Ћирилица Latinica
22.02.2018.
Друштво

Томо Ловрековић: Срећна СЛОБОДА, саборци!

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Пише: Томо Ловрековић

Данима колеги из ИН4С-а  и „Барског портала“ који је разоткрио аферу „Луксембург“ и доказао масовну куповину гласова у корист Ђукановићевог ДПС-а најављујем честитку на тријумфу пред барском „палатом правде“ у поступку који је уместо против актера (не)чувеног догађаја из октобра 2016., вођен против њега и људи из ДФ-а Бар. И то, само зато што су онако вешто разобличили и до сржи оголили  суштину функционисања система који се скоро три деценије иживљава над грађанима Црне Горе.  

Честитке, дакле!  Од срца.

Исто тако, већ неколико дана се , пословично лењ, накањујем да куртоазно честитам грађанима Црне Горе најављени излазак „Слободе“ на улице – пригодно би било да тај текст почне и неким цитатом о датој вредности, имајући у виду да су у историји забележене на стотине пригодних говора или изрека који о слободи говоре.

Одустао сам о такве намере, јер сам као сведок, па мањим делом и као учесник, имао шансу да се уверим да грађанима Црне Горе и лидерима једине праве опозиције, такви цитати нису потребни – они су у претходних годинама, кроз мучки и незапамћени прогон, практично на листи за одстрел, о Слободи говорили на једини прихватљиви начин: Делима и одбијањем да се ње одрекну, па све и са режимским ножем под вратом.

Онда сам, опет, схватио, да „Слобода“ није, како то многи мисле, средство, већ сведочанство – она ће само помоћи да стотине, хиљаде оних храбрих, предвођених људима из ДФ-а, остану забележени и да њихова непоколебљивост буде утиснута под штампарску пресу, као доказ да су се неки људи за слободу борили, а сигуран сам, време ће показати, за њу на крају и изборили.

Сваки број „Слободе“ биће само сачуван отисак на том путу којим ови људи иду и који сви АНБ урагани, Катнићеви цунамији и друге непогоде из ДПС рукава неће прекинути или омести. На послетку, међутим, сетих се: да ли је време за честитање када Милан Кнежевић, вољом једног диктатора, у земљи која јесте затвор, добија путоказ за Спуж?

Треба ли организовати колеге, покушати исцимати традиционално безвољне, уплашене и дезинформисане српске политичаре да изврше мало притиска, шта радити, а не бити неми посматрач? И онда схватим: управо јесте време за честитање!

Милану Кнежевићу, лично, пре свега.

Какав би то, уосталом, бесмислен транспарент био „Слобода за Кнежевића“ – Кнежевић и слобода јесу синоними, истозначне речи у данашњој Црној Гори, и не само у Црној Гори, него на европској, па и универзалној сцени. Треба ли заиста подршку човеку који, сатанизован, медијски изолован, притиснут са свих страна и свим легитимним, а поготово нелегитимним средствима, толико бива трн у оку режиму, да га, понављам, у затвореној земљи, мора додатно затварати, у страху, паници и очају?

Има ли већег знака краја једног антинародног режима, него да покушава бесмислено, што чини и овим гестом: да Слободу утамничи и иза решетака сачува? Или подршка треба тим јадним властодржцима, марионетама чији су умови ампутирани, онима који дрско и осионо бивају неслободни док стављају лисице, а истовремено не успевају да истргну Слободу из груди оних на чијим су рукама лисице?

Треба ли се, уместо подршке Кнежевићу, појавити са далеко логичнијим транспарентима: „Подршка за Душка“, „Мило, издржи“ и слично“? Зато, данас, нећу честитати скоро и извесно прво издање „Слободе“ – она се сада појављује у штампаном облику, али у животном траје и не јењава.

Честитаћу Милану, јер је пресуда највећи и главни доказ колико ефекта има оно што ради – широм света се хапси и затвара из различитих разлога, али само у овом случају се то чини из пуког и простог страха, када сви остали механизми закажу, а пред ДФ-ом су засигурно заказали.

Честитаћу њему, јер је Милан слобода. Можда ће сила њега натерати да уђе у тамницу, краткорочно, али ће он, заједно са осталима, извући Црну Гору из исте, дугорочно. То је једини епилог. То зна он, то знамо ми, а то знају и они који га затварају.

Иначе не би. И, зато, подршка њима. Знам да им је тешко.

(Аутор је главни и одговорник уредник портала „Победа инфо“)

Коментари
Паги
Паги: Томо, новинарчино. Све одмјерено и у центар. Браво
22.02.2018 17:48
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар