Ћирилица Latinica
18.12.2019.
Друштво

Удружење "Космет" поздравља најаву куповине 20 станова за расељена лица у Бару

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Сутоморско Удружење расељених лица "Космет" поздравило је најаву куповине 20 стамбених јединица за потребе најугроженијих породица из популације интерно расељених и расељених лица, односно лица која су из тог статуса прешла у статус странаца са сталним настањењем или привременим боравком.

Из овог удружења које окуља око три хиљаде проганих са Косова и Метохије су навели да се стављају на располагање Општини Бар и Министарству рада и социјалног старања у активностима које ће резултирати одабиром најугроженијих породица протјераних са КиМ, БиХ и Хрватске.

Општина Бар ће, како је јуче саопштено из кабинета градоначелника, кроз учешће у Регионалном стамбеном програму обезбиједити рјешење стамбеног питања за 20 најугроженијих породица у том статусу са територије своје општине.

То је закључено на састанку одржаном  између представника Општине Бар и Министарства рада и социјалног старања.  Тања Спичановић, потпредсједница Општине Бар, истакла је да је питање становања једно од основних егзистенцијалних питања које осигурава достојанство сваког човјека и пристојно функционисање породице.

“Општина Бар изражава пуну спремност да буде укључена у сваки  пројекат који доприноси унапријеђењу квалитета живота наших суграђана. Рјешавање стамбеног питање за најугроженије категорије становништва је кључни фактор њихове социјалне интеграције.То је важна компонета  социјалне политике која захтијева посебан приступ и чије спровођење изискује значајна финансијска средства. Зато је учешће у Регионалном стамбеном програм одличан модел за Општину Бар да формира свој стамбени фонд и уступи га на коришћење онима којима је то најпотребније. Општина ће издвојити финансијска средства на име контрибуције за куповину 20 готових стамбених јединица, које ће бити стављене у функцију стамбеног збрињавања корисника одабраних путем Јавног позива.

Тиме ће се значајно унаприједити не само квалитет становања,већ цјелокупни квалитет живота припадника социјално угрожених категорија који немају адекватан кров над главом", саопштено је из Општине.

Будимирка Ђукановић, помоћница министра рада и социјалног старања и национална  координаторка Регионалног стамбеног програма представила је остварене резултате овог пројекта у другим градовима и нагласила његов значај за трајно и одрживо рјешавање стамбеног питања расељених и интерно расљених лица.

Захваљујући овом програм свој дом су добила лица која су била смјештена у највећем колективном центру у Црној Гори-кампу Коник у Подгорици, који је тиме коначно затворен. Имплементацијом овог програма  допринијело се  затварању и осталих  неформалних колективних центара и обезбјеђивању пристојних услова за становање њихових дотадашњих корисника.

“Након исказане спремности Општине Бар да буде дио овог програма, стичу се услови за спровођење даље процедуре, која укључује расписивање тендера за куповину станова, што је у надлежности Управе за јавне радове, као и објављивање Јавног позива за одабир корисника, што је обавеза Министарства.

Након куповине стамбеног простора, Министраство преноси власништво на Општину Бар, која њиме даље располаже и додјељује га на коришћење крајњим корисницима са којима закључује Уговор.

Корисници станова немају могућност да исте откупе,нити користе у друге сврхе осим за сопствено становање,а када изађу из стања социјалне потребе, што ће процјењивати комисија формирана за ту сврху, станови ће се уступити на коришћење другим корисницима.

Састанку су присуствовале и представнице организација које дају снажну подршку овом програм, Дарка Минић, испред Високог комесаријата уједињених нација за избјеглице - УНХЦР и Ивана Вујовић, у име Организације за европску безбједност и сарадњу – ОСЦЕ. 

Пројекат Регионалног стамбеног програма представља заједничку иницијативу Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије, да ријеше продужено расељавање избјеглица и расељених особа након рата 1991-1995. године на територији бивше Југославије, укључујући интерно расељена лица у Црној Гори од 1999. године.

Укупан буџет програма је 584 милиона евра, а намијењен је изградњи станова за 74.000 људи, односно 27.000 породица. Главни донатор програма је Европска Унија, а значајне новчане контрибуције осигурале су владе Сједињених Америчких Држава, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске ..

Из Удружења "Космет" наводе да у Сутомору и даље егзистирају два неформална колективна центра, и то одмаралиште Електродистрибуције из Врања и објекат Феријалног савеза Србије.

Из "Космета" истичу како очекују да најављеном активношћу пројекат стамбеног збрињавања расељених и избјеглих у барској општини тек почиње, те да ће услиједити активности за збрињавање и осталих лица у овом статусу која немају ријешено стамбено питање.

С. Радуловић

Коментари
Nada
Nada: Dobro je što se ne daje u vlasništvo i što mogu drugi ugroženi da se zbrinu kad neko od njih riješi stambeno pitanje. Ovo je pohvalno za sve strane koje učestvuju u ovome. Odamarališta koja su u vlasništvu firmi iz Srbije zbilja treba privesti namjeni. Pohvale za sve.
18.12.2019 14:24
Borim bislimi
Borim bislimi: Ja Sam otac 9 Oro djece zivim na tudjem plqcu u susnju Iza amfore u kampu primam socijalno I imam status jer Sam raseljeno lice is bara da li cu ja dobiti neki Stan
02.01.2020 14:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar