Ћирилица Latinica
23.02.2019.
Друштво

Сјутра нови протест пред Гимназијом и Општином, новац за вртић да остане Бару

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

За сјутра у подне, Грађанска иницијатива која се изборила да заустави градњу вртића крај Гимназије "Нико Роловић", заказала је ново окупљање испред сада већ напуштеног градилишта, чиме ће се наставити започети протести, који ће, према најавама, трајати све до испуњења осталих захтјева грађана.

Примарно се инсистира на одговорности за сјечу готово стољетних стабала чемпреса и уништење парка, те одговорности полиције за насиље над грађанима и изналажењу алтернативне локације за градњу вртића, како би средства опредијељена за ову намјену била инвестирана у Бар.

Грађанска иницијатива је, кажу њени представници, задовољна одлуком да се обустави градња вртића у дворишту Гимназије „Нико Роловић“.

"Као што је много нас до сада рекло, ово ни на који начин не представља крај наше борбе која је увијек имала за циљ, поред обуставе радова, и проналажање нове, адекватне локације за предшколску установу. Овом захтјеву, додат је још један, а то је одговорност оних који су наредили сјечу чемпреса и уништење амфитеатра, док се чекала одлука Управног суда" - наводи се у данашњем саопштењу ГИ.

Под окриљем ГИ окупило се, кажу,  много људи различитих профила и струка, уједињених у жељи да сачувају наш град.

"Сви они су веома заинтересовани и желе да допринесу даљем развоју ситуације, својим знањем и радом. Тако, у наредним данима ћемо контактирати све потребне инстанце и понуди им предлоге и нашу помоћ око превазилажења проблема око проналажење нове локације за вртић, о чему ћемо упознати и јавност. Иако је потребно поново проћи кроз све законом прописане процедуре, вјерујемо да ће они који нас заступају у локалном парламенту, Влади и МОРТ-у радити свој посао стручно, сврсисходно и брзо, а ми ћемо бити ту да их подстакнемо у највећој могућој мјери на то. Идеја да би се средства могла преусмјерити некој другој општини није прихватљива ни у ком случају, и заиста звучи као кажњавање Барана, за шта смо сигурни да је случајност" - додају из ГИ.

Наводе, надаље, да им је жао што премијер Марковић као наук ове приче види то да „понекад опредјељење да градимо вртић на планској локацији није гаранција да грађани то желе".

Сматрамо, истичу из ГИ, да је наук много дубљи од тога.

Кажу и да је од самог почетка, ова борба била искључиво грађанска.

"Таква ће увијек и остати, а на протесте су позвани апсолутно сви. Уколико би премијер желио да нас посјети једне недјеље, видио би да иза нас (а и свуда около) стоје само наши суграђани и други људи који вјерују да се треба борити за сва угрожена права, као што је право средњошколаца да имају двориште и право грађана Бара да имају парк.

Подстрек смо нашли једни у другима а прије свега у идеји да је могуће уредити град тако да задовољава потребе свих његових грађана, да се шири и развија а не да се школама отимају дворишта, као што је то било са ОШ „Блажо Ј. Орландић“.

У Црној Гори заиста не смије бити разлика, па ни политике, када се ради о интересу генерација које долазе, и због тога позивамо све да нам се придруже у недељу у подне на протесту. Остаћемо истрајни док год овај наш дивни град не добије свој вртић и док чемпреси опет не буду стајали усправно" - закључује се у саопштењу Грађанске иницијативе.

Коментари
David
David: Vi se stvarno sprdate. Sjednite i dogovorite ste sto cete ne moze i pare i jare
23.02.2019 13:20
LSCG
LSCG: ZA VRTIC LOJACIJA I PARE,TI POJEDI JARE.
23.02.2019 19:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar