Ћирилица Latinica
11.09.2018.
Друштво

Стари занати за нове генерације

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Ина Пламенац, дипломац Факултета за дизајн београдског Универзитета Унион, отиснула се у предузетничке воде кроз које је навигавају стечено академско знање, иновативност и лично умијеће у изради рукотворина.

Однедавно води “концептстор”, прву продавницу те врсте у Бару, у којој је тржишту изложила своје и рукотворине других креативних Барана и људи из региона-уникатне одјевне и предмете за кућу, накит и сувенире.

Овакав асортиман производа у свијету се води под термином креативна индустрија који прихвата условно.

"Ријеч индустрија асоцира на производну траку, а овдје су серије су ограничене или су предмети уникатни, а креатори сваком предмету дају посебан печат, ниједна ствар није иста . Концепт је намијењен умјетницима , малим произвођачима и брендовима са еx Yу простора. Све ствари у радњи сам бирала по свом сензибилитету, ово није конфекција. Ту су поред осталих и производи керамичарке Јасмине Мистовић из Вирпазара и Ивана Милошевића из Бара"-прича Ина.

Пламенац иначе сама креира и шије гардеробу, а уз помоћ кредитне линије ИРФза жене предузетнице до 10.000 евра, планира да повећа производњу. Крајњи циљ је јасан—извоз ових прозвода “искључиво од природних материјала” на западноевропско тржиште. Мото који ј еводи гласи “стари занати за нову генерацију”, јер, истиче, такав концепт је на Западу веома популаран зато што су тамо скоро изумрли овакви занати-шивење, кукичлање... “ посто једино на старим сликама”.

"Идеја ми је била да у Црној Гори покренем малу производњу женске гардеробе, за што су ми требала средства. Како нисам била запослена, нисам могла добити кредит преко банке, и ово са Инвестиционо-развојним фондом је била шанса да запослим себе и да радим оно што волим. Сада чекам машине и материјале, упослићу још најмање два радника" –закључила је Пламенац.

(Вијести)

Коментари
ST.BAR
ST.BAR: PODRSKA ZA OVU MLADU DAMU I AKO MOZE INFORMACIJA DJ SE NALAZI BUTIK
12.09.2018 01:02
miko
miko: Između zgrade Jadroagenta i Helene-Portofina
12.09.2018 14:15
ST. BAR
ST. BAR: hvalaMiko
12.09.2018 22:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar