Ћирилица Latinica
05.03.2020.
Друштво

Тврде да школа није "минирала" подгоричку литију, коментари са портала им тешко пали

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

На адресу "Барског портала" стигло је реаговање из овдашње Средње економско-угоститељске школе на текст "Јадно: Обавезна настава у суботу да ђаци не би пошли на подгоричку литију", који смо пренијели 28.02.2020.

Из ове образовне установе наводе да су били изложени погрдама и осудама разних портала и њихових пратилаца, који осуђују одлуку те школе да субота 29.02.2020., буде радна.

Подсјетимо, тога дана одржана је Светосимеонска литија у Подгорици, којој је присуствовало преко 150. 000 грађана Црне Горе.

Из СЕУШ наводе да ова одлука не би требала да се доводи у везу са спрјечавањем, како запослених, тако и ученика, па и њихових родитеља да присуствују Светосимеонском сабору у Подгорици одржаном истог дана.

"Намјера колектива је била да организујемо слободне и ваннаставне активности које су предвиђене Годишњим планом и програмом школе. Све ово је договорено на сједници Наставничког вијећа од 12.02.2020. Жалимо што је дошло до погрешног тумачења наше намјере, а све то изазвало буру коментара на порталима.

Стога снажно осуђујемо малициозне нападе и критике на рачун наше институције. У нашој школи, као и у свакој сложној заједници, прихватају се различитости и другачија увјерења. Зато не дозовољавамо да нас искористе медији као пролазни скандал. И у текстовима и у коментарима свако даје оно што има - неко добро, а неко зло" - каже се у реаговању.

У тексту реаговања се каже и следеће:

У времену у којем сви позивају на смиривање страсти, дешава се да се зарад пар лајкова погази професорска етика, а да коментари покажу мржњу којој нас не учи ни школа, нити иједна религија. Организовање нашег слободног времена је сходно нашим интересовањима, жељама и могућностима, и нико нас не спрјечава у томе. Овом приликом се захваљујемо медијима који су обавјештавали о успјесима наших ученика и професора на такмичењима.

 

Ево и текста на који СЕУШ реагује

У Средњој економско-угоститељској школи у Бару, планом и програмом рада и образовним програмима, предвиђено је да свако одјељење, а тиме и сви ученици буду обухваћени и укључени у рад слободних активности.

У овој школској години, први дан за такву активност је субота, 29. фебруар, дан када је велика Светосимеонска литија у Подгорици, гдје ће доћи велики број вјерујућег народа из свих градова Црне Горе, а заказана је за 11 часова.

Сваки ученик је, како наводе у обавјешењу који је достављен нашем порталу, обавезан да се укључи у одређену слободну активност из образовног програма који он одабере.

Међутим, наводи се, да уколико неко од ученика не буде укључен у слободну активност, не може са успјехом завршити разред.

Часови слободних активности, додају из ове школе, не могу се интегрисати у распоред часова. Предвиђено је, да се по један дан мјесечно или двомјесечно организује као радни дан гдје неће бити класичне наставе, него ће се тога дана организовати слободне активности из свих предмета.

Ученици су у обавези да тај дан дођу у школу у девет часова, гдје ће заједно са својим професорима учествовати у раду слободних активности, све до 12 часова.

Такође, нагласили су да су, да ученици који не буду на терену и не буду учествовали, имају обавезу да буду „у публици“. У пртивном, биће им евидентирани неоправдани изостанци.

Али, то није све!

Истог дана, у 10 часова, биће одржани  родитељски састанци одјељења, који до сада нису одржани.

Да ли је ово само покушај Министарства просвјете и Управе школе, да се на овај начин, преко дјеце „забрани“ грађанима Бара одлазак у Подгорицу или је пука случајност, процијените сами.

http://www.barskiportal.com/lat/društvo/jadno-obavezna-nastava-u-subotu-da-đaci-ne-bi-pošli-na-podgoričku-litiju.php

 

 

Коментари
Milivoje
Milivoje: Ako je iko maliciozan, zlurad i ako igdje ima mržnje, poltronstva i kukavičluka to je u glavi onog ko je smislio da na dan najvećeg ikada skupa u Crnoj Gori, donese jednu ovako sramnu, skandaloznu i punu mržnje odluku da đaci obaveznbo budu tog inače neradnog dana u školi i to baš u vrijeme litije, i da se baš u vrijeme litije zakaže roditeljski koji nikad u istoriji škole nije održan vikendom. Vaš devalvirani sistem vrijednosti ipak nije devalvirao moral nas roditelja te djece, nas koji smo ubjedljiva većina u Crnoj Gori. Vi ste na prodaju, mi nismo. Neka svima sudi vrijeme. Vjerujem da ćete uskoro žestoko odgovarati pred zvaničnim sudovima ove zemlje, čim se pohapsi mafija sa vlasti i uspostavi se pravna država Crna Gora.
05.03.2020 11:12
Мирка
Мирка: Па 90 % ових људи што су потписани су учесници литија, што уцјењујете професоре срам вас било. Шта сте им подметнули да потпишу ? Знају ли професори на какав гадлук су ставили потпис ??? Плашите ли се кривичних пријава, несоји ?
05.03.2020 11:21
Drndoje
Drndoje: A da vas priupitam nešto : Kako ste zadovoljni brojem učenika i roditelja na slobodnim aktivnostima i roditeljskom, ahahahahaa. Niđe nikoga, svi otišli na litiju, đe i cijela Crna Gora. Eeeeeeee paraziti kupljeni stid vas bilo dok ste živi da vas stid bude takve od Boga obilježene i ojađene.
05.03.2020 11:24
Radijatorov komšija MK
Radijatorov komšija MK: Koliko znam Tužilaštvo je dobilo krivičnu prijavu protiv uprave škole, a ono skandalozno obavještenje koje sadrži prijetnju učenicima je dostavljeno kao prilog.
05.03.2020 11:27
ISTINA
ISTINA: NEMOJ TE SVE PROFESORE OSUDJIVATI TO JE NAREDJENJE POLTRONA DPS-a DIREKTORA I PAR KUKAVICA OD NASTAVNIKA A IZNAD SVIH STOJI FIRER DON MICO ORLANDIC ALFA I OMEGA BAR-a SA SESTRAMA VOJVODIC. OVO SRAMNO NAREDJENJE JE VAZILO SAMO ZA BAR STO UKAZUJE KOLIKO JE JAK FASIZAM POJEDINACA U BAR-u KOJI SE KRIJU IZA DPS-a i SD-a koji su takodje OSMANA SUBASICA kad su ga iskoristili DA PREKO NJEGA PREVARE ALBANCE I BOSNJAKE PUSTILI NIZ VODU.
05.03.2020 14:31
Gugi
Gugi: Dosta prdnjave posrbice i CG izdajice samo vi mirno setajte mi vas posmatramo.
05.03.2020 17:08
Pitanje
Pitanje: Sta ce djeca na litijama ili kako sada zovu ove politicke demostracije (zato sto su protiv politickog zakona), "krsni hod"?
05.03.2020 18:53
Uros
Uros: Tjerati ljude da potpisuju ovo je fasizam.Svi znamo kakav pritisak vlada u drzavnim firmama.Slucajnosti ne postoje.A prica nisu znali je smjesna i razlog vise da se nesposobni smijene.Nisu znali za najveci skup najavljen dvije nedelje prije.Pa smijenite direktora,nadjite nekog koji zna sta se desava na planeti.
05.03.2020 19:12
Đedo
Đedo: Suvišan je bilo kakav komentar. Šetači će shvatiti da im se svijet smije. Ovo što rade zadnji ostaci četnika svako normalan osuđuje. Hvala bogu da imamo vladu i prešjednika koji jako dobro znaju kako treba sa tim nemanima. Činjenica je da su zagadili prostor kod nas i u okruženju kako bi im nalogodavci bili zadovoljni. Posebno mi je drago da su šetači na koljenima i da im je došao kraj.
06.03.2020 06:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar