Ћирилица Latinica
14.05.2020.
Друштво

УНЦГ: Новинара Кадића полицијске силеџије напале по узору на егзекуторе Стаљинове НКДВ

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Удружење новинара Црне Горе јавгно се данас обратило Влади Црне Горе, амбасади САД-а, Делегацији ЕУ у Црној Гори, међународним новинарским асоцијацијама и грађанима Црне Горе, поводом бруталног полицијског напада на новинара и шефа црногорског дописништва Вечерњих новости, Велишу Кадића.

Обраћање које потписује предсједник УНЦГ, Горан Ћетковић, преносимо интегрално...

*******

Синоћ је непозната група насилника у униформама полиције Црне Горе, направила краћу паузу у пребијању грађана Никшића и, без иједног разуму схватљивог повода, ухапсили и повриједили нашег колегу Велишу Кадића, дописника "Вечерњих новости".

Велиша Кадић је баш у том тренутку снимао сцену премлаћивања једног младића из Никшића, обављајући свој посао савјесно и професионално и,  за разлику од маскираних силеџија, носио видно истакнутуновинарску  идентификацију.

Полицајци су насрнули уз вику на колегу Кадића, који је задржао прибраност и мирно им појаснио ко је и "зашто снима". 

Како су досадашњи примјери полицијске бруталности према новинарима у Црној Гори остали некажњени, а институције система намјерно јалове и недопустиво незаинтересоване  у процесуирању насилника које плаћа овај исти народ који пребијају, никшићки полицајци и нису могли да знају да је то што чине злочин против демократије и јавне ријечи, гушење слободе медија, основних људских права и слобода и права јавности да зна истину!

Маниром егзекутора стаљинистичког НКВД-а, маскиране силеџије су прво уништили доказе и избрисали снимљени материјал, а потом, за сваки случај, током спровођења према станици полиције, сасули Велиши Кадићу хемијско средство "бибер спреј" у очи и тако му  потпуно онеспособили вид.

Удружење новинара Црне Горе зна да ће овај протест остати без реакције.  Јављамо се у знак солидарности са човјеком и колегом за понос и носиоцем највиших награда у новинарству, који служи на част и држави и Вечерњим новостима и нашем Удружењу.

Удружење новинара Црне Горе користи прилику да јавно искаже и протест услед ескалације тортуре и хапшења која су у току ових дана и поручујемо да режим треба да чује шта народ тражи на улици, умјесто што га ућуткава, застрашује и пребија. Умјесто робних резерви, државни магацини се пуне оружјем и хемијским агенсима, у чему се препознаје карактер, суштина и опредјељење власти.

Злочињење режима према Црној Гори и њеном народу се подржава од лажних новинара, режимских пропагандиста,  који су постали тамничари истине и непријатељи сопственог народа.  Свако ће добити што је заслужио: неко батине или метак, а неко срамоту у најближој будућности. Ко ово не схвата, нека се запита да ли зна шта је срам.  Ко не зна, схватиће ускоро.

Ово обраћање упућујемо Амбасади САД-а и делегацији ЕУ, као најутицајнијим факторима у Црној Гори. Позивамо их да не саучествују  у одржавању поретка неправде и пљачке, како су то радили до сада, дајући режиму алиби у ласкавим оцјенама "успјеха" за општи суноврат који гледамо и свједочимо.

Позивамо све новинарске асоцијације региона исвијета да усмјере пажњу на Црну Гору и покажу колегијалну солидарност, пошто друге заштите немамо јер нећемо да лажемо јавност.

Колеги Велиши Кадићу желимо брзо оздрављење и шаљемо му једино што имамо - другарску и колегијалну солидарност. Молимо све колеге новинаре да се пазе, јер ће бити мете и у наредним данима, али и да истрајати у дужности коју имају  према свом позиву и јавности.

Нека нам је свима Бог у помоћ да побиједи разум,  правда и најбољи интерес народа и државе!

 

 

 

Коментари
Za kadica
Za kadica: Kadija te "tuzi" Kadija ti "sudi" 😉 😉 😉 idi odakle si doso🇷🇸👋👋👋
14.05.2020 17:08
Enis
Enis: A ko so ti da mu reces da ide ? Okle si ti fasisto
14.05.2020 18:24
buba
buba: Enise potrcko,crve mali,ne bolje,misicu.
17.05.2020 20:51
hahaha
hahaha: De si "delijo" zenskog imena,sta ti kazu mama i babo sto si kovertas?Nego kada ce lite ponestalo nam parica zbog koronice,pa da uvecamo skupinu manjinsku?Ne mogu da vas ne skontam ,tako ste smjesni i primitivni.
18.05.2020 17:16
enisa
enisa: Za enisa i bratiju se prica da su spijuni i kovertasi,biznis bato .....
18.05.2020 23:06
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar