Ћирилица Latinica
24.06.2021.
Друштво

Уз улаз зграде ниче нова зграда

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Станари зграде на Булевару династије Петровић бр. 38 у барском насељу Илино кажу да су остали без паркинг простора који су користили 15 година, дакле откако су се уселили у своје домове, да би на том простору никла друга стамбена зграда.

Како кажу, разговарали су са инвеститором нове зграде, и он им је обећао да ће им вратити паркинг мјеста, али тврде да је ранији власник земљишта продао тај простор, иако то по закону није могао да уради.

Кад се једном донесе плански документ по ком поступају инвеститор и власници земљишта и кад се простор приведе намјени, тврде огорчени станари, нико нема право, па ни обрађивач планског документа, био он из локалне управе, министарства или било ко други да мијења стечена права и наноси штету етажним власницима.


"Може свако да прода свој плац, али на сваком плацу не може да се дозволи градња. За нас је велика грешка што је дозвољено да се уцрта урбанистичка парцела, и да неко оствари право градње на мјесту које је било паркинг, или рецимо зелена површина" - кажу станари.

Томо Трифовић истиче да су имали десет паркинг мјеста, иако је било обећано 23.

"Не само што смо остали без паркинга већ не можемо да дођемо до зграде. Истина, инвеститор нам је обећао да ће нам вратити паркинг, који неће бити наш" - каже он.

Према ријечима Енвера Халиловића, имали су уређен паркинг који су годинама несметано користили.

"Сада је тај простор ископан и припојен парцели на којој се гради нова зграда. Ми нисмо о томе обавијештени, нити знамо шта се све догађа у позадини. Сматрамо да кривца треба прије тражити у бившем власнику замљишта, а не у садашњим инвеститорима који су купили ту парцелу. Ни ми не знамо како ће се њихов однос на крају завршити, јер од тога зависи и ситуација везана за наш паркинг и смањени простор за улазак у зграду. Нас неколико станара било је и код предсједника општине Душана Раичевића, као и код грађевинског инспектора. Оно што ми замјерамо инвеститору је што не спријечи бахатост извођача радова, који немилосрно уништава тај простор, као и инсталације, канализацију, пут..." - истиче Халиловић.

Инвеститор Васко Рабреновић каже да ће станарима вратити паркинг мјеста након што се направи подземна гаража.

"Станари су пет година преко Управног суда покушавали да врате плац. То је сада моја својина, на којој ја и мој другар подижемо зграду, иако су они покушавали два мјесеца да нам пониште дозволу за градњу. Имам сва потребна документа и све обавезе сам измирио, плаћене су комуналије, обавезе према Регионалном водоводу, добио сам електро сагласност... Чак сам платио прикључке станова, што не ради нико док се зграда не заврши. Имам и све пресуде станара које су пале на суду, а зграду радимо не за продају већ за наше фамилије" - каже Рабреновић.

(ДАН)

Коментари
Pristanjanin
Pristanjanin: Bar je bio sredjen urbanistički grad dok nijesu ovi irvasi krenuli da korpumpiraju celnike inspekcije, opstine, katastra... Ucrtavaju i dobijaju dozvole za sve i svašta. U čuš prezimena Trifović, Halilović, Rabrenović.... Sve "stara barska prezimena". Ajte more irvasi gradite po Rožajama, Velici i Žabljaku, ne narušavajte ljepote Bara
24.06.2021 09:00
Nole
Nole: Bar se pretvara u grad praznih stanova. Na jednog stanovnika dolazi 4 stana. Grad nema korist nikakvu, Barani bježe iz države jer ne mogu naći pristojan posao a građevinska mafija samo gradi.
24.06.2021 12:52
Sasa
Sasa: Cuti bre platio si ,ko si ti..sve investitori moj do mojega..cudo bi bilo da stanari dobiju spor sa gradjevinskim muljatorima..
25.06.2021 09:36
Stari starosjedioc grada Bara
Stari starosjedioc grada Bara: Treba da grade prodali ste ocevinu,djedovinu potrosili pare i sad vam oni smetaju pa niste valjda mislili da oni kupuju placeve da sade papriku .Nema nam druge nego da mi krenemo pud sjevera ovde ce svakim danom biti sve gore i gore ti vragovi se kote ko troskot kupe ,,pljac,, 300 kvadrata i misle sve su s tim kupili i vodu i struju cak su i mrtvi ugrozeni nema vise mjesta po grobljima neka nam je bog i alah u pomoc ako uopste vise ima pomoci.
25.06.2021 13:51
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar