Ћирилица Latinica
29.09.2019.
Друштво

Почела друга фаза истраживања Табије

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

На остацима тврђаве Табија у Сутомору јуче је одржана прва радна акција друге фазе археолошких истраживања овог локалитета.

Успјешно је  спроведена акција чишћења приступног пута ка Табији и терена унутар трвђаве.

Организатори из НВО "Ново и љепше Сутоморе" захвалили су свима који су допринијели својим радом и на друге начине ову активност.

Нарочита захвалност упућена је вриједним момцима из Управе за поморску сигурност, Извиђачком одреду „24. новембар“ из Бара на помоћи и донацији церада за наткривање локалитета, те дому солидарости Црвеног крста у Сутомору који је вриједне раднике окријепио  доручком.

Помоћ је стигла и од ЈП "Водовод" Бар и ДОО "Комуналне дјелатности" Бар.

Активности се настављају по утврђеном плану, а, како кажу овдје, предстоји  пуно посла и нових радних акција. 

НВО "Ново и љепше Сутоморе" реализује пројекат систематских археолошких истраживања отоманског и аустроугарског утврђења ”Табија” на локалитету Голо брдо у Сутомору, општина Бар, у државној својини.

финансијер је Туристичка организација Бар, а носилац пројекта ЈП Културни центар Бар, док је руководилац истраживања мр Младен Загарчанин, наш признати археолог.

Пројекат културно - туристичке валоризације тврђаве Табија има за циљ унапређење туристичког и културног амбијента, кроз богату понуду материјалне и нематеријалне културне баштине Сутомора, а уједно и општине Бар.

НВО “Ново и љепше Сутоморе” је јуна мјесеца 2015. године иницирала и покренула све неопходне радње за валоризацију овог културно историјског споменика. Након успјешног завршетка прве фазе, која се првенствено базирала на добровољном раду и финансирању од стране привредника и грађана Сутомора, дошло је до паузе због недостатка финансијских средстава.

Ипак, кажу из овер НВО, захваљујући успјешно реализованој првој фази и уредно достављеној неопходној документацији, стекли су право на финансијска средстава за другу фазу овог пројекта, која је успјешно започета 16. септембра ове године.

Финансирање је омогућено захваљујући средствима која ТО Бар издваја од боравишне таксе за археолошке, конзерваторске и рестоураторске пројекте на територији општине Бар.

Ријеч је о систематским истраживањима веома мало позантог утврђења које је саграђено између 1859. и 1862. године. У том периоду обновљено је и проширено касно средњовјековно утврђење Нехај, па су Хај (Табија) и Нехај постали два изузетно важна пункта над „Спичанским пољем“ која су уједно била предстража према Аустроугарској, и веома важна војна упоришта током све чешћих упада Црногораца и напада на турске карауле, након чега је и осмишљено ово мало "војно-инжењерско" ремек дјело.

Током прве фазе истраживања 2017. године откопан је објекат саграђен у сјевеном дијелу утврђења (А), западно о улаза, и том приликом је констатована огромана количина археолошког материјала. Овогодишња истраживања ће се усредсредити на објекат са источне стране (Б), по габаритима исте величине као и објекат саграђен западно од улаза, с тиме што је овај простор сложенији за истраживање, те ће овогоришње археолошко истраживање и физички и технички бити изузетно захтјевно и напорно.

Сутоморским ентузијастима предстоји  дуг посао како би успјели да ураде предвиђено, а циљ им је да истраже цијело утврђење и испитају све фазе градње.

"Након прикупљања података створиће се могућност да се сви објекти рестаурирају онако како то доликује савременој конзерваторској пракси, након чега ће сваки објекат добити своју адекватну намјену" - наводе из сутоморске НВО. 

 

Споменик културе у центру Сутомора

Уз добру вољу, Сутоморе ће, веле, добити један немјерљиво важан историјски споменик и изузетно значајан туристички пункт на једном од најљепших видиковаца у барској Општини, те просторе за све оне потребе које недостају овом мјесту.

А то су, примјећују овдје, стална музејска поставка, галерија, простор за сценске приредбе и слично.

"Ово тим прије што се налази у самом центру Сутомора, те ће постати природна цјелина са будућим тргом и шеталиштем, и као валоризовани споменик кутуре допринијети стварању посебног амбијенталног простора по чему ће Сутоморе постати препознатљива туристичка дестинација.

Уз помоћ свих релевантих институција, прије свега Општине Бар, Министарства културе Црне Горе, привредника и грађана Сутомора и свих који су вољни да нам помогну, сигурни смо да ћемо успјети да завршимо зацртане планове, за опште добро свих грађана и многобројних туриста који радо посјећују наше лијепо Сутоморе" - кажу у НВО "Ново и љепше Сутоморе".

Д.О.

Коментари
Сања
Сања: Браво неимари спичански. Честитке од срца.
29.09.2019 11:08
Vuk
Vuk: Malo pomalo, uz pomoć Boga dovršićete vi to. Divna inicijativa. Bravo Slobodanki, Stojanu, Draganu Vukmarkovicu i svima ostalima. Imate Mladena koji je od Boga dar, bar neće dati da se falsifikuje ništa tu.
29.09.2019 11:10
Božo
Božo: Svaka čast bog vas blagoslovio. Od boga ste dani jvi odbijate pasošeza raj nebeskj
29.09.2019 11:39
Roken rol
Roken rol: Svaka cast vi ste prava ekipa Sutomore s vama svakim danom napreduje a sa kumarom i njegovom ekipom je nazadovalo. Spic Spicanima nego sto.
29.09.2019 12:06
Haj-Nehaj
Haj-Nehaj: Svaka vam cast. Samo nemoj da dodje Risto odmah ima da pronadje neku crkvu i onda ste dzaba radili.
29.09.2019 13:09
Zdravko D.
Zdravko D. : Mladen je naš najbolji stručnjak za arheologiju koji zaslužuje mnogo bolje mjesto za istraživanje nego spičanska tabija... Ovo je ponižavajuće.
29.09.2019 14:01
Zankovic
Zankovic: Ne čačkajte puno tu ima ostataka svetinja Nemanjića. Ovdje su sve što je vrijedno Nemanjići gradili. Zna to Mladen dobro.
29.09.2019 14:06
Vlado
Vlado: Zankoviću živio ti nama, hvala što čuvaš tradiciju i istinu Spiča i Crne Gore
29.09.2019 17:17
Božo
Božo: Za Zankovića,da ima nešto vrijedno ti i tebi slični davno bi ste iskopali .....
29.09.2019 18:07
spicanino
spicanino: Jeste da jeZankovic"Spicanin &srbin"ali za boza i slicne je postenje,no cackare.
30.09.2019 08:49
Za. Spica-nina
Za. Spica-nina: Sjecas li se blavoru kako te ta individua svojevremeno castila nekim pogrdnim imenima i ti sad njega branis od Boza i ostalih. Budi dosledan i ne lutaj ili jesi ili nisi nemoze se na dvije stolice K... I tebe i njemu poared G.... Da je vjecna CG🇲🇪🇲🇪👆👆
30.09.2019 09:19
spicanino
spicanino: Da je vjecna !! ali Zankovic je od dobre familije,malo je cudan,ali svi mi imamo po neku "Manu"ipak je on Spicanin!
30.09.2019 21:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar