Ћирилица Latinica
05.07.2019.
Друштво

Сутоморе добија модерно шеталите и трг, инвестиција 5,5 милиона €

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Пројекат изградње модерног шеталишта и дуго најављивљиваног трга у најпосјећенијој туристичкој дестинацији барске ривијере одвијаће се у четири фазе.

За прву, другу и трећу фазу радова завршена је ревизија главног пројекта и прибављена изјава ревидента да се исте могу градити, док је за завршетак ревизије главног пројекта четврте фазе радова потребно ријешити имовинско-правне односе. Укупна процијењена пројектантска вриједност свих радова реконструкције обалне зоне – саобраћајница, тргова и шеталишта у Сутомору (све четири фазе радова и саобраћајна сигнализација) износи 5.357.808,09 евра.

Радови саобраћајне сигнализације су процијењени на 4.142,80 евра. Обављање стручног надзора за све фазе радова коштаће 200.000 еура. Процијењена вриједност инвестиције која обухвата извођење свих радова на изградњи трга и шеталишта у Сутомору, и вршење стручног надзора над извођењем истих износи 5.557.808,09 еура, наводи се у Владином докуемнту “Информација о реализацији пројекта “Изградња трга и шеталишта у Сутомору“.

Пројекат реконструкције обалне зоне – саобраћајница, тргова и шеталишта у Сутомору је израђен на основу пројектног задатка Општине Бар и урбанистичко – техничких услова. Израду и ревизију главног пројекта финансирало је Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе. Извођење радова на реконструкцији обалне зоне – саобраћајница, тргова и шеталишта у Сутомору планирано је кроз четири фазе.

Прва фаза радова обухвата пјацету, односно трг са зеленим површинама и рекреативним зонама и дјелове саобраћајнице „1б“ и обалног шеталишта, укупне површине од око 5.300 метара квадратних. Пјацета се налази на сјеверозападу цјелокупне обалне зоне и са дјеловима саобраћајнице „1б“ и обалног шеталишта уз функционално залеђе представља кључни јавни простор на овом потезу. Укупна пројектантска процјена вриједности прве фазе радова износи 1.102.415,48 евра.

Друга радова обухвата функционално залеђе (урбанистичка парцела УП18) са јавним и зеленим површинама (урбанистичка парцела УП26) и дјелове саобраћајнице „2а“ и шеталишта, укупне површине цца 4.800 метара квадратних. Предметна цјелина представља централни јавни простор цијелог насеља. Зона проширеног шеталишта дјелује као одушак најгушће урбане структуре уз сутоморску обалу и за разлику од остатка шеталишта представља „двориште“ првог реда објеката према мору. Укупна пројектантска процјена вриједности друге фазе радова износи 965.925,21 евра.

Трећа фаза радова обухвата три различите функције и то: саобраћајницу, обално шеталиште и проширења обалног шеталишта (зелени појаси, пјешачке комуникације за везу са плажом, одморишта, видиковци и сл), укупне површине цца 7.600 метара квадратних. Дио саобраћајнице ˝2а˝, обално шеталиште ˝Ива Новаковића˝ са проширењем је цјелина која се простире цијелом дужином сутоморске плаже. Укупна пројектантска процјена вриједности треће фазе радова износи 2.537.553,27 евра.

Четврта фаза радова обухвата околину „Ђурића потока“ са јавним зеленим површинама и дјелове саобраћајница „1а“ и „1б“ и шеталишта (цјелина 4 ), укупне површине цца 8700 метара квадратних. Пројектом је предвиђено уређење корита „Ђурића поток“, односно формирање отвореног регулисаног канала и уређење околних јавних површина. Укупна пројектантска процјена вриједности ове фазе радова износи 747.771,37 евра.

www.cdm.me 

 

Коментари
Leka prvi
Leka prvi: Pa kažite posle da DPS ne ulaže u Spič ništa. No da se ja pitam ne bi zbilja uložio centa. Prljavijeg dijela Bara nema, sad kad se odvojite neka vam Ratko i Ivica Zankovic ulože pare u projekte razvoja
05.07.2019 11:49
Pajo
Pajo: Leka, no prding, gledaj svoja posla irvasu koji se pretvaras da volis Bar. DPs sektasu, dalje ruke od Spica
05.07.2019 13:15
Deda
Deda: Nece vam dati Zankovic asov da ubodete, taj trg se pravi evo 20 godina ali samo u medijima. Zankovic se pita a ne ni Vlada ni Opstina. Kako je povratio parking hotela Niksic i sve zagradio, ne smije mu pisnut niko. Da nema ko jaci od Ivana Zankovica slucajno ???
05.07.2019 13:18
Božo
Božo: Kakav Zanković, radi će se po našem planu i programu
06.07.2019 10:09
Livaran
Livaran: Za Bža crtu, kakav ti program imaš blavoru zaljevski? Pokrij se ušima
07.07.2019 21:59
Božo
Božo: Za Livarana, što mi se lično ne obratiš da ti pomognem ako treba.Ako te zanima ja sam kadar budućnosti,pošten,radan,vrijedan,pored toga imam znanje a znanje mi u DPSu poštujemo.
10.07.2019 16:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar