Ћирилица Latinica
03.12.2019.
Друштво

Кланови "Гранд" и "Мојковац" у "рату" око контроле шверца преко Луке Бар

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Између међусобно нетрпељивих кланова у владајућој Демократској партији социјалиста букти прави "рат" око тога ко ће преузети доминацију над контролом шверца који се одвија преко Луке Бар.

Тако макар тврди портал "Борба", који је објавио информацију да предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић преговара са арапским бизнисменима око продаје највећег јужнојадранског пристаништа, како би његов "клан из Гранда" могао да преузме потпуну доминацију над шверцом цигарета.  Због тога је, пише "Борба", премијер Душко Марковић искључен из те комбинације.

Према извјештају Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, шверц цигарета је главни облик организованог криминала на Балкану.

У истом извјештају се наводи да је средиште шверца Црна Гора, гдје се праве и лажне марке цигарета, производе и затим кријумчаре преко Луке Бар у различите земље ЕУ, на Блиски исток и у Африку.

Кланови “Мојковац” и “Гранд” највеће су групе умијешане у шверц цигарета из Бара.

“Јасно је да је Ђукановићев фаворит Гранд, па је продаја Луке Бар, која би ишла преко њега, идеална прилика да се мојковачка екипа избаци из игре за шверц цигарета.

Премијер и Влада су ти који одлучују о продаји Луке Бар, али овдје је Ђукановић преузео њихове ингеренције и без њиховог знања уговара продају једног од највећих ресурса црногорске привреде.

Главни његов посредник у том послу је Душанка Јекнић, нови амбасафор у УАЕ, коју је он лично поставио на ту функцију, каже саговорник "Борбе" из врха владајуће партије.

Цигарете које се утоварују у Бару одлазе углавном у Либију, Египат, Либан и на Кипар.

Годинама траје битка између два клана, ко ће имати примат у шверцу цигарета преко Луке Бар. Зато је за директора и доведен Владан Вучелић који важи за Ђукановићевог човјека, па самим тим, “Гранд” има боље почетне позиције у цијелој причи, додаје популарни портал.

Према подацима из истраге коју је провела Европска служба за сузбијање превара, бродови стижу празни на предвиђену дестинацију, док цигарете највјероватније заврше преусмјерене на црном тржишту ЕУ. Цигарете бивају или илегално истоварене на територији ЕУ или се пребацују на друге бродове на отвореном мору, ван домашаја царина или обалских патрола, одакле се шверцују назад у ЕУ…

Од почетка 2015. пресретнуто је осам бродова са важним теретом цигарета натоварених у Бару – због кријумчарења цигарета у Грчку и Шпанију. На шест бродова пронађене су цигарете чије је одредиште била Либија, један је пловио ка Кипру а један ка Либану.

Свеукупно, конфисковано је готово 350 милиона цигарета које су превозили ти бродови, што износи скоро 70 милиона евра када се урачунају царињење, такса и порез на додату вриједност… Међутим, то је само врх леденог бријега. Према неким подацима, сваке године се из Луке Бар прошверцује 600 контејнера цигарета”.

Извјештај третира жаришта организованог криминала у Албанији, Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

Наводи се да се црногорске цигарете шверцују широм региона. Такође, нелегално се производе у Босни и Херцеговини и Србији (нарочито на Космету). Затим се кријумчаре у Црну Гору, одакле настављају, са црногорским цигаретама, ка Европској унији и даље. Однедавно, Космет је нови регионални центар дистрибуције цигарета. Велике количине се даље шверцују одатле у централну Србију, Сјеверну Македонију и Бугарску, а затим транспортују кроз порозни прелаз ка Црној Гори, наводи се у тексту организације чије је сједиште у Женеви.

Наглашава сесе да је Бар познат као жариште шверца цигарета. Иностране марке наводно стижу преко Бара за реекспорт, док се цигарете произведене у Црној Гори транспортују из града под Румијом, подсјећа "Борба".

Коментари
Vidovita Plana
Vidovita Plana: Cijeli Bar zbori e je u sve umiješan Spičanović iz policije pa je zato napredovao junački u službu svoju
03.12.2019 09:30
Vanja
Vanja: Mora država da radi nešto, a da se usladilo usladilo se mafiji. Kriv je Slobo sve jer je šverc počeo za vrijeme sankcija Jugoslaviji zbog šovinizma i ratova koje je Srbija izazvala u Bosni, Hrvatskoj i po Kosovu.
03.12.2019 11:42
ljiljan bijeli
ljiljan bijeli: za Vidovita Plana: a ne pominješ moja Plano onoga pored kojeg šedi svake subote??? On bi treba njega da uhapsi po službenoj dužnosti, ali mu ovaj sređuje zbog žmurke napredak na poslu.Tragedija.Eto od toga mi imamo pola amerike u košarci.
03.12.2019 11:54
Paladin
Paladin: Ne kupite trunje Spičo je čestito stvorenje skoro ništa nije prijavio na svoje ime od nekretnina. Vele da su ga čvrgali kad je igro košarke po Spiču i okolini pa se sade sveti onima te su ga ćukali
03.12.2019 13:34
Hroničar
Hroničar: Vodim evidenciju o kriminalu u Baru. Pišem knjigu o tome. Pozivam sve gradjane koji išta imaju na ove i slične teme da čuvaju materijale, uskoro ćemo praviti tribine, večeri, i slično, Crna Knjiga Bara izlazi na vidjeli.
03.12.2019 14:18
volvox
volvox: svaka cast za ovu kombinaciju , Vladan je lagan za kombinaciju zato je i doveden tu,A Tanja je sada u odbor glavni DPS-pi Spico kralju,sibaj i daj ako ima jos sto da se radi ,zovi nas nemoj koga drugog, inace tast ti je kralj!
03.12.2019 14:32
Nego sto
Nego sto: Lopovi iz dps kosarkaskog tima ce kad tad u zatvor
03.12.2019 23:04
Božo
Božo: A đe je Đoša Pavić? Taj dobročinitelj ????
05.12.2019 07:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar