Ћирилица Latinica
22.04.2018.
Друштво

Сутоморе: Коло српских сестара свечано обиљежило крсну славу (ВИДЕО)

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Коло српских сестара из Сутомора које носи име „Жене мироносице“, прославило је данас своју истоимену крсну славу, уз присуство локалних вјерника и свештеника миитрополије Црногорско-приморске.

Свечаности уприличеној у овдашњем Парохијском дому претходила је литургија коју је у цркви Свете Петке служио парох спичанско-мишићки Марјан Петковски.

У бесједи након литругјије, о. Марјан је подсјетио да на Недјељу мироносица црква слави „споредне“ личности, односно, како је рекао, оне људе који су положили Исуса у гроб, да бисмо могли да се дивимо њиховој храбрости.

„У Јеванђељу по Матеју, које се чита на вечерњу Велике суботе (Матеј 26, 1-8), говори се о земљотресу и о камену који је са гроба Господњег помјерио Анђео. У одломку нам се каже да је анђео саопштио женама да је Гроб празан, да је Христос изашао из Гроба, а да печати на гробу нису били сломљени“ – подсјетио је парох сутоморски.

У Јеванђељу по Марку, које читамо ове недјеље (Марко 16, 1-8), додао је он,  видимо да жене излазе рано ујутро на гроб са мирисима да би помазале Исусово тијело.

„Иако знају да је камена стена на улазу у гроб тешка и не знају како да је помјере, оне ипак одлазе, без икакве гаранције да ће успјети у својој намјери. То је већ чин вјере: ићи без зајамченог успјеха, када је много тога против нас и када немамо представу шта ће испасти од наших напора.

Иако су, по ријечима светог апостола Павла слабији сасуд, жене су биле упорне и вјерне, и зато су прве примиле вијест о Васкрсењу.

Оне су одлучиле, упркос наређењима Синедриона, да испуне све прописане посмртне обичаје, и да прате Исуса до краја из љубави према њему“ – казао је свешетник Петковски честитајућу крсну славу Колу српских сестара из своје парохије.

Предсједница КСС „Жене мироносице“ Зорица Костић, казала је да није сигурна колико су она и њене сараднице достојне да њихова организација носи име Светих мироносица, „али да у сваком случају, својим честим хуманитарним активностима настоје да оправдају добијени благослов“.

Она је изразила захвалност управи Парохије спичанско-мишићке и вјерницима на сарадњи коју у континуитету остварују са Колом српских сестара, потенцирајући нарочито добру сарадњу коју су „Жене мироносице“ имале са доскорашњим парохом Петром Церовићем, који је у међувремену служну наставио у будви, али их је и за овај празник обрадовао несвакидашњом поклон – тортом коју је послао, будући да је био спријечен да присуствује прослави.

 

 

Коментари
Kaca
Kaca: Lijepo. Pozdrav iz BG za vjerujuce ljude u mom rodnom Sutomoru
22.04.2018 18:22
za kacu
za kacu: MOJA Kaca to nema veze sa vjerom, cisto pomodarstvo, nikad vise vijernika a nikad vise nemorala i lopovluka, nesto tu ne stima.
22.04.2018 18:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар