Ћирилица Latinica
26.09.2021.
Друштво

Уз поклике "Достојан" устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Епископ будимљанско-никшићки Методије устоличен је у манастиру Ђурђеви ступови. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх Порфирије

*******

Поклицима "Достојан" у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама устоличен је епископ будимљанско-никшићки Методије.

Епископ Методије је, након устоличења, захвалио Сабору на молитвама и рекао да се даје Богу. Позивао је све на јединство и мир.

"Свима упућујем позив на јединство, јер сви смо једно, дјеца божија. Градимо мир и подижимо крст љубави прво у себи, јер градећи мир у себи истински ћемо га градити и око себе", поручио је Методије.

Патријарх Порфирије је обраћајући се епископу Методију рекао да је епископ будимљанско-никшићки рођен у Сарајеву, граду где се укрштају путеви и народи, али да је поникао у Црној Гори.

Патријарх је након устоличења епископа Методија казао и да црква није ту да би решавала социјалне или политичке проблеме или, како је казао, надметања у томе ко је у праву.

"А поготову није ту да би заузимала ову или ону страну, јер црква је цјелина и саборна, све оно што се не разумије међусобно", поручио је Порфирије и додао да постоје они који не разумеју шта је црква.

Патријарх је рекао да нема црква амбиције, "јер ако има издаје себе, ако има онда није Христова, да замени било коју политичку странку, да буде такмац у стварању граница од овог света, једино што је непролазно јесте да смо људски род и да смо личности, све остало је релативно", поручио је патријарх.

Порфирије је казао да је епископ Методије духовно стасавао уз митрополита Амфилохија, а да се образовао и ван Црне Горе.

"Црква није од овога света, али јесте у овом свету, јер овај свет без цркве не постоји, односно нема смисла. Онима којима црква смета хтели би или да цркву прогласе оним што она није или да је прогласе оним што није, или да је прикажу другачијом него што јесте, некада би хтели и цркву да увуку у своје земаљско блато", поручио је Порфирије.

Устоличењу су присуствовали премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, министри Весна Братић, Милојко Спајић, Александар Стијовић, Ратко Митровић. У Беранама су и функционери ДФ-а, Демократа, као и предсједници неких општина.

Испред манастира Ђурђеви Ступови било је преко 10.000 вјерника. 

Епископ Методије последње три године био је епископ диоклијски и најближи сарадник митрополита Амфилохија, да би га сабор СПЦ у мају поставио на чело епархије са седиштем у Беранама.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar