Ћирилица Latinica
28.10.2018.
Друштво

Стопирани радови на Врућој ријеци, извођаче радова то не дотиче

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Управа за инспекцијске послове (Одсјек за инспекцију за заштиту културних добара и културне баштине), наложила је обустављање радова на старом мосту на Врућој ријеци.

Из НВО "Број 19" кажу да се актуелни радови на овом мосту, као што и и претпостављали, изводе се без валидне документације (нема сагалсности Управе за заштиту културних добара, нити одговарајућег пројекта!)…

Први човјек ове организације Мирсад Мирза Кургаш, казао је за "Барски портал"

да су он и његови сарадници, међутим, непосредним увидом констатовали  да је извођач и поред забране наставио радове на мосту.

"Сасвим извјесно, уз сагласност инвеститора – НВО Друштво маслинара Бар" - истиче Кургаш.

Овај случај је, констатује наш саговорник, нажалост, још један у низу гдје се неповратно уништавају културно-историјска добра непроцјењиве вриједности, а све под фирмом “обнављања”, “реконструкције”, “спасавања”, “валоризације”…

"Прије неколико дана смо од Управе за заштиту културних добара (УЗКД) добили информацију којом је потврђена сумња да је ексхумација и отуђивање дијела гробља Омербашића џамије извршено без њиховог знања, иако се ради о културном добру које се налази под заштитом државе" - наводи Кургаш.

Исто тако, додаје Кургаш, констатује се да Исламска заједница није тражила сагласност за изградњу тоалета на гробљу Омербашића џамије.

"Међутим, иако се ради о невиђеном скрнављењу овог гробља, као и о евидентном кршењу Закона, УЗКД није поднијела пријаву против одговорних. Напротив, дали су сугестије Исламској заједници да се изврше одређени радови на поменутом тоалету како би се предметни објекат “уклопио у амбијент”…!

Питамо се, по ко зна који пут, како у оваквим и сличним случајевима не реагују бројне локалне институције и квалификовани стручњаци?" - закључује Кургаш.

Коментари
Ilhan
Ilhan: Unistava se sve sto vrijedi u Bar, i to po necijim instrukcijama ko ne misli dobro Muslimanima. Prestanite da skrnavite vi koji to radite za interese dusmana.
28.10.2018 10:35
List Crne Gore
List Crne Gore: Boze pomozi. Groblje, otudjivanje zasticenog dobra kulturne bastine i gradnja ni hamama nije prikladna, a ne toaleta. Da Bog sacuva jos ovo malo pametnih glava u Baru da uspiju da nadvladaju demone. A sto bas mislite da se neko usyremio protiv muslimana? Ovdje se radi kulturno istorijskim vrijednostima Bara. Ne mogu se zatrijeti periodi u nasem razvitku, vjekovi, godine...svako ko je vladao nekim prostorom ostavio je trag. To je isrorija, kultura, vrijednist koju treba sacuvati i valorizovati. Lako je rusiti, generacijama ostavljamo u nasledstvo vandalizam i bitku oko samo jednog jedinog Boga, a neka ga prema svojoj vjeri zove kako je u vjerskim knjigama zapisano i s koljena na koljeno prenoseno. E, bas si nasao da su u Baru muslimani ugrozeni. Samo sirite mrzju i zeljni ste svadje.
28.10.2018 22:17
za. LCG
za. LCG: Opet nisi popio terapiju pa grom te gadjao sta moras sve komentarisati kave ti sad imas veze sa ovim pa prvo procitaj tekst dva tri puta da ako shvatis sa to malo mozga o cemu se radi . pisac ovog teksta MIRSAD KURGAS nijednom rijecju nije spominjao ni Srbe ni Crnogorce ni bilo koga osim da islamska zajednica radi neke stvari koje po njemu nisu u redu tako da si ti najmanje pozvan da nesto komentarises jer neznas ni ko ti glavu nosi i neturaj nos svuda .
29.10.2018 16:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar