Ћирилица Latinica
13.04.2019.
Друштво

Сјаћања која опомињу - четири деценије од разорног земљотреса

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Општина Бар припремила је програм поводом навршавања 40 година од катастрофалног земљотреса који је 15. априла 1979. задесио Црну Гору, а нарочито разорне последице оставио у њеном приморском дијелу.

На тај начин, како је саопштено из кабинета градоначелника Душана Раичевића,  Општина жели да ода почаст сјећању на све људске и материјане губитке,али и допринијели ефикаснијем упознавању и едукацији шире јавности о поступању у ванредним ситуацијама.

"С циљем упознавања јавности са свим организацијама које су позване да реагују у ванредним ситуацијама, а које су дале немјерљив допринос у овом немилом догађају, Општина Бар организује смотру која ће бити одржана у понедјељак, 15.априла 2019. године на платоу испред спортске дворане “Тополица” у термину од 09:00 до 14:00 сати" - наведено је у саопштењу.

На смотри ће, према најави, узети учешће представници оперативних јединица за реаговање у ванредним ситуацијама  –Директората за ванредне ситуације МУП-а, Службе заштите Општине Бар, Управе поморске сигурности, Ратне морнарице ВЦГ, ЦБ Бар, Дома здравља, д.о.о. „Ловство” Бар, Општинске организације Црвеног крста, као и представници организација цивилног сектора које добровољно врше активности заштите и спашавања - Извиђачки одред “24.новембар”, Клуб радио-аматера “Бар”, Ронилачки клуб “Јужно море” и Планинарски клуб “Румија”.

Посебан акценат је стављен на едукацију најмлађих, па ће у сарадњи са Министарством просвете и васпитно-образовним установама са подручја општине Бар, у организиованим групама смотри присуствовати ученици основних и средњих школа како би се на очигледан начин, на бази метода демонстрације, упознали са безбједносним ризицима у ванредним ситуацијама и стекли вјештине за оптимално реаговање.

То је, кажу из Општине, јединствена прилика да се ученици на једном мјесту ближе упознају са начином рада наведних организација и разумију њихов значај за ширу заједницу. Имајући у виду мисију наведених организација, ово је, наводе, такође прилика и да се промовишу вриједности хуманости, солидарности и здравих стилова живота.

У вечерњим часовима истог дана у Дворцу краља Николе ће се одржати Мултимедијални догађај „Бар априла 1979“ у термину од 19:00-21:00 часова, гдје је предвиђена изложба фотографија и пројекција документарног филма.

Изложбу ће отворити предсједник Општине Бар, Душан Раичевић,након чега ће се одржати трибина „Сјећања која опомињу“ чији су учесници Јусуф Каламперовић,тадашњи потпредсједник ИО и командант Штаба цивилне заштите, др Љубо Живковић, тадашњи директор Опште болнице Бар, Милош Шуштер,тадашњи потпредсједник ИО задужен за обнову и изградњу и проф. Др Срђан Јанковић са Грађевинског факултета, Универзитета Црне Горе.

Модератор је новинар и публициста Жељко Миловић.

Оба догађаја су отворена за јавност и улаз је слободан.

Коментари
Marko, Polje barsko
Marko, Polje barsko: Svaka cast sto ste nas posdsjetili sa ovim video zapisom. Hvala u ime Barana koji pamte.
13.04.2019 09:59
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar