преноси и портал "Берати ТВ" (www.berati.tv). 

Овим се директно негирају тврдње и налази стручњака о Старој маслини на Мировици, у Бару, за коју се вјерује да је најстарије стабло своје врсте у Европи и једно од најстаријих на планети, о чему је потврду дао и Универзитет у Истанбулу 2015.године, утврдивши да је стара 2240 година.

Маслина у Берату стара је, пише портал "Берати ТВ" такође више два миленијума, мада се не прецизира колико тачно.

Међутим, професор Хајри Исмаили, како извјештавају албански медији, каже да су у Албанији најстарије маслине старе око 3.000 година и налазе се у подручјима Тиране попут Петрела, Ланабрегас, Туфина, Преза, Брара и Тујана. 

Наводи се, надаље, да постоје маслињаци које су засадили Илири, стари Грци и Римљани, а који и данас цветају.

"Дрво маслине посматра се као симбол традиције и свједок прошлих година. Носилац је заборављених времена и заоставштина. Сматра се да маслињак на Сардинији датира прије 4.000 година. У Хрватској се сматра да је природни споменик, маслина стара више од 1.500 година, донесен из јужне Италије или Грчке.

Маслиново дрво је преживјело многе ратове, болести, природне катастрофе и занемаривање људи и још увијек уроди плодом" - пише албански портал, који чак чувену Стару маслину код Бара уопште не помиње као једну од најстаријих, ни на нивоу Балкана.

 

Споменик културе и заштитни знак Бара

Стара маслина на Мировици код Бара је стабло европске маслине (Olea europaea) за које се вјерује да је најстарије стабло своје врсте у Европи и једно од најстаријих у свијету. Године 1957. заштићено је законом и проглашено за споменик природе. Једно је од најзначајнијих природних добара у Црној Гори.

У прошлости је два пута страдала у пожару, али се оба пута опоравила и још увек рађа. Плод са ње се сакупља и од њега се прави маслиново уље које се продаје посјетиоцима комплекса. Интересовање за Стару маслину је све веће и сваке године посећује је велики број туриста из цијелог света

Налази се недалеко од Старог града, у близини магистралног пута Бар-Улцињ и представља заштитни знак града Бара. Осим Старе маслине, која је стара преко 2.000 година, у истом дворишту је још седам стабала маслина које су старе између 500 и 700 година. Године 2008. простор око Старе маслине уређен је и претворен у парковско-споменички комплекс  величине око 2564 квадрата.

Коментари
Anka
Anka: E čega se ove šiptarčine neće sjetiti. Oni samo da nešto negiraju, samo da se nešto dokazuju jer nit imaju istoriju, niti se čime pohvaliti. Taman je njihova maslina starija od naše ko što su oni potomci Ilira. Tako zbore da su Nemanjići porijeklom Albanci a u vrijeme Nemanjića Albanci nisu bili ni u planu, a kamoli postojali. Vele da su Visoke Dečane i manastgir Moraču pravili oni - Albanci. I kralj Nikola se pominje kao albanski sin koji se posrbio. Kakva je to bagra falsifikatorska to niđe na svijet nema. Pi !!!
19.11.2019 12:23
Дрндоје
Дрндоје: Је ли ђе ту онај Аџић, шпијун из Шушања, да види што му браћа из Албаније поручују. ?
19.11.2019 12:28
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Eto tako. Pa i Crna Gora je njihova, uzeće sve jer su oni dali Milu državu za privatne potrebe, nisu za dobro Crnogoraca presudili vječiti dželati da postanemo "nezavisni". Sramota što se radi. Razvijaju svoje zastave na naše manifestacije po cijeloj Crnoj Gori. Ne čude informacije da je UČK spreman da nas porobi i da su već u Crnoj Gori. Ovdje su ustvari i osnovani, to se zna, u Plavu. Mi vojske nemamo, lako im je. Da nas neće ove baljege iz NATO-a spasit ?
19.11.2019 12:32
Paolo
Paolo: Neka ste razobličili mit o barskoj maslini, time se samo lažu turisti, ona nije ni u Baru najstarija a ne u Evropi. Hvala Albancima za istinu.
19.11.2019 13:18
volujica
volujica: Neka se brzo Pobratime"Masline"da ne izgubimo silne "Milione" od turista:-$:-$:-$:-$:-$:-$
19.11.2019 14:03
BANJO
BANJO: INSTITUT ZA MASLINARSTVO IZ ISTANBULA JE DAO POTVRDU,DA JE MASLINA SA MIROVICE STARA 2.245 g.STA TU IMA DA SE PRICA!TO JE RIJEC NAUKE.NEKA ISPITAJU KOLIKO JE STARA I U BERATU I KRAJ.NAJTEZE JE BITI PRVI U SVOM SELU.OVDJE KAO DA JE NEKIMA MILO ,STO SE BARSKA MASLINA I NE POMINJE U BERATU.VRLO VAZNO ,STO TAMO NEKO U BERATU MISLI.VAZNI SU STRUCNJACI.ONI SU ZA SAD REKLI SVOJE.NAMA OSTAJE DA SE I DALJE PONOSIMO,NASOM STAROM MAJKOM MASLINOM.JOS DUGO NAM ZIVA BILA!
19.11.2019 17:07
spicanino
spicanino: Napokon se slazem sa Banjom,Aferim.
20.11.2019 12:04
volujica
volujica: Moze bit su cesovi "rod"niko njih ne pita?;-);-);-);-)
20.11.2019 16:50
Robin hud
Robin hud: Pojavio se Banjo poslije rehabilitacije i konacno je u vinklo. Komentar mu je za 5 strucno bez politike svaka cast samo tako nastavi imas podrsku kao sto vidis bez i jednog negativnog lajka.
20.11.2019 17:31
xxy
xxy: Za maslinu u Baru se zna odavno a Albanci se sad sjetili da imaju stariju maslinu. Masline i maslinarstvo potice iz Grcke. Djeca u osnovnoj skoli u Italiji uce da su masline dosle u Italiju prije oko 1000 do 1500 prije nove ere (prije Hrista) iz Grcke kad su Grci vladali Sicijlijom,Kalabrijom ,Puljom ,Kampanjom itd.Takodje u to isto vrijeme maslinarstvo se siri iz Grcke na obale Male Azije danas Turska. To da su na Sardiniji maslinjaci stari 4000 g nisam bas siguran da je to tacno.
21.11.2019 20:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar